El Matarranya aprova una moció en defensa de la vigent Llei de Llengües d’Aragó | Comarques Nord

El Matarranya aprova una moció en defensa de la vigent Llei de Llengües d’Aragó | Comarques Nord.

El Consell Comarcal va aprovar en l’últim plenari, celebrat el passat dimecres 25 de juliol, una moció de suport a la Llei de Llengües d’Aragó vigent, una llei en matèria lingüística que denomina la parla de les comarques de la Franja com a ‘català’. Aquesta moció la va presentar el grup socialista, i va ser aprovada gràcies als 5 vots socialistes i 2 del PAR. La resta de consellers del Partit Aragonès es van abstindre, mentre que els 6 consellers del PP presents van votar en contra. En l’últim plenari no van estar presents el conseller socialista Óscar Arrufat i els populars Josep Maria Salsench i Fernando Camps, tots tres per motius personals.

Aquesta moció va ser presentada pel PSOE i en la seua defensa, Alberto Moragrega, va destacar que el que “sí ha fet” la Llei de Llengües d’Aragó vigent “és posar un nom a la llengua que parlem”. Un nom científic “com a les plantes o als animals” que tot i que “en cada poble els diem d’una forma diferent, tenen un nom reconegut a nivell científic”. I si “el nom científic de la llengua que parlem és el català, és el català”, va afegir Moragrega. “I és així, reconegut mundialment, internacionalment i nacionalment”. El conseller del PSOE va concretar que “el que no pot ser és que dos terceres parts del regidors li posin el nom a la llengua”.

Des del PAR, Francisco Esteve va recordar que “dins el partit ha hagut diferents opinions” i, per tant, hi va haver llibertat de vot perquè “en un partit polític el primer és la gent”. El president de la Comarca, que va recolzar la moció, va remarcar que “al final sempre estem parlant del mateix, de la denominació de la llengua. I aquest és el problema”, perquè “s’ha de complir l’Estatut d’Autonomia”, i l’Estatut diu “que la nostra llengua ha de ser igual que la castellana”. I a més, Esteve va recordar que “per complir l’Estatut primer hem de saber escriure i llegir el que natres parlem”, i que el significat d’aquesta moció ens ve a dir que “han de tindre en compte a la gent i saber que la nostra llengua és molt important”.

De la mateixa manera que en el PSOE, en el PP es va mantindre la disciplina de vot, i els sis consellers populars presents en el plenari van votar en contra d’aquesta moció. Juan Enrique Celma va defensar que “la nova Llei de Llengües recull millor l’article 7 de l’Estatut d’Autonomia i dóna més llibertat a cadascú a expressar-se com vulgui. I la nostra postura és que cadascú s’expressi com vulgui, que li digui a la llengua amb el seu nom i els seus matisos”. Celma va afegir que “no volem imposicions interessades que provoquen divisions entre la gent del territori” i “creiem que és innecessari”. Perquè la definició de la llengua “és un conflicte que el millor seria no posar-lo damunt la taula”.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja