L. Rajadell: La Franja del nord | Viles i Gents

Origen: La Franja del nord | Viles i Gents

(Publicada a La Comarca el 28 de juliol del 2017)

Mon pare tornave cap a Vall-de-roures l’any 1957 després d’haver passat un any tallant pins als boscos de la Champanya, la del vi escumós, quan va haver de passar uns dies a Perpinyà per un problema burocràtic que li impedie creuar la frontera. Em va contar que, durant aquella curta estada a la capital del Rosselló, s’entenie amb la gent que es trobave pel carrer perfectament, perquè “parlaven com al poble”. D’això en fa poc més de mig segle. Havie marxat de la seua vila de tota la vida obligat per la catastròfica gelada de les oliveres de febrer de 1956, que va deixar sense mitjans de vida a tota la comarca.

Com és que tan lluny de Vall-de-roures es podie entendre amb els naturals del país parlant com a casa? No hi ha miracles ni singularitats lingüístiques ni retorçudes circumstàncies històriques per explicar el fenomen. És molt més senzill. A Perpinyà parlaven llavors la mateixa llengua que a Vall-de-roures. Digueu-li com vulgueu: català, llemosí, xapurriau o guatxi-guatxi.

Acabo de tornar de Perpinyà. Ningú parle català pel carrer. O, com em deia un expert en sociolingüística coneixedor de la situació, “el català està en coma”. Irreversible, diria jo. El debat sobre si és o no la mateixa llengua que a Vall-de-roures, València, Mallorca i Catalunya està resolt. Al Rosselló, la Franja del nord, el francès se l’ha emportat per devant. Estem en primera línia en la defensa de la nostra llengua.

Lluís Rajadell

2 thoughts on “L. Rajadell: La Franja del nord | Viles i Gents

  1. No fa ni dos mesos vaig estar a la Catalunya Norx, concretament a Ceret…i allà els carrers estan retolats en frances però tambe en català, i si m’adreçava parlant a molta gent pel carrer en català a vegades me responien tMbe en català o be en francés..En lo Museu d’art contemporani de Ceret , els retols estan en bilingue i aixi un munt de detalls més…Crec, amic Rajadell, qud no cal ser alarmista ni crear estats similars per la situació de la llengua i sobretot quan la situació depen mes del color dels que manen conjunturalment, mes que a la mateixa població.

Comments are closed.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja