L’IES Matarranya certifica el nivell B2 en llengua catalana als seus alumnes | Matarranya Media

Source: L’IES Matarranya certifica el nivell B2 en llengua catalana als seus alumnes | Matarranya Media

L’associació Clarió i l’IES Matarranya van ser els principals motors de la celebració pel Dia de la Llengua

Els alumnes amb els certificats de llengua catalana / Foto: J. Puig

El passat 21 de febrer es va celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna. El Matarranya va voler sumar-se a esta celebració que pretén preservar i visibilitzar la diversitat lingüística dels territoris. Una jornada que presta especial atenció a les llengües minoritàries.

Clarió, l’Associació de Pares i Mares del Matarranya per l’educació en català, organitza cada any un acte en un dels municipis de la comarca amb motiu d’este dia. En esta ocasió, l’acte es va celebrar el dissabte 29 de febrer a La Freixneda. Una vesprada completa. Jocs, lectures de contes i un espectacle de màgia, entre altres. Totes les activitats amb la llengua com a última fi. Durant la jornada, també es va presentar ‘Lo Bres’, un projecte que donarà eines als pares per a incentivar la transmissió de la llengua materna als seus fills. Amb estes activitats, Clarió pretén crear consciència lingüística entre els pares perquè valoren la seua llengua. També reclamen més suport institucional per a protegir la diversitat lingüística aragonesa, especialment, en l’àmbit educatiu.

L’IES Matarranya també prepare diverses activitats dedicades al Dia de la Llengua Materna i un acte central que es va celebrar este dilluns 2 de març en el qual es van entregar els certificats que acrediten el nivell B2 en català als alumnes que l’any passat van cursar 4t d’ESO. El centre educatiu va acollir a Azucena López, l’assessora docent de català de la Direcció General de Política Lingüística, i l’escriptora Marta Montblanc, doble guanyadora del premi literari de literatura catalana a Aragó, Guillem Nicolau. El conveni entre el Govern d’Aragó i la Generalitat catalana certifica als alumnes que cursen tant en primària com en secundària esta llengua amb un nivell intermedi B2 en finalitzar els seus estudis. D’esta manera, esta llengua territorial s’equipara a la parla anglesa que també se certifica en el centre d’educació secundària.

D’entre les activitats, va destacar la ja coneguda ‘Iaios a l’Insti’ en la qual els majors del territori s’encarreguen any rere any de preservar, comptar i divulgar la cultura i la llengua del Matarranya als seus successors. El DJ Kevin Manero va realitzar per tercer any consecutiu una classe magistral sobre música en l’institut.

Video Thumbnail
REDACCIÓ

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja