Skip to content

Archive

Archive for Març, 2014

L’oli de la Cooperativa del Matarranya, el millor de la DO del Baix Aragó | Comarques Nord.

El Valderrobres es desfà del Samper (7-1) i es col·loca a 2 punts del tercer | Comarques Nord.

Cretense trau 1 punt contra Sportin 0-0 en un partit de poc futbol | Comarques Nord.

El llibre de “la col·lectivització de Queretes” es presenta a Barcelona | Lo Finestró.

 

Universitat Central

Recordo que el dimarts, dia 1 d’abril, a les 19,30 es presentarà a la Universitat Central de Barcelona, carrer Aribau, 3, sala 2, el llibre, 1er de la col·lecció “L’Aladre”, dirigida per José Ignacio Micolau Adell, Queretes. La col·lectivització d’un poble aragonès durant la Guerra Civil (1936-1938), dels historiadors Encarnita i Renato Simoni. La presentació anirà a càrrec dels autors, i Germà Colon, Artur Quintana i Carles Terès.

Queretes042

Francisco Foz (Fórnols): Mis memorias. Andanzas de un veterinario rural (1818-1896) | La Franja.

Una tataraneta de F. Foz, que viu a Barcelona ha descobert les memories del seu antepassat. La qualidat literaria del texte, i l’interés del contengut, han mogut a la Institución Fernando el Católico a publicar eixe llibre.
Francisco Foz, va naixer i va viure a Fórnols hasta els 36 anys. Quan teníe 10 anys, son tío Braulio Foz lo va considerar inepte per als estudis i va provocar que son pares l’ hi compraren un ramat de bestiá i fore pastor. Als 16 anys va dixar lo bestiar i se va dedicar a llaurar la terra. Mes tard va ser guarda del termes de Fórnols, Rafels i La Portellada. Se va fer recaudador de contribucións y anave, a peu, a liquidar los “recibos” a Teruel (82 hores de camí d’anar i tornar). Va tindre una botiga de roba a Fórnols, a on despatxave la seua dona. Ell va fer de botiguer ambulant, en una mula, per totes les viles de la contornada. Va pendre lo determini d’estudiar, contra la opinió de son tío Braulio,i de la seua dona, que ho cosideraven una “calaverada” més del seu nebot. A Saragossa, per a financiarse els estudis,va treballar com a barber,estanquer y hostaler.S’havie casat als 18 anys, en una xiqueta de 14, per a lliurarse d’anar a la guerra dels carlistes. En total va tindre 11 fills dels que només n’hi van acampar 4, los atres 7 van morir de menuts o de jovenets. Los supervivents han derivat en una llarga dinastía, a Barcelona, de homens brillants, sobre tot en medicina, catedratics i investigadors. Un bisnet, Amadeo Foz Tena, ha descubert i donat nom a una bacteria la “Psychrobacter Fozii”.
Francisco done moltissima informació de lo que va passar per les nostres viles a les guerres carlistes. Represalies, que van patir de Cabrera, a qui ell va coneixer personalment.
No tinc comisió per promocionar el llibre, pero lo recomano per que es molt bò. I es d’un atre fornolenc il-lustre, del que no en teníem noticia. I, entre “mussols”, mos ajudem.

Moviment Franjolí per la Llengua: Joaquim Maurín, un franjolí a la proclamació de l’Estat català del 1934.

Joaquim Maurín, un franjolí a la proclamació de l’Estat català del 1934

 

 

Joaquim Maurín, nat a Bonansa, Ribagorça, el 1896 és una figura cabdal de l’època republicana que desenvocaria en guerra civil. Va passar bona part de la seva joventut a Lleida on exercí de mestre. Sempre des de posicions obreristes, fou militant de la CNT, de la Federació Catalano-balear del PC, del BOC (Bloc Obrer i Camperol) i del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista).
Va ser un dels dirigents obrers i intel·lectuals d’esquerres més importants del seu moment, amic i camarada d’Andreu Nin,  ha deixat obres molt importants que són testimoni important d’uns temps apassinants i terribles. En una d’aquestes obres, “Revolución y contrarevolución” (1935), entre d’altres temes fa una recopilació dels fets dels 5 i 6 d’octubre a Barcelona i Catalunya, quan, després d’una vaga general, el govern de la Generalitat de Lluís Companys va proclamar “l’Estat català dins de la República Federal Espanyola”.
En el text, sempre seguint la seva visió revolucionaria esquerrana, el president Companys i els seu govern d’ERC és acusat de traidor al recelar de les forces de l’Aliança Obrera i no armar-les, així com de no presentar batalla a l’exèrcit espanyol, al que superava en nombre, una vegada proclamat l’Estat català també, diu Maurín, forçat per les masses populars que reclamaven la República catalana.
En aquest text tampoc no surt ben parat el llavors Conseller de governació, Josep Dencàs, que és titllat pel ribagorçà de “feixista”, amb aires de “generalíssim” i “seguidor de Hitler”. Maurín també destaca la mala relació de Dencàs amb Companys com una de les causes de la derrota de la insurrecció.

El dirigent comunista fa una anàlisi de les contradiccions polítiques i de classe que existien en aquella societat catalana dels 30, on la Lliga, ERC i la CNT (FAI) no sempre jugaven el teòric paper que les seves respectives classes socials representaven, en un difícil equilibri i, no ens oblidem pas, tenint davant un govern a Madrid governat per Lerroux (el bienni negre) i on havia entrat feia poc temps la CEDA, partit considerat per les forces republicanes com a antirepublicà, reaccionari i filofeixista.

En definitiva, deixem aquí un enllaç de l’excepcional document de Joaquim Maurín sobre aquests fets d’octubre (pàg. 128 del llibre; “La insurrección en Cataluña”) i d’altres temes, com l’organització de l’estat que ell visualitzava com a confederal dins una Unió de Repúbliques Socialistes d’Ibèria que incloiria l’estat espanyol i Portugal amb les Repúbliques independents que en formaren part (entre elles la catalana).

Joaquim Maurín, “Revolución y contrarevolución”

El Matarranya viu l’any Desideri Lombarte | Comarques Nord.

Us convidem a la presentació del primer llibre de la nova col·lecció sobre història i art, L’Aladre, dirigida per José Ignacio Micolau Adell, i que porta per títol Queretes. La col·lectivització d’un poble aragonès durant la Guerra Civil (1936-1938), dels historiadors Encarnita i Renato Simoní.En aquesta ocasió la presentació tindrà lloc a Barcelona, el  dia 1 d’abril, a les 19:30 h., a la Universitat de Barcelona, carrer Aribau, 3, sala 2, i anirà a càrrec dels autors, de Germà Colon, d’Artur Quintana i de Carles Terès.

ASCUMA

ASSOCIACIÓ CULTURAL DEL MATARRANYA
C/ Major, 4
44610 CALACEIT
Tel. i Fax: 978851521

A CADIERA COIXA al CAT. Presenten el disc MMXIII       

A Cadiera Coixa Coixa neix a finals dels ’90 a Monsó, Osca. Originalment la banda sorgeix amb la idea d’amenitzar cercaviles, rondes, i festes sempre amb la música tradicional aragonesa com a punt de partida. Després de diversos anys en aquesta comesa arriba el moment de consolidar la formació del grup, clarament orientat ja cap als escenaris.
A principi del 2012, la banda s’embarca en la preparació del seu tercer disc. El projecte es basa en la col·laboració amb l’escriptor aragonès Chusé Inazio Nabarro per un disc completament cantat en aragonès i que presenten al Tradicionàrius.

http://www.tradicionarius.cat/ca/a-cadiera-coixa-i-els-ministrils-del-raval/programacio/58

 
Divendres 28 de març a les 22 h

Preu: 10 €
Anticipada 8 € 

Amics del C.A.T. 5 €

 
Centre Artesà Tradicionarius
Plaça d’Anna Frank – Barcelona (Metro Fontana)

 
_________________________________________


LA MASIA – SANT BOI


Divendres 18, 22:00h.
KIKE UBIETO 
 
Des del ragtime fins al tango, la *bossa *nova, la rumba o el rock&roll…amb lletres àcides al més pur Javier *Krahe pot recolzar-se també en la sornegueria de Carlos Cano,
el misticisme de Jorge *Drexler o la sensibilitat de Vinicius de Moraes. Els temps que corren li brinden l’ocasió per a la crítica social apuntant a la política, l’amor o els personatges de televisió (això sí, sense demagògia, directe al blanc i amb molt sentit de l’humor).
http://enriqueubieto.wix.com/kike-ubieto

 
 
Dissabte 19, 22:30h.
 
CHUNDARATA!
Grup de folk nascut a Barcelona i sant boià d’adopció, porta la música aragonesa per tots els racons de Catalunya i Aragó. Neix i té la seva seu al Centro Aragonés de Barcelona i toca principalment tant música tradicional aragonesa com peces de creació pròpia inspirades amb aquest folklore.https://www.facebook.com/pages/Chundarata/66025352824

La Masia
Rambla Rafael Casanova, 28
08830 Sant Boi de Llobregat

Manifestació pel delta de l’Ebre | Lo Finestró.

 

“L’Ebre sense cabals és la mort del Delta”. Manifestació el diumenge 30 de març a Deltebre. El diumenge es tornarà a veure la samarreta blava amb un nus blanc que fa tretze anys que es van posar milers de ciutadans per frenar el Pla Hidrològic espanyol. Ja han anunciat la seu assistència diverses associacions.

L'Ebre

Matarraña, Bajo Martín y Belchite, mejores aceites del Bajo Aragón.

Las elecciones a la D.O. del Jamón serán el 29 de mayo.

Bones cerveses i gran ambient en la Fira de la Birra de Vall-de-roures | Comarques Nord.

Els pobles del sud del Matarranya s’han despertat en una suau enfarinada | Comarques Nord.

Jornada intensa en la regional del Matarraña.

La miel del Matarraña inaugura las IX Jornadas Gastronómicas.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: