Mallorca: parlar salat, regust dolç « Lo finestró del Gràcia

Mallorca: parlar salat, regust dolç

En arribar a Mallorca m’assabento que els instituts de Balears preparen una protesta contra Bauzà, president del PP balear per haver-ne negat la unitat de la llengua catalana. Havia posat com a exemple del seu raonament de que a Mallorca diuen “tassó” i no “got” com els catalans. Poca cultura lingüística ha de tenir el “popular” Bauzà, i poc haurà viatjat per ses illes. A Eivissa i Menorca no diuen “tassó” sinó “got”. A l’institut Pau Casesnoves d’Inca l’anomenen “l’ignorant”. Quants d’exemples com aquest en tenim a la Franja?

A Alcúdia trobo pel carrer els al·lots d’una escola formant la típica filera: tots parlen castellà. Segurament el senyor Bauzà estaria molt content.

La vespra del “dijous bo” a Inca, la gran fira de l’illa, aparcam el cotxe amb una inexplicable facilitat. Quan tornam a buscar-lo, no hi és, se l’ha emportat la grua amb explicable facilitat.

Es dijous bo, és  bona fira,

demà es poble hi serà ple

sa grua s’emporta un cotxe,

és noltro, no dels inquers.

A la guia turística “Mallorca” d’Anaya, en castellà i editada a Madrid, pàg. 112, podem llegir: “Es imperdonable describir la isla sin mencionar su rica tradición oral en lengua catalana…”. Quina cosa més especial la tradició oral catalana a Mallorca…, oi? Estàvem cercant informació sobre el Cant de la Sibil·la que al dia següent la UNESCO declararia patrimoni immaterial de la humanitat. Aquest any per Nadal, la UNESCO portarà més fidels a ses esglésies de s’Illa que sa fe o ses capellans.

Castellers, flamenc, Sibil·la,

s’ UNESCO els ha fet de tots.

S’Espanya més imperial,

malmet ses llengües de molts.

A Palma trobam pel carrer una escola d’al·lots ja grandets, no són de Palma i parlen tots català: Bauzà estaria preocupat.

Increïblement visitam la cova d’Artà, només dues persones, sa meua dona i jo. Es guia mos diu, tot saladament,  que s’estiu entren vuitanta persones cada  quart d’hora. Noltros xerrarem una hora amb es guia

Tinc més anècdotes, però no vull cansar-vos. Visiteu ses illes: parlareu salat, beureu bon vi, menjareu dolses ensaïmades, frit mallorquí, coques, sobrassada, olives, tombet, col amb llom, arròs brut…, trobareu pocs turistes al novembre i sereu molt ben rebuts parlant català. I de paisatge, de platges, de palaus, de cases de blanc i verd,  i de mar blava, per a què parlar-ne.

mitjançantMallorca: parlar salat, regust dolç « Lo finestró del Gràcia.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja