Skip to content

Archive

Archive for Juliol, 2013

ALADRADA.

PRESENTACIÓN EN ECHO DE LO LIBRO “APUNTES DE LENGUA CHESA”

El programa “Luzia Dueso”, un pas decisiu cap al genocidi lingüístic del català a l’Aragó. | Mas de Bringuè.

La consellera d'Educació Cultura i Esports, Dolors Serrat

La consellera d’Educació Cultura i Esports, Dolors Serrat

El passat 27 de juliol va sortir publicat al BOA les noves bases del Programa “Luzia Dueso” ‘para la difusión del aragonés y sus modalidades lingüísticas en los centros docentes públicos y privados concertados no universitarios de la Comunidad Autónoma de Aragón durante el curso 2013-2014’.

Vista la seua programació, continguts, objectius, etc., està clar que el Programa Luzia Dueso és la continuació (ampliat en horitzons, que no en pressupost) del Proyeuto d’Animazion Cultural Luzia Dueso que va nàixer el 2006. Consisteix en un seguit d’activitats complementàries per a enriquir i recolzar les classes d’aragonès, especialment als centres de les comarques aragonès parlants, entesa aquesta denominació com científicament s’ha entès tota la vida, lo que segons la Llei de Llengües recentment aprovada i de la que emana la normativa d’aquest Projecte seria el LAPAPIP (Llengua aragonesa pròpia de les àrees pirenaica i pre-pirenaica).

La proba és que totes, absolutament totes les més de 50 activitats que s’ofereixen a les escoles estan relacionades exclusivament amb l’aragonès, des de la primera: “Las delerias del doctor escrabachinau”, impartida per Javier Vispe Mur fins a la 47, “Un dia en el acuario conviviendo en aragonés”.
Una altra evidència és que per a aconseguir aquestes activitats és prioritari que e les seues escoles s’impartixque aragonès. Com les classes de català a les escoles de la Franja es continuen dient així, català, aquests centres no tindrien dret a aquestes ni a cap altra activitat complementària de reforç de la llengua. Posant-nos en l’absurd, aquests centres haurien de “disfressar” les classes de català com si fossen d’aragonès, i reconvertir als mestres de català de les més de 50 escoles i instituts de la Franja, tots ells amb la titulació en català exigida per a donar eixes classes, adquirida a Escoles de Magisteri i Universitats homologades, en professors d’aragonès amb un “curs exprés “ de reciclatge en aragonès.
L’altra alternativa, la restauració del “Projecte Moncada” d’animació cultural a les escoles de la Franja, coexistint amb el Luzia Dueso, no tindria possible cabuda en un territori on per la llei de llengües actualment en vigor el català no és una llengua parlada en aquest territori.
En conclusió, que tot i que l’esmentada Llei de Llengües parla de dues grans zones de la “llengua aragonesa”: la septentrional i la oriental, les activitats de foment, recuperació i difusió, etc., s’adrecen clara, única i exclusivament a la llengua “autènticament aragonesa”, la de l’àrea septentrional (LAPAPIP). Amb el llançament del Programa Luzia Dueso, el català no sol deixa d’anomenar-se així, com passa ja a la nova llei de llengües, sinó que desapareix com a llengua real del mapa lingüístic i educatiu d’Aragó i deixa de ser objecte de protecció i promoció.
Una altra conseqüència d’aquesta jugada mestra que ha perpetrat la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports del Govern aragonès per a anar fent desaparèixer el català d’aquestes terres és que la convocatòria de participació al Programa L. Dueso ha tingut una rapidíssima i entusiasta participació de pràcticament totes les associacions i entitats que treballen per l’aragonès, tan a títol individual com a col•lectiu, lo que li garanteix la seua aplicació i un llarg futur, tot i que la quantitat anual a repartir per a totes les activitats i associacions implicades és de 6.000 euros.
Ironies de la Història

Un dels tríptics del Projecte Jesús Moncada

Un dels tríptics del Projecte Jesús Moncada

El Projeuto d’Animazion Cultural “Luzia Dueso” , va nàixer el curs 2006-2007 a iniciativa de la doctora, filòloga i professora d’Institut, Pilar Benítez. La seua proposta era posar en marxa un projecte d’animació a les escoles on s’impartia aragonès a diferents comarques pirinenques, inspirat en el Projecte Moncada que, des de l’any 2000 posava a l’abast de les escoles i mestres de català de la Franja activitats culturals en aquesta llengua. De fet, com a coordinador d’aquest Projecte li vaig passar a Pilar Benítez, a petició seua, la memòria del P.M., amb els continguts, objectius, activitats, ponents, etc., que els va fer servir, adaptant-lo a les peculiars circumstàncies de l’aragonès, per a presentar al Govern aragonès el projecte Luzia Dueso.
Resulta amargament paradoxal que l’actual govern regional PP-PAR, haja triat el Programa Luzia Dueso, “fill” d’alguna manera del Jesús Moncada, com arma propícia per a assassinar definitivament al projecte “pare” i atacar greument la llengua catalana que aquesta iniciativa promocionava.

Inauguració de la nova seu d’Òmnium Terrassa – [Agenda Òmnium].

Òmnium Terrassa

Rambla d’Ègara 340 (Centre Cultural)
08221 Terrassa
Catalunya

 El President i la Junta Directiva de la seu territorial d’Òmnium Cultural a Terrassa es complauen a convidar-vos a la inauguració de la

NOVA SEU D’ÒMNIUM CULTURAL DE TERRASSA

i a la conferència “La Franja de Ponent o les franges avui”
que pronunciarà l’historiador Carles Barrull, del Centre d’Estudis Ribagorçans.
L’acte tindrà lloc el dijous dia 19 de setembre a les 19h a
la nova seu que es troba situada a l’edifici del Centre Cultural de Terrassa a la
Rambla d’Egara no 340, de Terrassa.
Terrassa, setembre de 2013

II Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana. Llengua catalana. Generalitat de Catalunya.

II Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana

Calaceit, 21 de setembre de 2013

Organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Cultural del Matarranya i l’Ajuntament de Calaceit, la II Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana tindrà lloc a Calaceit en el marc de la XXIII Trobada Cultural del Matarranya el dissabte 21 de setembre de 2013.

Els objectius de la Jornada són fer balanç general de la situació de la llengua catalana al conjunt dels territoris de parla catalana, conèixer les principals tendències sociolingüístiques i preveure’n alguns escenaris de futur.

 

Programa

11 h Acreditacions i recollida de material.
11.15 h Benvinguda i inauguració institucional de la Jornada

Conferències de la II Jornada de Llengua i Societat
11.45 h Marc demogràfic i metodològic
Andreu Domingo
Montserrat Martínez
12.30 h Situació de la llengua als territoris
Coneixements i usos del català als territoris. Natxo Sorolla.
Està assegurada la transmissió lingüística? Joaquim Torres.
13.30 h Debat
14.30 h Dinar
17 h Conferència del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell i Canalda.
17.30 h Diàleg sobre 30 anys de democràcia i llengües a l’Aragó.
18 h Cloenda i actuació artística

 

Inscripcions

Les inscripcions es gestionen través de la bústia de comunicació de la Direcció General de Política Lingüística http://www.gencat.cat/llengua/bustia. Cal que a l’assumpte indiqueu “Inscripció II Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana”. El termini d’inscripcions acaba el 13 de setembre.

 

#jornadaCalaceit2013

A través de l’etiqueta #jornadaCalaceit2013 podreu seguir la difusió de la Jornada a Twitter.

La Fresneda, el pueblo más bonito de España | La Fresneda.

 

Hace poco más de un año, La Fresneda encabezaba la lista de pueblos más bonitos de España, adelantando al siguiente en más de 1.000 puntos.

Un año después, seguimos liderando la votación con 3.532 votos, pero con una distancia mínima.

Seguimos siendo el pueblo más bonito de España para los internautas gracias a vuestros apoyos.

Vota en la lista http://listas.20minutos.es/lista/top-60-los-pueblos-mas-bonitos-de-espana-anadan-pueblos-ustedes-mismos-304512/

la fresneda pueblo mas bonito

Twitter / mabarcos_: @natxosorolla imatg

e d’El ….

Ha llegado el lapao al servicio contestador de correos.

Algunos usuarios se muestran sorprendidos por el lenguaje utilizado por la grabación de la empresa que utiliza palabras como “horariu”, “veranu” o “exceptu”

Vida | 31/07/2013 – 00:04h | Última actualización: 31/07/2013 – 09:16h

El extraño catalán que habla Correos El contestador del servicio de atención al cliente de la compañía está más próximo al lapao que al catalán

Redacción. (Barcelona).- “El horariu de veranu de esta oficina és de lunes a viernes de 8:30 a 14:30”. Cuando Felip llamó a Correos para solicitar una información que tenía que ver con su trabajo y le saltó el contestador, no podía creer lo que estaba oyendo. Su intención era averiguar los horarios de una determinada oficina, aunque se encontró con una sorpresa con la que no contaba: “una nueva lengua, se parece más al lapao que al catalán, aunque no es ni una cosa ni la otra”. Perplejo ante el mensaje que estaba escuchando llamó otra vez para constatar que no había sido ningún error y le volvió a salir esta grabación que ahora reproducimos y que también podéis escuchar en el video que acompaña a esta noticia.

