CALACEIT seu de la VIII Trobada d’estudi per a la preservació del patrimoni de la Pedra Seca al 2015.

 Calaceit, 20 de maig de 2013.

El passat cap de setmana es va celebrar a Les Preses (La Garrotxa) la VII Trobada d’estudi per a la preservació del patrimoni de la Pedra Seca, organitzada per l’associació Pedra Tosca i promoguda per la Coordinadora d’Entitats per la Pedra Seca, amb l’assistència de més de 70 participants.

Aquestes jornades formen part de les trobades biennals que es venen realitzant des de fa més deu anys i que tenen com a objectiu donar a conèixer el patrimoni de la pedra seca als territoris de parla catalana.

En aquesta ocasió la Trobada va tractar tres eixos principals: Lingüístic. Vocabulari i Toponímia; Catalogació i Biodiversitat i Paisatge.

Les sessions de treball van començar amb l’àmbit lingüístic, en el que els filòlegs Joaquim Monturiol i Eloi Dominguez van presentar una ponència sobre el patrimoni lingüístic de la pedra seca, tot remarcant el perill de desaparició que pateix aquest lèxic, com ho està aquest tipus de construcció. Per concloure van fer una crida per recopilar la terminologia en aquest àmbit a tots els territoris de parla catalana.

El dissabte es va encetar amb l’àmbit temàtic de catalogació on es van presentar comunicacions sobre diferents inventaris realitzats en alguns punts del territori i es va fer un recorregut pels principals resultats obtinguts per la wikipedra (http://wikipedra.catpaisatge.net). A mig matí es van presentar les comunicacions sobre les característiques constructives en la que, diferents tècnics, van donar la seva visió sobre construcció, restauració i comportament estructural de la pedra seca.

Per finalitzar les sessions es va parlar de la pedra seca com a configuradora del paisatge i del seu efecte en el medi natural.

A la tarda es va fer una sortida  pel Parc de la Pedra Tosca i l’altiplà basàltic de Batet de la Serra per visitar diferents zones d’interès de pedra en sec.

El diumenge es van celebrar diferents tallers pràctics, que encaixaven amb els tres àmbits tractats a la trobada. Tot seguit es van presentar les conclusions, en les que es va debatre sobre el futur de la pedra seca con a eix vertebrador del territori, de la necessitat d’una major divulgació entre els professionals de l’arquitectura i formulant la petició de promoure els estudis per al aprofitament de la pedra com a material constructiu econòmic i sostenible.

Abans de concloure les jornades es va oficialitzar la seu de la VIII Trobada, que va recaure en la candidatura presentada per l’Associació Cultural del Matarranya, que se celebrarà al 2015 a Calaceit.

Anna Solé Llop – membre d’ASCUMA, de la Fundació el Solà i participant en la VII Trobada

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja