Skip to content

Archive

Category: Franja

Source: L’ACADEMIA ARAGONESA D’A LUENGA ZELEBRA A PRESA DE POSESIÓN D’OS SUYOS CARGOS / L’ACADÈMIA ARAGONESA DE LA LLENGUA CELEBRA LA PRESA DE POSSESSIÓ DELS SEUS CÀRRECS – Lenguas de Aragón

Source: Viajar en autobús entre Teruel y Barcelona o Zaragoza y Castellón de la Plana será gratis en 2023

Source: Viquimarató de sèries i pel·lis » Temps de Franja

La Viquillengua ampliarà els continguts de la Viquipèdia sobre pel·lícules i sèries en català durant una setmana

// Redacció

Durant la setmana del 18 al 25 de novembre, tindrà lloc la IX Viquimarató de la llengua catalana, que aquest any es dedica a les pel·lícules i sèries en català. Aquest esdeveniment és organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Política Lingüística, i Amical Wikimedia, juntament amb els governs de tots els territoris de parla catalana.

La Viquillengua d’enguany es dirigeix a tots els usuaris que vulguin editar les entrades de la Viquipèdia sobre pel·lícules i sèries en català per ampliar-ne els continguts, a partir d’una llista que proposa les entrades per revisar. Alhora, també es suggereix la creació d’articles nous i la traducció dels continguts existents a altres llengües.

Simultàniament, també es convoquen activitats presencials per fomentar la participació. Les entitats que hi vulguin col·laborar (cineclubs, instituts, associacions, etc.) poden fer-ho organitzant un viquitaller presencial o coordinant-se per assolir reptes com completar una determinada àrea de coneixement (el gènere preferit, els professionals de cinema de la comarca, etc.). La Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i Amical Wikimedia ofereixen suport tècnic a totes les entitats interessades.

A més, aquesta viquimarató comptarà, per primera vegada, amb un concurs que premiarà els voluntaris més actius i un sorteig per a tots els participants. S’han establert premis com una subscripció anual a FilminCat, pel·lícules en suport físic, llibres i marxandatge (bosses, samarretes, cantimplores…), entre d’altres. Els voluntaris que hi participin individualment, hauran de seguir les indicacions de la Viquillengua per comptabilitzar la seva aportació.

També amb l’objectiu de fomentar la participació, es convida tots els participants, tant individuals com en grup, a compartir vídeos molt breus a les xarxes socials, amb l’etiqueta #ViquiLlengua7x7, els quals expliquin des d’on hi participen i el repte que s’han proposat.

Aquest esdeveniment compta amb la col·laboració dels set territoris on es parla català: l’Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya del Nord, Aragó, les Illes Balears i el País Valencià. En representació de cadascun hi col·laboren la Generalitat de Catalunya, el Govern d’Andorra, la Generalitat Valenciana, el Govern de les Illes Balears, el Govern d’Aragó, l’Oficina Pública de la Llengua Catalana (Catalunya del Nord) i la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Itàlia.

La Viquimarató de la Llengua Catalana és una activitat organitzada anualment per Amical Wikimedia i la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya des de l’any 2013, a la qual es van sumar tots els territoris de parla catalana l’any 2020. Durant els dies que dura la Viquimarató, els voluntaris amplien amb referències fiables els articles de la Viquipèdia en català relacionats amb el tema proposat. Alhora, aquest esdeveniment també serveix d’introducció a l’edició de la Viquipèdia a aquells participants que encara no estan avesats al seu funcionament.

Source: El Ministerio da luz verde al trazado de la segunda parte de las obras de la N-232 en Morella

Source: Medio centenar de empresarios y políticos del eje Alcañiz-Morella-Vinaròs analizan las oportunidades de la nueva N-232

Des dels spaghetti western fins a la recentment premiada Alcarràs, els paisatges de la nostra comarca han estat l’immillorable decorat natural per a les històries que han volgut explicar cineastes d’ahir i d’avui. Per això, enguany, amb una mica de retard respecte a la data habitual, l’IEBC-IEA ha volgut dedicar la jornada del Cinga Fòrum al tema «Baix Cinca, terra de pel·lícula».
La jornada, que es desenvoluparà el proper dissabte 19 de novembre, tindrà dues parts: una, matinal, amb dues conferències que tindran lloc en la seu de la Comarca del Baix Cinca a Fraga; i una altra, de tarda, amb la projecció de la pel·lícula Alcarràs seguida d’un cinefòrum en la sala d’actes del Palau Montcada de Fraga.
Les conferències del matí aniran a càrrec del realitzador Diego Tejera, que tractarà sobre el rodatge d’spaghetti western a la comarca, i del professor Òscar Labat, que versarà sobre aspectes tècnics del cinema il·lustrats amb pel·lícules rodades a la zona. El cinefòrum serà moderat pel bloguer Macià Pelegrí i comptarà amb la presència de Carlos Cabós, actor fragatí amb un paper destacat en la pel·lícula.
Tota la jornada –tret de la pel·lícula–, serà retransmesa en streaming a través de la nostra pàgina de Facebook, com hem vingut fent en les darreres edicions. Els actes són oberts al públic en general, tot i que recomanem reservar plaça per assistir a la projecció de la pel·lícula escrivint-nos a iebc.iea (arrova) gmail.com; en tot cas es donarà entrada prioritària als socis de l’IEBC.
En l’organització de la jornada col·laboren la Comarca del Baix Cinca, l’Ajuntament de Fraga i l’associació Amics del cine.

Programa del CINGAFÒRUM 2022
10:00 Benvinguda
10:15 El western a la comarca del Baix Cinca, a càrrec de Diego Tejera
11:15 Piscolabis
11:45 El cinema a la comarca del Baix Cinca: aspectes tècnics, a càrrec d’Òscar Labat
***
16:00 Projecció i cine fòrum sobre la pel·lícula Alcarràs, conduït per Macià Pelegrí i amb la presència de Carlos Cabós, un dels actors protagonistes

Institut d’Estudis del Baix Cinca – IEA

Source: De Valdealgorfa a Tortosa en bicicleta para reivindicar el orgullo rural

Source: El joc brut de Forestalia per a instal·lar una línia de molt alta tensió als Ports – directa.cat

Source: FERNANDO RAMALLO PUBLICA UN ANÁLISIS DEL CUMPLIMIENTO DE LA CARTA EUROPEA DE LAS LENGUAS – Lenguas de Aragón

Source: El Gobierno central frena el avance de la A-68 con partidas ínfimas con las que no se cumplirán plazos

Source: CHA denuncia la ralentización de la autovía de Castellón y presentará una enmienda a los PGE de 2023

Source: Junqueras (ERC) sostiene que a Aragón “le conviene que a Cataluña le vaya muy bien” y viceversa

Junqueras (ERC) sostiene que a Aragón “le conviene que a Cataluña le vaya muy bien” y viceversa El presidente de ERC, Oriol Junqueras, interviene en el ciclo ‘Aragón-Cataluña: relaciones históricas’, del Foro ADEA, organizado por la Asociación de Directivos y Ejecutivos de Aragón. El presidente de ERC, Oriol Junqueras, interviene en el ciclo ‘Aragón-Cataluña: relaciones históricas’, del Foro ADEA, organizado por la Asociación de Directivos y Ejecutivos de Aragón. – EUROPA PRESS AUDIO …

Leer más: https://www.europapress.es/aragon/noticia-junqueras-erc-sostiene-aragon-le-conviene-cataluna-le-vaya-muy-bien-viceversa-20221006151632.html

Source: Más de 350 senderistas simbolizan en el Tossal del Rei la hermandad entre Aragón, Cataluña y Comunidad Valenciana

Poster presentación Nuevas voces de Aragón

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.