Transcribimos el mensaje tal y como lo reproduce el contestador fonéticamente: “El horariu de veranu de esta oficina és de lunes a viernes de 8:30 a 14:30 y de sábadus de 9:30 a 13:00 exceptu fiestas nacionalas”. Desde Correos se han mostrado sorprendidos por la existencia de esta grabación de la que aseguran “no tener constancia”, aunque han querido dejar claro que “una vez se constate el error miraremos de subsanarlo lo antes posible”. Desde la empresa, también afirman que no han recibido ninguna queja formal por la existencia de este contestador, y animan a que si los usuarios detectan este tipo de errores se tramite la pertinente denuncia para poder solucionarlos lo antes posible. Casualidad o no, en las últimas horas la compañía ha decidido retirar los contestadores del servicio de atención al cliente en detrimento de operadores “que agilizan mejor las numerosas peticiones que estamos recibiendo estos días”.

Fotos de la cronologia.

Hi apareix “Festes” i les dates en català.

La torre del Palau: Ni Lapao ni subterfugis valencians, català.

El Consell del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Terrassa i Rubí ha
expressat el seu posicionament unànime a favor de la unitat del català. El consell ha
celebrat recentment una reunió ordinària en que s’ha tractat aquest tema, arran
alguns fets recents que qüestionen aquesta unitat per part de determinades
institucions.

El regidor de Cultura i president del consell, Amadeu Aguado, s’ha mostrat “rotundament en contra de proposicions merament polítiques i al marge de qualsevol rigor lingüístic que s’han proposat recentment des de diverses comunitats del domini lingüístic català, com ara la confusa designació de la llengua catalana parlada a la Franja de Ponent o les sorprenents propostes anticientífiques sobre la naturalesa de la variant lingüística valenciana”.

Aguado ha afegit que “aquests gestos són maniobres polítiques sense cap argumentació vàlida, que no tenen més objectiu que atacar la nostra llengua i la nostra cultura i que no podem tolerar”.

El Consell de Centre del CNL de Terrassa i Rubí està format per representants dels
ajuntaments de Terrassa i de Rubí i dels departaments d’Educació i de Cultura de la
Generalitat, per personal tècnic del Centre i per representants d’entitats ciutadanes
relacionades amb el foment i l’ús de la llengua catalana. El de Terrassa i Rubí és un
dels 22 centres territorials del Consorci per a la Normalització Lingüística desplegats a tot Catalunya. El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l’any 1989 com a òrgan territorial d’aplicació de la política lingüística del Govern català, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l’extensió territorial del coneixement i l’ús de la llengua catalana.

Antoni Bolinches ens presente “un cop de sort” amb un dinar tertulia a Arenys de Lledo!!.Foto de portada


  • Temps serè 32 °C / 22 °C
  • ANTONI BOLINCHES (Barcelona 1947) és Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació amb grau de Llicenciat en Psicologia i Master en sexualitat humana. És un dels introductors de la psicologia humanista a Espanya i des d’aquest enfoc s’ha especialitzat en el tractament dels conflictes de parella, les disfuncions sexuals i les teràpies de creixement personal.

   L’any 1994 va fundar l’IPAB i l’any 2004 va crear la Terapia Vital, una metodologia terapèutica especialment creada per afavorir el desenvolupament de potencials i la realització personal. Les seves teories sobre l’autojuda, com a mètode a través del qual les persones poden convertir-se en terapeutes de sí mateixes i conquerir la maduresa, estan àmpliament desenvolupades en els seus llibres d’autoajuda.
   És professor i coordinador del Master en Sexologia Clinica i Salut Sexual de la Facultat de Medicina de la UB i professor-col•laborador del Master en Educació Emocional de la Facultat de Pedagogia de la mateixa Universitat. És també professor convidat d’altres universitats i institucions acadèmiques relacionades amb la formació de postgrau en Psicologia i Sexologia.
   És membre de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears i de la Federación Española de Sociedades de Sexología. Col•labora habitualment en diferents mitjans de comunicació i la seva àmplia activitat clínica, pedagògica i divulgativa l’han convertit en un professional de prestigi que està creant escola entre les noves generacions de psicòlegs espanyols i iberoamericans.

   El Dinar-tertulia es a les 14:30 a la Contrada, Arenys de Lledo, tota la info la trobareu al http://www.facebook.com/events/148161198717466/?fref=ts

Concierto Peñarroya de Tastavins.

Blue Tango en Concierto el sábado 3 de agosto a las 23.00 h.
Al aire libre
En el claustro gótico de la Hospedería-Bar-Restaurante Virgen de la Fuente, Peñarroya de Tastavins
Entrada gratuita
Para cenas: reservar en el 978 09 02 61/673 54 60 67

Remedio natural contra la invasión de palomas en Varderrobres – YouTube.

Mazaleon | Dedicada a las vecinas y vecinos de Mazaleón que lucharon contra el fascismo por la libertad y la justicia social..

Acabada la guerra, el régimen fascista de Franco emprendió una cruzada de odio contra los vencidos, a la que llamaron Causa General. Recopilaron toda la información de las supuestas atrocidades cometidas por los rojos. Con ello justificaron el golpe militar contra la República, la guerra y la posterior presión.

Mientras ellos honraban a los suyos en homenajes, monumentos y en las fachadas de las iglesias, los otros, los derrotados, eran olvidados y aun hoy yacen en las cunetas o murieron en el exilio. En Mazaleón, muchos vecinos sufrieron represión. De forma directa, con cárcel, palizas, exilio, muerte o teniéndose que marchar del pueblo, o indirectamente, al ser señalados y despreciados por ser familiares o amigos de los “rojos”.

Con esta Web, y posterior publicación de un libro, intentamos aportar nuestro granito de arena en la recuperación de la memoria y de la historia no oficial de nuestro pueblo, pues hubo una época, en que la mayoría de sus vecinos se sacrificaron en aras del progreso, la igualdad y la justicia, y que por ello, muchos, lo perdieron todo.

Incluimos referencias de más de 700 personas, que iremos ampliando posteriormente, pues nuestra intención no es centrarnos solamente en los vecinos que fueron asesinados, murieron en el frente o fueron condenados a prisión, sino en todas aquellas personas y sus familias que se alinearon con los ideales de progreso y libertad.
Han pasado 75 años desde el final de la guerra civil, y en este país se sigue sin reconocer su sacrificio y sin honrar su memoria.

El sector porcino pide a la DGA que ponga en marcha la planta de biogás.

PSOE, CHA y IU recurren a Lei de no luengas en o Tribunal Constitucional | Arredol.

 

O recurso tendrá o refirme de diputaus de PSOE, CHA y IU en o Congreso espanyol. CiU, PNV, ERC y BNG tamién amostrarán o suyo refirme

 

Cortes d'Aragón

Cortes d’Aragón (Foto: Archivo d’as Cortes)

 

Os partius que forman parti d’a oposición a o Gubierno d’Aragón (PSOE, CHA y IU) han anunciau que presentarán debant d’o Tribunal Constitucional espanyol un recurso d’inconstitucionalidat contra a Lei d’Uso, Protección y Promoción d’as Luengas y Modalidatz Lingüisticas propias d’Aragón – Lei de no luengas -. Iste recurso se presentaría d’agosto, en primeras antis d’o diya 15.

 

O recurso tien o refirme d’a lo menos 61 diputaus en o Congreso (en fería falta 50), venindo os refirmes de CHA, IU, y os diputaus aragoneses y d’atros puntos de l’Estau d’o PSOE. Tamién en venients diyas, CiU, PNV, ERC y BNG se i sumarán encara que de traza simbolica, seguntes ha anunciau Chesús Yuste, diputau de CHA en o Congreso d’os Diputaus.

 

Ángel Garcés, profesor de dreito administrativo en a Universidat de Zaragoza ye a cabeza visible en a elaboración d’iste recurso en que participa mas profesors universitaires y que se basa en textos churidicos, en a Constitución espanyola y en informes de reconoixius filologos. Garcés ha sinyalau que s’ha vulnerau l’Estauto d’Autonomía d’Aragón, amás de textos internacionals d’a UNESCO y d’o Consello d’Europa.

 

Manimenos, Dolores Serrat, consellera aragonesa d’Educación, Universidat, Cultura y Esporte considera que a lei aprebada fa bell mes s’adapta a l’Estatuto d’Autonomía d’Aragón y que “no bi ha cosa que faiga pensar que a lei ye inconstitucional”, declarando que a lei defiende o patrimonio lingüistico aragonés. A consellera ha amostrau “maximo respecto” a iste recurso.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: