Skip to content

Archive

Archive for Gener, 2018

MAGAZIN 3 de febrer de 2018.
LA VEU DEL BAIX MATARRANYA. 107.6 FM.FAVARA (Saragossa)
Pots escoltar-nos per internet anant a (google/la veu del baix matarranya).
Tel. 976 635 263
11- 11:40.- Efemèrides / Santoral/ Aemet (agència estatal de meteorologia) el temps / El cabals dels rius Matarranya i Algars/ Aigua als embassaments/ Les frases del dia/ Notícies de la setmana.
11:40- 11:55.- Paraules per a la música. Mari Conchi Balaguer.
11:55- 12:30.- Àgora :”Els acords prematrimonials milloren la vida familiar? ” Joaquín Meseguer, Ramón Arbona, Luis Valén i Elías Satué.
12:30-12:40.- El xef de cuina favarol, Rubén Martín.
12:40- 12:55.- Corresponsal a Casp. Néstor Fontoba
12:55- 13:10.- Els esports. José Manuel Pelegrín, Ramón Oliver i Juan Carlos Valén.
13:10- 13:25.- Resum temporada de caça, de la societat de caçadors de Favara, a càrrec del seu president Marcos Víctor Calleja.
13:25- 13: 40.- El cine. Lifo Ros
13:40- 14.-Ronda d’ alcaldes. Avui, entrevistarem a Joaquín Llop, alcalde de Nonasp del Partit Popular.
Participants: Joaquín Meseguer, Ramón Arbona, Luis Valén, Mª Conchi Balaguer, Rubén Martín, Néstor Fontoba, José Manuel Pelegrín, Juan Carlos Valén, Ramón Oliver, Marcos Víctor Calleja, Lifo Ros, Marcos Calleja i Elías Satué.

Críticas a la DGA en la promoción de un curso

El sindicato CSIF lamenta que se haya proporcionado el acceso a las cuentas de correo electrónico de la plantilla de la DGA para promocionar un curso de iniciación al aragonés on-line «a través de la fundación Araforem, que forma parte de CCOO, y contando con la colaboración de la cátedra Johan Ferrer D’Heredia de Lenguas Propias de Aragón y Patrimonio Inmaterial de la Universidad de Zaragoza».

CSIF considera que «no resulta aceptable» que el Gobierno de Aragón, a través de su Dirección General de Política Lingüística, «subvencione una actividad que poco o nada aporta a la atención que los empleados públicos prestan a los ciudadanos aragoneses».

«Resulta llamativo que en la oferta se hable de un reconocimiento de 0,5 créditos que se corresponden a varias horas de formación universitaria acreditada, pero que aún está pendiente de concesión», esgrime el sindicato.

Source: El Bajo Aragón-Caspe denuncia cortes de luz y de telefonía en tres municipios – La Comarca

Source: Se retrasa el comienzo de las obras del Centro de Salud de Valderrobres – La Comarca

Source: El Cardenal Omella inaugura la Iglesia y su plaza en Cretas | lacomarca.tv

Source: Cretas homenajea a su “mejor embajador”, el Cardenal Omella – La Comarca

ES

Source: · LOS LIBROS PREMIADOS DE LOS CONCURSOS LITERARIOS EN ARAGONÉS (“PEDRO ARNAL CAVERO”) Y CATALÁN (“GUILLEM NICOLAU”) – Lenguas de Aragón

Source: · CONVOCAU LO PREMIO LITERARIO EN ARAGONÉS RIBAGORZANO “CONDAU DE RIBAGORZA”, PER LOS AYUNTAMIENTOS DE ESTADILLA, FONZ Y GRAUS – Lenguas de Aragón

Source: Sant Antoni a Cretas/Queretes | Viles i Gents

(Publicat al Diario de Teruel el dissabte 20 de gener del 2018)

Est any hem avançat a Queretes esta entranyable festa celebrada a tots los pobles de la comarca del Matarranya. Molta gent i moltes ganes de xalar, tot i que sortíem de les festes de Nadal i Reis. Amb un programa similar a tots los anys precedents consistent en fer una gran foguera lo dissabte per la nit amb una bona rostida de xoriços i llonganissa per a tots los reunits, la missa del diumenge matí en honor a Sant Antoni seguida de la benedicció d’animals i la recitació de les “lobes” al sant a manera de rogatives simpàtiques. I per la tarda del dit diumenge “l’oferta”. Les “lobes” són uns versets plens d’ironia sobre algun esdeveniment local, ja sigui religiós o laic. Les reciten los voluntaris que participen en la benedicció dita, amb un llenguatge lo més planer possible. Aquí en teniu un exemple: “Sant Antoni Sant Antoni / Sant Antoni de gener / Est any que és bisiesto / la teua festa hem avançat / los de Queretes ne fem tantes / que se mos han acumulat”. L’ofrena de la tarda consisteix en posar a subhasta pública les viandes, dolços i salats, aportades per diferents veïns en benefici d’algun objectiu de la Parròquia. Est any los diners recaptats serviran per arreglar lo local de la catequesis i reunions vàries. Un Sant Antoni complert i amb més afluència de visitants que mai. La festa se ve celebrant any rere any gràcies a la col·laboració desinteressada i inestimable d’un grup de veïns i veïnes entre los que es troben com sempre l’alcalde i regidors. Molt d’agrair a tots ells. Per tant tradició, col·laboració, divertiment, i aprofitament real. Fórmula ideal per seguir resistint esta galopant despoblació dels pobles rurals i fer agradable la vida de les comunitats menudes com la de Queretes.

Juan Luís Camps

Matarranya, 26 de gener de 2018 La neu fa acte de presència a Mont-roig, Pena-roja, Torredarques i Ràfels. L’aigua esperada a tot el territori ha aparegut finalment en forma de pluja i también de neu. Unes circumstàncies climatològiques que estan afectant a la seua majoria, al sud del Matarranya. Les dades de la Confederació Hidrogràfica de […]

Source: L’arribada de la neu al sud del Matarranya fa activar les màquines llevaneus – Ràdio Matarranya

Queretes, 26 de gener de 2018 Juan José Omella presidirà l’acte en el qual també es posarà el seu nom a l’actual plaça de l’església Este dissabte tornarà a obrir les portes de l’església parroquial de l’Assumpció després de la finalització de la primera fase de rehabilitació de l’edifici en què s’han solucionat tots els problemes […]

Source: Queretes tornarà a obrir les portes de la seua església este dissabte – Ràdio Matarranya

Source: Nevada a Mont-roig (26-01-2018) – Ràdio Matarranya

Source: Nevada a Pena-roja (26.01.18) – Ràdio Matarranya

Source: Recital de poemes d’El Floro” a Esplugues | Lo Finestró

Ahir dijous 25, a l’Avenç Centre Cultural d’Esplugues i organitzat per Òmnium Cultural d’Esplugues, va tenir lloc un recital de poemes del llibre Pasqual Andreu, lo Florit. (Lo Floro en vers), a càrrec del propi autor del llibre Josep Miquel Gràcia, veí d’Esplugues i nascut a la Codonyera (la Franja). El assistents van seguir amb molta atenció i interès les contalles del “Floro”, que transcorren des dels actes de bonhomia del “Floro” fins a la violència, la venjança i la mort, com a personatge misteriós, ambivalent i contradictori. Els assistents aplaudiren en diverses ocasions i molt a destacar al finalitzar la lectura.

No van faltar, per part de Josep Miquel Gràcia, uns versets de record als empresonats i exiliats, presidents i consellers, del Govern, d’Òmnium i de l’ANC.

Acabà l’acte amb un dolç pa de pessic de la Francina i una copeta de vi moscatell.

Lluís Roig

 

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: