Skip to content

Archive

Category: Comarques

articolo Spagna contemporanea recensioni n 53

Reseña bibliográfica de “Los de la mulita roja” a Spagna contemporanea, n° 53, 2018, de la historiadora Eulàlia Vega. Pp. 244-248.

Encarnita y Renato

articolo Spagna contemporanea recensioni n 53

MAGAZIN 20 d’octubre de 2018.
LA VEU DEL BAIX MATARRANYA. 107.6 FM.FAVARA (Saragossa)
Pots escoltar-nos per internet anant a (google/la veu del baix matarranya).
Tel. 976 635 263
11- 11:40.- Efemèrides / Santoral/ Aemet (agència estatal de meteorologia), el temps atmosfèric / El cabals dels rius Matarranya i Algars/ Aigua als embassaments/ Les frases del dia/ Notícies de la setmana.
11:40- 11:55.- Paraules per a la música. Mari Conchi Balaguer.
11:55- 12:30.- Àgora:”Qualitat de les informacions i notícies que ens arriben”. Arancha Bielsa, Eduardo Satué, Joaquín Meseguer, Ramón Arbona, Luis Valén i Elías Satué.
12:30-12:40.- Els nostres cuiners. El maellà Rubén Catalán, chef a La Torre del Visco.
12:40- 12:55.- Natxo Sorolla. Sociòleg.
12:55- 13:10.- Els esports. José Manuel Pelegrín, Juan Carlos Valén, Ramón Oliver.
13:10- 13:25.- Racó de natura. Vicente Roc
13:25- 13: 40.- Jaime Rebenaque, director del Col.legi Públic “Virgen del Portal” de Maella.
13:40- 14.- Entrevista a Alicia Miyares Fernández, portantveu de RECAV (Red estatal contra el alquiler de vientres) i de l’Associació “No somos vasijas”.
Participants: Mari Conchi Balaguer, Arancha Bielsa, Eduardo Satué, Luis Valén, Joaquín Meseguer, Ramón Arbona, Rubén Catalán, Natxo Sorolla, José Manuel Pelegrín, Juan Carlos Valén, Ramón Oliver, Vicente Roc, Jaime Rebenaque, Marcos Calleja i Elías Satué.

Source: El Tossal del Rei: de punto de encuentro a escenario independentista – La Comarca

Source: La ampliación del Centro de Salud de Valderrobres, en punto muerto – La Comarca

Source: Nuevo retraso en la N-232 en Monroyo, que no estará hasta febrero – La Comarca

Source: SOPEIRA, CANDIDAT A POBLE MÉS BONIC D’ARAGÓ. VOTA A LA WEB D’ARAGON TV : Noticies de la terreta

Source: El hotel de lujo la Torre del Marqués de Monroyo tiene previsto abrir en septiembre de 2019 | Noticias de en Heraldo.es

Source: Las masías del Matarraña, en busca de una segunda oportunidad | Noticias de Teruel en Heraldo.es

Source: Valderrobres, escenario de un “fan film” sobre Indiana Jones – La Comarca

Source: Ferrero Rocher reconoce a Valderrobres – La Comarca

https://twitter.com/marcelpena_/status/1049737155013169153

Source: Onomàstica i literatura popular | Lo Finestró

(Publicat al Diario de Teruel)

Les recopilacions d’onomàstica i de literatura popular es complementen, tanmateix no sempre d’igual manera. Als reculls de literatura popular es troben molts materials onomàstics, que a més dels noms ofereixen també útils informacions addicionals per als investigadors de l‘onomàstica, els quals no solen prendre-les en consideració, i massa sovint les titllen olímpicament de vulgars o populars. A l’inrevés els investigadors de la literatura popular només troben comptats materials, o cap, de la seua temàtica als estudis onomàstics, malgrat que als onomasiòlegs els hauria estat ben fàcil d’obtenir materials de literatura popular en el moment de demanar noms als seus informants; l’arreplega, especialment de llegendes i tradicions, enteses aquestes segons la definició de na Ramona Violant, n‘hi ha sortit perdent. Els reculls i estudis onomàstics comencen realment a la Franja amb els treballs d’en Joan Coromines iniciats després de la Guerra –i prescindeixo d’unes comptades i magres mostres anteriors–, treballs que han anat prenent una immensa volada, però no han trobat seguidors fins fa escassament vint anys amb el magne recull de Toponímia de la Ribagorça que dirigeix en Xavier Terrado, ara a punt de concloure’s. Cal afegir-hi el projecte tot just començat de recollir la toponímia del Matarranya. Pel que n’he vist ambdós projectes donen poques dades de literatura popular, contràriament al que solia fer en Coromines, que no menyspreava pas la informació literària que li oferien els informants. Solament els reculls d’en Xavier Terrado i na Glòria Francino tenen algunes referències a la literatura popular, els altres autors citen només el que han trobat a la bibliografia o ni això. Acabo presentant una facècia que vaig recollir a la primavera al Pont de Suert que mostra la forta relació entre onomàstica i literatura, i també amb socio-, psico- i politico-lingüística: Els noms de Senet i Aneto vinen de quan es dones baixaven a rentar al riu que passe entre es dos pobles. Es dones d‘un costat preguntaven as atres : “Sé net, Sé net?”. I es de l’atre cantó contestaven: “É neto!, É neto!” Raons d’espai m’obliguen a prescindir del necessari comentari.

Artur Quintana i Font

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: