Sortir amb nens: els racons del Matarranya, a l’Aragó

Origen: ELS RACONS DEL MATARRANYA, A L’ARAGÓ

El Parrissal i la zona dels Estrets

Aquesta excursió ens permetrà descobrir els preciosos paratges de la  zona del Matarranya, comarca del sud de la franja d’Aragó. Prenent el poble de Besseit com a punt de sortida, aquesta ruta ens portarà a recórrer el paisatge incomparable que el riu Matarranya ha forjat en el seu pas pel massís d’Els Ports.

Tot i tractar-se d’una excursió senzilla i assequible per a qualsevol edat, tindrem la sensació de viure una aventura ja que haurem de remuntar aquesta part del riu per camins estrets i travessar ponts i passarel·les de fusta.

També podrem fer-nos un bany en alguna de les moltes piscines naturals que el riu forma al seu pas.

L’excursió a peu comença en una zona d’acampada (el Pla de la Mina), on podrem aparcar el cotxe, i des d’on surt un camí que ressegueix el traçat del riu fins al seu naixement.

La nostra proposta és seguir tot el recorregut fins a la zona dels Estrets, on el riu forma un congost i es fa més difícil l’accés si anem amb nens.

Hem de comptar entre 1 hora i mitja o 2 hores d’anada, que pot allargar-se tot el que es vulgui entre descansades per gaudir del paisatge, capbussades al riu o parades per menjar alguna cosa.

Es tracta d’anar passejant de forma relaxada  per la vorera del riu per camins estrets i singulars. Anirem avançant veient racons on el riu es fon amb la vegetació, on blocs de pedra barren el pas i l’aigua rellisca formant petites cascades, … racons amb platges i riberes de sorra, tolls d’aigua on podrem banyar-nos …

Per passar pels llocs més difícils, trobarem passarel·les de fusta i ponts integrats totalment en el paisatge, però en algun cas, haurem de travessar el riu passant per sobre les pedres.

Realment és un paisatge preciós.

En el tram final de l’excursió, quan arribem als  Estrets, el riu forma un congost espectacular, amb parets de pedra de fins a 60 metres d’alçada, amb punts de pas de fins a 1 metre d’amplada. Fins aquest punt no hi ha dificultat per anar amb nens, però a partir d’aquí, per la zona del congost, no recomanen anar amb criatures ja que els trams són complicats  i fins i tot hi ha punts que s’han de fer nedant si el riu no està sec.

COM ARRIBAR-HI

Sortirem en cotxe des del poble de Besseit, agafant el camí que porta a la piscina natural de “L’Assut”. D’aquí s’agafa una pista que ens portarà, al cap d’uns 6 km., fins a una zona d’acampada on podrem deixar el cotxe.

ALTRES PUNTS D’INTERÈS A LA ZONA

– ELS ESTRETS D’ ARNES

– ÀREA DE LA FRANQUETA

– LA FONTCALDA

– RACONS MATARRANYA

– VIA VERDA DE LA TERRA ALTA

– LA MUNTANYA DE SANTA BÀRBARA A HORTA DE SANT JOAN

COVA DE LES MARAVELLES a Benifallet

– PINTURES RUPESTRES de la Fenellassa (Besseit)
– FORTINS DE CABRERA, construccions militars del S. XIX

RECOMANACIONSEvitar fer aquesta excursió en època de pluges o tempestes que puguin provocar pujades del riu.
Portar calçat còmode
Portar banyador, si la època ho permet, per poder banyar-se.
Sobre tot, portar aigua i recomanem agafar menjar per picar una mica o, fins i tot, per dinar a mitja excursió.

 

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja