Pepa Nogués Furió, Premi Franja 2020

Pepa Nogués Furió va nàixer el 1972 a Carlet, població valenciana de la comarca de la Ribera Alta. Estudià a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona on es va graduar d’Antropologia –en l’especialització d’Etnologia- el 1998. Membre de la Comissió de Recerca de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya del 2008 al 2011, ha investigat la cultura popular i és autora de recerques sobre jocs populars i tradicionals del Maresme i de la Terra Alta. Ha participat a les Jornades d’Etnologia de les Terres de l’Ebre presentant treballs, exposicions i fent de guia. Directora del Centre d’Estudis de la Indumentària Tradicional de les Terres de l’Ebre, col·laboradora del Museu de les Terres de Ebre i de l’Ecomuseu dels Ports, educadora ambiental al Parc Natural, emprenedora de l’empresa Guies del Port i fundadora de l’entitat Aula d’Artesanies, Tradició i Ecologia.

Des del 1998, en què acabà els estudis universitaris, al 2007 s’establí a la Terra Alta. Més tard, passarà a residir a la Portellada al Matarranya, població de Víctor Vidal, la seua parella. I ara la seua activitat se centrarà més a la nostra comarca, sense oblidar-se dels  lligams culturals amb la Terra Alta. Formarà part de la Junta de l’Associació Cultural del Matarranya i organitzarà i serà la comissària i dinamitzadora de l’exposició  Desideri Lombarte: Ataüllar el món des del Molinar (2002) i, amb M. Gimeno, H. Moret i R. Solana, realitzaran l’exposició La llengua catalana a l’Aragó (2005) promogudes per ASCUMA. Amb totes dos recorrerà moltes poblacions franjolines, aragoneses i de les terres de parla catalana. Donarà classes de català per adults a diverses poblacions del Matarranya, del Baix Aragó-Casp i a Alcanyís.

Treballà a la Comarca del Matarranya, del 2004 al 2007, en la recuperació d’arxius municipals i privats i la catalogació i difusió dels monuments i altres elements patrimonials de les poblacions que la formen. Coordinà les Trobades d’Autors Ebrencs a Fondespatla, idea original d’Octavi Serret, el llibreter de Vall-de-roures, que s’organitzaren del 2006 al 2012. Com a mare de dos filles i preocupada per la seua educació, serà sòcia fundadora i secretària de l’Associació de pares i mares del Matarranya per l’escola en català ‘Clarió’ constituïda el 2013, amb l’objectiu de promoure i intensificar la presència de la nostra llengua en tots els centres educatius i organitzar activitats i recursos pels menuts.

Coordinadora del 2007 al 2015 del programa de dinamització dels l’Horts Escolars impulsat pel programa ‘Pon Aragón en tu mesa’ dels grups Leader d’Aragó i l’empresa Guies del Port que va fundar amb el seu marit. Col·laborà amb el Museu Etnològic de Nonasp d’Amics de Nonasp en el projecte Lo Museu parla 2015 a 2018 i entrevistà a vint nonaspins que parlen del seu passat i de la vila, que representaren unes 17 hores de gravació audiovisual i que es completà amb la transcripció del contingut.

Professora de català a l’Escola Oficial d’Idiomes-EOI- Ignacio Luzán de Montsó del 2014 al 2016 i de Llengua Catalana i Literatura a l’IES Matarraña del 2016 fins l’actualitat. Des del centre dinamitzarà les múltiples activitats al voltant de l’aprenentatge de la nostra llengua: trobades amb escriptors, celebració del Dia de la Llengua, viatge a l’Alguer, concurs Ficcions, trobades amb iaios, cançoner tradicional matarranyenc… Amb els seus alumnes ha col·laborat des de fa cinc anys amb Ràdio Matarranya amb el programa setmanal ‘Info Insti’. Amb Pietro Cucalón són els coordinadors de la revista Temps d’escola que apareix a Temps de Franja, amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó, una eina didàctica per a l’aula aragonesa de parla catalana que va iniciar-se el 2016. Coordinadora del Programa Jesús Moncada del Govern d’Aragó per la promoció del català en el territori.

Ha publicat articles a les revistes Lo Senienc, Butlletí del Centre d’Estudis de la Terra Alta, Revista d’Etnologia de Catalunya, Caramella, Temps de Franja, La Comarca, Kalat-Zeyd… És autora dels llibres: “Parc Natural dels Ports. Patrimoni Humà” i “La indumentària tradicional en el calendari festiu”, a més de publicacions digitals sobre els seus treballs.

Tota esta intensa activitat cultural de la nostra companya Pepa Nogués Furió, realitzada a les nostres comarques i a les Terres de l’Ebre, ens ha portat a Iniciativa Cultural de la Franja que presideix Artur Quintana atorgar-li merescudament el XIV Premi Franja: llengua i territori corresponent al 2020. L’acte de lliurament se farà el dia 7 de desembre al Saló de Plens de l’Ajuntament de Calaceit en què tindrà lloc una conferència a càrrec d’en Josep Joan Moreso i  Mateos, tortosí i Catedràtic de Filosofia del Dret, ex rector de la Universitat Pompeu Fabra (2205-2013).

ASCUMA

ASSOCIACIÓ CULTURAL DEL MATARRANYA

Declarada Entitat d’Utilitat Pública

C/ Major, 4
44610 CALACEIT
Tel. i Fax: 628697751-978851521
Facebook: Associació Cultural del Matarranya-ASCUMA

Web: ascuma.org

Instagram: ascuma_matarranya

Twitter: ASCUMA@matarranya

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja