Skip to content

Archive

Archive for Maig, 2012

Éxit de l’actuació del Grup Garbinada de Mequinensa a Saragossa | masdebringue.

Lo grup mequinensà de teatre afeccionat “Garbinada” de Mequinensa va actuar ahir, dissabte, a la sala del Centre Cívic “Pedro laín Entralgo” de Saragossa, presentant l’obra “D’un temps, d’un poble”, basada en tres relats de l’escriptor d’aquest poble Jesús Moncada, premi d’honor de les Lletres Aragoneses el 2004. Les més de cent persones que van assistir a la representació van gaudir de la llengua brillant, viva i emriquidora de l’autor de Camí de Sirga i d’una representació brillant, efectista, plena de sinceritat, autenticitat i humor per part del grup Garbinada.

O gubierno espanyol diz que veila por l’aragonés sin alportar garra preba | Arredol.

 

A pregunta d’o diputau de CHA Chesús Yuste, o gubierno espanyol diz cumplir a Carta d’as luengas minoritarias

 

 

O gubierno espanyol ha contestau dos meses dimpués a una pregunta d’o diputau de CHA, Chesús Yuste, en rilación a l’aragonés y a suya protección. O gubierno considera a “l’aragonés como una luenga rechional u minoritaria obchecto de protección y emparo en os territorios d’a Comunidat Autonoma d’Aragón an que tradicionalment se i charra”. Se remite a l’estatuto d’Aragón, pero no diz cosa d’a lei de luengas.

 

O gubierno espanyol, diz que “veila por a protección y promoción de l’aragonés” y se remite ta contrimostrar-lo no a garra actuación concreta de l’executivo sino a la carta europeya d’as luengas rechionals u minoritarias an que, diz, “bi’n ha trestallos sobre l’aragonés en Aragón”. En a rispuesta, o gubierno no esplanica que diz en ixos trestallos en rilación a l’aragonés. L’informe, que se puede consultar en iste vinclo (PDF), fa un breu repaso por as actuacions d’o gubierno d’Aragón, que no d’Espanya, como l’aprebación d’a lei de luengas, nunca no desembolicada u la convocatoria d’o premio Arnal Cavero

Evocacions des de les Roques de Benet « L’esmolet.

Columna «L’esmolet», Temps de Franja digital.4, juny 2012
L’altre diumenge vam pujar a les Roques de Benet. No és l’alçada mes remarcable del Port, però la seva mola vertical la fa un mirador privilegiat. Des d’allà dalt se’n veien molts, de pobles, i això que el dia no era del tot transparent. Viles d’ençà i dellà l’Algars. A dalt hi vam trobar una coneguda de Mont-roig casada a Caseres. Mentre parlàvem vaig sentir una espurna d’enveja pel fet que el seu fill podia estudiar en la llengua que empràvem tots els que érem allà, mont-rogins, torredarquins, caserols i barcelonins. Hi ha llocs on encara es valora el patrimoni, encara que sigui immaterial.
Feia molts anys que no pujava a les Roques de Benet. Tants que em fa vertigen comptar-los. La seua silueta traçava l’horitzó dels meus estius infantils, com una presència paternal. Els records van aflorar de seguida: el iaio Ramon duent-me a les Valls o al riu, la iaia Rosario corregint-me el meu parlar de suburbi. L’àvia sempre em deia que un tal Ramon Berenguer s’havia equivocat marcant la frontera: «va agafar la seua espasa i va partir pel riu, deixant Catalunya a una banda i Aragó a l’altra». No sé d’on havia tret aquesta informació. Tal i com m’ho explicava, m’imaginava el compte-rei dalt del seu cavall desbocat, colpejant l’aigua amb l’espasa mentre els d’Arnes i Queretes s’ho miraven atònits des de les respectives ribes. La Rosario, que si no hagués estat per la guerra s’hauria quedat a Barcelona, sempre es lamentava de la decisió. Suposo que l’instint li deia que érem més afins als d’Arnes que als d’Alcanyís. Amb aquestes influències, no m’estranya que servidor hagi acabat així.

1 de 2 – Homenatge Gramenet a Labordeta – YouTube.

Jornada Llengües Minoritàries
 
Divendres 8 de juny
 
18:30 h. TAULA RODONA “LLENGÜES MINORITÀRIES A L’EUROPA DEL SEGLE XXI”
Amb l’objectiu de donar a conèixer aquestes llengues menys parlades farem una visió actual de la situació de cada llengua. Tractarem així de trobar els paral.lelismes que posin temes en comú i sol.lucions a les difilcultats que troba una llengua en retrocés.
Amb la participació de:
 
Ánchel Conte. Doctor en història, catedràtic d’ensenyament secundari i escriptor en llengua aragonesa.

Meic Alger. Llicenciat en Filogia Anglesa
. Professor d’anglès i gal.lès.

Iain Ó H-Annaidh
.

Xandru Fernández-Cernuda. Traductor, llingüista i col.laborador de l’Academia de la Llingua Asturiana i del Seminariu de Filoloxía Asturiana de la Universidá d’Uviéu.


Ferriòl Macip.
Periodista, traductor, músic i grafista. Professor de llengua i cultura occitana, nivell C d’aranès i professor d’esperanto. És redactor, editor i presentador de l’edició aranesa de l’Infòc, l’informatiu en occità de Barcelona TV.

Nol Abloen.
Traductor de bretó.


Alumni UB                             
Diputació, 250         
www.alumni.ub.edu
 
 
22:00 h. SOPAR GERMANOR. Menú 25€ (Sopar + concert)
00:00 h. ACTUACIÓ DE MIRABÈL, Música Occitana. 5€    
Mirabèl, grup vallesà que pretén mostrar al públic part de la diversitat musical d’Occitània a través de les cançons i les danses, ens farà el seu Itinerari Musical per Occitània fent un recorregut guiat pels diferents indrets del mapa occità, visitant i explicant cada una de les peces del concert (la lletra, l’origen…) Mirabèl són:
 
Rafèu Sichel. Veu i acordió diatònic.
Ermengol Marcos. Violí i veu.
Joan Codina. Pifre, pandereta i veu.
 
Centro Aragonés de Barcelona                                                                                                                                                  Joaquín Costa, 68                                                                                                                                 www.centroaragonesdebarcelona.org                                                                                                       
ORGANITZA: Colla Charradors “O Corrinche” – Rolde Aragonés de Barcelona
COL.LABORA: AlumniUB – Centro Aragonés de Barcelona

Se presenta un libro sobre as luengas d’Aragón a primers d’o S. XX | Arredol.

O libro replega y analiza textos d’entre 1901 y 1917

portalada
Portalada d’o libro

O martes 29 de mayo a las 19:30 se presenta en o  CSL La Pantera Rossa, o libro “Las lenguas de Aragón en el primer tercio del siglo XX. Vol. I. Inéditos, rarezas y caras B”, de José Luis Aliaga, publicau por Gara d’Edizions. A presentación la ferá o editor, Chusé Aragüés, o mayestro, traductor y lexicografo, Miguel Anchel Barcos y o propio autor, José Luis Aliaga, profesor de Lingüistica Cheneral y Hispanica en a Universidat de Zaragoza.

 

Iste primer volumen sobre as luengas d’aragón en o primer tercio d’o sieglo XX tracta d’o periodo comprendiu entre 1901 y 1917. En ixe tiempo se chestoron os textos publicaus en o libro -a más gran parti ineditos dica agora, y atros complementarios d’edicions anteriors). En analizar-los s’ha meso o foco de ficacio en a suya condición de valiosas piezas que fan parti d’o contino historiografico sobre as luengas d’Aragón. Iste libro va acompanyau d’un mapa de Uesca trestallau en rechions filolochicas de 1902, reyalizau por Benito Coll y Altabás.

 

A obra analiza o contexto sociolochico a on que viviban as luengas d’Aragón en prencipiando o sieglo XX y, denden ixe analís, s’alportan prous claus interpretativas ta comprender a situación sociopolitica d’as luengas d’Aragón en o momento present y, mesmo as posturas que tienen a o respecto as collas politicas representadas en as Cortes d’Aragón.

 

José Luis Aliaga Jiménez ye profesor titular en o Departamento de Lingüistica Cheneral y Hispanica d’a Universidat de Zaragoza y conta con arrienda publicacions en a demba d’a lexicografia y a historiografia d’as luengas d’Aragón, asinas como en a demba d’as relacions entre a luenga y o chenero sociocultural.

Fuent: http://arainfo.org/2012/05/presentacion-del-libro-las-lenguas-de-aragon/

Les coses de la Susanna Barquín: Poma per a la set.

Hi havia una vegada una família que es guanyava més o menys bé la vida. Amb esforç i sacrifici, havien aconseguit un petit patrimoni que pretenien llegar als fills quan arribés l’hora. El negoci que havien heretat dels pares havia patit daltibaixos, però havien sapigut adaptar-se als nous temps, i ara disposaven, a més, d’algun estalvi. La filla gran els va trucar una nit i els va preguntar què havien pensat fer amb els estalvis. Els pares es van quedar sorpresos, perquè no eren dels que parlen de diners durant els àpats familiars. Són per si mai passa res, li van dir. Doncs ara passa, els va dir la noia, molta gent treu els diners fora, què penseu fer vosaltres? Ja en parlarem, va dir el pare, i va tallar aquella conversa incòmoda. Després, la parella es va ficar al llit en silenci, i van restar-hi durant un temps indeterminat. Va ser ella que el va trencar, què hem de fer. Ell no va contestar de seguida, però quan ho va fer va ser solemne: el de sempre, treballar; i ara, dormir. La sabiduria popular, tan poc valorada per les escoles de negocis, aconsella guardar una poma per a la set, i això vol dir exactament el que entén tothom: que no es pot consumir o gastar tot el que tenim, sinó que cal pensar en un futur de possible necessitat. Fer racó, fer casa, fer guardiola, estrènyer la cintura, la bossa, el cinturó o els cordons s’oposa radicalment al tirar de veta o viure al dia. No es pot gastar el que no tens, deien els nostres grans, i tenien raó. Aquest model de comportament responia a la certesa de la incertesa, és a dir, al coneixement que les condicions meteorològiques són variables i les collites poden ser abundoses o escasses, depenent del temps. I el temps no es pot controlar. Fa dècades que no vivim a pagès, el nostre país és prou urbà perquè la ruralitat hagi esdevingut un terme més aviat folclòric – i si algú en té dubtes, només cal que agafi un avió i se’n vagi a visitar les ruralitats de debò. Com que la tecnologia i el desenvolupament d’altres sectors ens havien fet creure que això és xauxa, vam començar a gastar i a gastar pomes, i a algunes despeses les vam anomenar inversions, perquè no semblés que tenim la mà foradada. Aquesta actitud de disbauxa no és, però, generalitzada. Hi ha moltes famílies que han mantingut un model de despesa i estalvi, un model de desar pomes per a la set, i ara que des de diaris i càtedres anuncien la fi del món, la incertesa sobre el rebost per si mai passa res, per si mai hi ha una necessitat, plana sobre aquestes cases. El que sí saben, i haurien de tenir ben present els anunciadors de la fi del món, del nostre món, és que el senyor mercat no existeix, l’únic que hi ha és una suma de decisions individuals que es transforma en una intel·ligència col·lectiva – a vegades, també cal dir-ho, en estultícia general. Tal vegada, la millor decisió sigui fer el que cal, el de sempre: treballar. No pot sortir res de dolent si molts ens sumem a aquesta decisió individual.

 

2             AERODROMO DE BENAVARRI / BENABARRE  11´30 H.                ENCUENTRO DE ULM (AVIONES ULTRALIGEROS) VISITA A LAS INSTALACIONS Y SORTEO DE 20 VUELOS ENTRE LOS ASISTENTES PARA CONTEMPLAR BENABARRE / BENAVARRI Y LA FIRA DESDE EL AIRE.               

 

                dissabteOFICINA DE TURISMO         12´00 H.                “VISITA GUIADA AL CASCO HISTÓRICO Y CASTILLO “”CONDES DE RIBAGORÇA”” DE BENABARRE / BENAVARRI.”        

 

                sábado   PABELLÓN POLIDEPORTIVO              17´00 H.                INAUGURACIÓN FIRA S.MEDARDO 2012.      

 

                EXPOSICION Y VENTA DE PRODUCTOS AGROALIMENTARIOS Y ARTESANIA.          

 

                17´30 H.                (EL CAU DE LA CANALLA) TALLER DE SABORES CON BENABARRE SABOR A CARGO DE LA CANYA DE SUCRE.                

 

                18´30 H.                “(AULA DE LA FIRA) “” LA NUEVA PAC “” A CARGO DE JOSEP PUXEU ROCAMORA, EXSECRETARIO DE ESTADO PARA EL MEDIO RURAL Y AGUA DEL MINISTERIO DEL “        

 

                MEDIO AMBIENTE Y MEDIO RURAL Y MARINO.            

 

                NOTA:    *HINCHABLES, QUADS Y JUEGOS PARA LOS NIÑOS (Entrada gratuita)   

 

                CASA DE LA VILA23´00 H.                PREGÓ DE LA FESTA DE SANT MEDARDO 2012.         

 

                A CARGO DEL SR. HENRI VILLEPINTE. EXPRESIDENTE Y FUNDADOR DEL HERMANAMIENTO BENABARRE-AURIGNAC.   

 

                ANFITEATRO         24´00 H. ACTUACION DEL GRUPO DE JAZZBAND COMPÀS 33   ACTUACION DEL GRUPO DE JAZZBAND COMPÀS 33.               

 

               

 

                3             PLAÇA MAJOR AL PAVELLÓ              09´00 H.                “””LA RONDA DEL MAITI”” PASSACARRERS A CARREC DE LA COBLA RIBAGORÇANA.” 

 

                diumenge             PABELLÓN POLIDEPORTIVO              10´00 H.                2ª JORNADA FIRA S.MEDARDO 2012.            

 

                domingo                EXPOSICION Y VENTA DE PRODUCTOS AGROALIMENTARIOS Y ARTESANIA.          

 

                10´00 H.                ORIGENES DE LA FIRA: LA TRANSHUMANCIA.              

 

                “”” PASSANT PER L´ANTIGUA CABANERA “” ( 10´00 H. PAS DEL RAMAT DE ALBERTO SUILS DE CASTILLÓ DE SOS PER ELS CARRERS DE BENAVARRI: STA. ANA, ST. SEBASTIÀ, ST. AGUSTÍ, RIBAGORÇA)”             

 

                10´15 H.                (EXTERIOR PABELLÓN)GLOBO AEROSTATICO. PARA TODO EL PUBLICO QUE QUIERA VER LA FERIA DESDE UNOS METROS MAS ARRIBA,….. GENTILEZA DE BANTIERRA. 

 

                10´30 H.                (EXTERIOR PAVELLÓ) ESMORZADA DE CORDER A LA BRASSA. 

 

                11´ 00 H.               (EL CAU DE LA CANALLA) TALLER DE FIELTRO A CARGO DE L´ASSOCIACIÓ OBRADOR XISQUETA.   

 

                11´30 H.                (AULA DE LA FIRA) CATA DE CERVEZAS ARTESANAS A CARGO DE SERGIO RUIZ.   

 

                IGLESIA PARROQUIAL         12´00 H.                MISA.    

 

                PABELLÓN POLIDEPORTIVO              13´00 H.                “(ESPACIO JOVEN) PRESENTACIÓN DEL NUEVO “”CONVIVIVUM DE SLOW FOOD””.”              

 

                17´00 H.                “(EL CAU DE LA CANALLA) “”OLIMPIADA PASTORIL”” A CARGO DE LA CRABA MONTESINA.”          

 

                18´30 H.                “(EXTERIOR PAVELLÓ) “”DANCES PASTORILS”” DANCES TREADICIONAL A CARREC DELS ALUMNES D´INICIACIÓ MUSICAL DE L´ESCUELA MUNICIPAL DE MUSICA DE BENAVARRI.”          

 

                19´45 H.                (STANDDE L´AJUNTAMENT) SORTEO DE UN LOTE (DONACION DE LOS EXPOSITORES DE LA FIRA)   

 

                NOTA:    *HINCHABLES, QUADS Y JUEGOS PARA LOS NIÑOS (Entrada gratuita)   

 

                20´00 H.                CLAUSURA DE LA XXIII EDICIÓN DE LA FIRA DE SANT MEDARDO.            

 

                PASSACARRERS    20´00 H.                L´ ESCOLA DE MUSICA TRADICIONAL DE BENAVARRI ( DES DE EL PAVELLÓ A LA CASA DE CULTURA)            

 

                CASA DE CULTURA              20´30 H.                AUDICIÓN A CARGO DE LOS ALUMNOS DE LA ESCUELA MUNICIPAL DE MÚSICA DE BENABARRE.        

 

               

 

                4             JARDI RESIDENCIA 3ª EDAT                18´00 H.                ” ACTIVITAT INFANTIL. “”SI VOLEU BALLAR I JUGAR MOS TENIM QUE DONAR LA MA”” PER IAIOS I XIQUETS, A CARREC DE LA CRABA MONTESINA.”    

 

                dilluns   

 

                lunes     

 

               

 

                5             CASA DE LA CULTURA        12´00 H.                “CONFERENCIA “”CONSUMO SOSTENIBLE”” A CARGO DEL TALLER DE EMPLEO SOLOTIC.”            

 

                PAVELLÓ MUNICIPAL         17´00 H.                MONTAÑEROS DE RIBAGORZA, A TOTS ELS XIQUETS/TES MOS FARAN PASSAR UNA TARDI EN ELS CASTELLS, ROCODROM,… IMFLABLES.  

 

                dimarts  CASA DE LA CULTURA        19´00 H.                “PRESENTACIÓN DEL LIBRO:””PALMERAS EN LA NIEVE””. “       

 

                martes   AUTORA: LUZ GABÁS.       

 

                INTERVENDRAN EN EL ACTO:            D. ALFREDO SANCHO (Alcalde de Benabarre) Y Dª. LUZ GABÁS (Autora)             

 

               

 

                6             PAVELLÓ MUNICIPAL         17´00 H.                MONTAÑEROS DE RIBAGORZA, A TOTS ELS XIQUETS/TES MOS FARAN PASSAR UNA TARDI EN ELS CASTELLS, ROCODROM,… IMFLABLES.        

 

                dimecres               CASA DE LA CULTURA        22´00 H.                “TEATRO A CARGO DEL GRUPO DE TEATROLA CARDELINACON LA REPRESENTACIÓN DE LAOBRA “”APARTAMENTOS SOLO PARA PAREJAS”” DE JUAN JOSÉ ALONSO MILLAN.”              

 

                miercoles             

 

               

 

                7             ERMITA DE S. MEDARDO    17´30 H.                ACTO FINAL DE LA NOVENA AL SANT, PROCESIÓN, MISA. ASAMBLEA DE COFRADÍA Y MERIENDA.   

 

                dijous     CASA DE LA CULTURA        19´00 h.”INAUGURACIÓN EXPOSICION “”EL PAPEL DE LOS CASTILLOS””DEPABLO GÓMEZ.”               

 

                jueves    PLAZA MAYOR     22´15 H.                ACTUACIÓN DEL GRUPO DE JOTASESTIRPE DE ARAGONIA.       

 

                PLAZA MAYOR     24´00 H.                CHUPINAZO DE INICIO DE LA FESTA DE SANT MEDARDO 2012.               

 

               

 

                8             PLAZA DE LA IGLESIA          11´00 H.                PROCESIÓN EN HONOR A SANT MEDARDO POR LAS CALLES DE BENAVARRI, ACOMPAÑADOS DELS BALLADORS DE PALITROCS, GAITERERS DE CASSERRES, PASTOR, AMO, AUTORIDADES,…        

 

                divendres             IGLESIA PARROQUIAL         12´00 H.                “MISA DE SANT MEDARDO””TE DEUM LAUDMUS””CANTADA POR EL CORO PARROQUIAL NTRA. SEÑORA DE VALDEFLORES.”           

 

                viernes  OFRENDAS A SANT MEDARDO.       

 

                PLAÇA MAJOR     13´15 H.                BALL DELS PALITROCS.      

 

                13´30 H.                ELS VERSETS AL SANT.       

 

                13´45 H.                RECITACIÓ DE LA PASTORADA.       

 

                CASA DE LA CULTURA        18´00 h.”EXPOSICION “”EL PAPEL DE LOS CASTILLOS””DEPABLO GÓMEZ.”         

 

                PLAZA MAYOR     20´00 H.                1ª SESIÓN DE BAILE CON LA ORQUESTA MAGNUN.    

 

                PLAÇA MAJOR     22´00 H.                III MARXETA DE LA GENT JOVE.        

 

                PLAZA MAYOR     24´00 H.                2ª SESIÓN DE BAILE CON LAMISMA ORQUESTA.         

 

                PLAÇA MAJOR     05´00 H.                DISCOMOVIL GENT JOVE, PA TOU,………………..DJS.      

 

               

 

                9             PISCINES MUNICIPALS        07´00 HESMORZADA.      

 

                dissabtePLAÇAA MAJOR   11´00 H.                JOCS DE TAULA I DE CARRER PER LA CANALLA.           

 

                sábado   PLAZA MAYOR     13´00 H.                ENTREGA DE PREMIOS DEL CONCURSO ESCOLAR DE FOTOGRAFIA.        

 

                AL TERMINO UN PEQUEÑO REFRIGERIO PARA TODOS LOS PARTICIPANTES.         

 

                CASA DE CULTURA              18´00 h.”EXPOSICION “”EL PAPEL DE LOS CASTILLOS””DE PABLO GÓMEZ.”        

 

                ANFITEATRE          20´30 H.                ACTUACIÓ DE LA BANDA MUNICIPAL DE MÚSICA DE BENAVARRI / BENABARRE. 

 

                PLAZA MAYOR     00´30 H.                SESIÓN DE BAILE CON LA ORQUESTA CALLE MAYOR. 

 

                PLAÇA MAJOR     05´30 h.DISCOMOVIL GENT JOVE, PA TOU,………………..DJS.      

 

               

 

                10           IGLESIA PARROQUIAL         12´00 H.                MISA Y PROCESIÓN DEL CORPUS CRISTHI.     

 

                diumenge             CASA DE CULTURA              12´00 h.”EXPOSICION “”EL PAPEL DE LOS CASTILLOS””DEPABLO GÓMEZ.”         

 

                domingo                COLL DE LLAGUARRIS         16´00 H.                EIXIDA DE LA 31a BAIXADA DE CARRICOTXES.             

 

                MOS ACOMPANYARÀ LA CHARANGA BAN DIEZ.         

 

                (recorregut: Carretera Llaguarris, c/ Ribagorça, c/ Sant Agustí, c/ Major i Plaça Major)   

 

                CASA DE CULTURA              18´00 h.”EXPOSICION “”EL PAPEL DE LOS CASTILLOS””DEPABLO GÓMEZ.”         

 

                PLAÇA MAJOR     19´00 H.                ARRIBADA DELS CARRICOTXES I ENTREGA DE PREMIS.               

 

                PLAZA MAYOR     20´00 H.                1ª SESIÓN DE BAILE CON LA ORQUESTADRAGON´S.   

 

                PLAÇA ESCOLES PIES          22´00 H.                SOPAR POPULAR.              

 

                PLAÇA MAJOR     23´15 H.                TRACA FÍ DE FESTES SANT MEDARDO 2012. 

 

                PLAZA MAYOR     23´30 H.                2ª SESIÓN DE BAILE CON LA MISMA ORQUESTA.        

 

               

 

                LOS POSIBLES CAMBIOSQUE PUEDAN SURGIR EN LA PROGRAMACIÓN DE LAS FIESTAS, POR CAUSAS AJENAS A LA ORGANIZACIÓN, SE COMUNICARAN OPORTUNAMENTE          

 

               

 

                DES DE EL NOSTRE AJUNTAMENT T’HOS ANIMEM A QUE ESTES DIES DE LA FESTA GRAN, TOTS ELS BALCONS I BALCONETS, DE CADA CASA ESTIGUEN DE FESTA,….            

 

                EN LA NOSTRA BANDERA MUNICIPAL, D’ARAGÓ, DRAPS DE COLORS, ADORNAMENTS,… 

 

               

 

                ORGANITZEN I COL.LABOREN:         

 

                AJUNTAMENT BENAVARRI/BENABARRE          BANDA MUNICIPAL DE BENAVARRI/BENABARRE          BANTIERRA           ASSOCIACIONS               

 

                GAITERS DE CASSERRES DEL CASTELL              PARROQUIA NTRA. SRA. DE VALLDEFLORS    ESCUELA MUNICIPAL DE MÚSICA                GUARDIA CIVIL    

 

                REPREST. ARTISTICAS AGUSTIN         ÀREA DE JOVENTUT I ESPORTS          GRUPO DE PALITROCS        U.D. BENABARRE 

 

                ESCOLA DE MÚSICA TRADICIONAL DE BENAVARRI       ÀREA DE CULTURA I FESTES               VOLUNTARIS         ALBATROS           

 

                DIPUTACION PROVINCIAL DE HUESCA            COMARCA DE LA RIBAGORZA          BENABARRE SABOR            OFICINA DE TURISMO               

 

                COMISSIÓ DE LA PASTORADA          GUARDIA CIVIL DE TRAFICO              PERSONAL AJUNTAMENT   LA CANYA DE SUCRE          

 

                “””BENITO”” Y ELS FOGONERS DEL SOPAR”    COFRADIA DE SANT MEDARDO        COMISSIO DE LA FIRA         BAND COMPÀS33               

 

                GRUPO DE TEATRO LA CARDELINA  AMPA COLEGIO BENABARRE            PRODUCTOS SANTIVERI      COBLA RIBAGORÇANA      

 

                DIPUTACION GENERAL DE ARAGÓN                CRA RIBAGORZA ORIENTAL               RADIO BENABARRE-CADENA DIAL   BIBLIOTECA MUNICIPAL          

 

                COMISSIO DE CARRICOTXES              PROTECCION CIVIL Y BOMBEROS     AGENTE DE DESARROLLO  DJS         

 

                RADIO BENABARRE-CADENA DIAL   ESCUELA DE ADULTOS        MONTAÑEROS DE RIBAGORZA         ARGAL  

 

                ALBERTO SUILS    CABRA MONTESINA            RESIDENCIA DE BENABARRE                          

 

                CORO PARROQUIAL           ARTESANO PABLO GÓMEZ                ORGANITZADORS III MARXETA G.JOVE          

 

               

 

                BALL DELS SALVATGES       11 D’AGOST         

 

                FESTES D’ESTIU     13 AL 19 D’AGOST             

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

               

 

Muere un escalador tras sufrir una caída en las Peñas de Masmut, en Peñarroya de Tastavins – Accidentes aéreos y espaciales – Noticias, última hora, vídeos y fotos de Accidentes aéreos y espaciales en lainformacion.com.

Europa preguntará a la DGA por las lenguas aragonesas – Aragón – El Periódico de Aragón.

M. V. V. 25/05/2012

Europa preguntará al Gobierno central y al de Aragón por la situación en la que se encuentras las lenguas minoritarias en las comunidad autónoma. Fue uno de los compromisos que el presidente de CHA, José Luis Soro, logró ayer tras reunirse con el intergrupo de Minorías Tradicionales, Comunidades Nacionales y Lenguas y con Alexey Kozhemyakov, jefe del secretariado de la Carta Europea. Trasladarán el problema a la Comisión Europea por medio de una pregunta parlamentaria.

A pesar de que existe una Ley de Lenguas aprobada por las Cortes de Aragón, “ni el anterior gobierno del PSOE-PAR ni el actual del PP-PAR han hecho nada por reconocer, fomentar y conservar el catalán y el aragonés como lenguas de Aragón”, explicó José Luis Soro. Y subrayó que ve con “mucha preocupación” lo que está ocurriendo en Aragón con la Ley de Lengua, y más todavía “los planes por Rudi y Biel para esconder más si cabe la realidad trilingüe de la comunidad”. “Están dejando que el aragonés desaparezca”, denunció el presidente de la formación nacionalista. Para CHA no solo están despreciando a quienes hablan en aragonés o en catalán, es que además están “incumpliendo” con la Ley de Lenguas.

Chunta considera que els pobles menuts són “exemple d’eficiència i austeritat” | Comarques Nord.

El ‘Manifest per l’Ensenyament’ divideix el Consell Comarcal | Comarques Nord.

CHA comparece en Europa para exigir el cumplimiento de la ley de Lenguas.

La UE premia el proyecto de gestión de purines Es-Wamar del Maestrazgo y Peñarroya.

Lliurament del Guillem Nicolau a Carles Terès « Lo finestró del Gràcia.

 

L’obra Licantropia de Carles Terès Bellés va estar  la guanyadora del Premi Guillem Nicolau 2011, una història que barreja realitat i imaginació i que parteix de l’enllobament d’uns personatges (l’empremta dels quals ha perdurat en els seus descendents) que ens recorda els relats basats en la tradició oral i sustentats en el col·lectiu imaginari del nostre territori.

A les 20 h del divendres 8 de juny, la Consellera de Cultura lliurarà el premi a Carles Terès a l’antiga Capitania General, Plaça Aragó, 9, Saragossa. En el mateix acte es lliuraran els premis Miguel Labordeta, Arnal Cavero i al llibre millor editat d’Aragó. El company Carles ens invita a l’acte.

Veure invitació pdf: invitació

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: