BRUIXOTS DE L’AIGUA – ZAHORÍES: II Trobada de saurins.
II Trobada de saurins
Els saurins en la cultura popular
19 d’octubre de 2013
Matarranya: Vall-de-roures i Freixneda
PRESENTACIÓ
Tot i que és molt fàcil copsar la important presència de saurins a la societat, de segur que en trobaríem un o més a cada població, la seua visibilitat social formal és molt baixa. Històricament tenen una llarga trajectòria, però es tracta d’un col·lectiu que generalment ha quedat relegat als espais “subterranis” envoltats dels tabús del misticisme i la màgia com a bruixots d’aigua. És una feina amb una imatge social incerta que solen desenvolupar en solitari, la qual cosa ha reforçat també el seu caràcter submergit.
Tot i això, els saurins segueixen cercant aigua subterrània com ho han fet des de fa milers d’anys. Avui dia són cridats per empreses perforadores, particulars, ajuntaments… Lluny de la seva extinció el saurí segueix tenint un paper clau en la localització de les aigües amagades, i no només això, són també útils en la detecció de geopaties, energies tel·lúriques, cercar persones desaparegudes, localitzar jaciments de petroli o vetes de mineral, etc. Un món apassionant que no deixa a ningú indiferent.
A partir d’un dels primers estudis etnogràfics realitzats sobre el tema, es va detectar el poc coneixement que tenia la societat d’aquest col·lectiu i, a la vegada, la poca interacció que tenien entre ells. Amb aquest doble objectiu, va nàxier la 1a Trobada de Saurins en territoris de parla catalana que va tenir lloc a Tarroja de Segarra (Lleida) el 2011 organitzat per l’ajuntament d’aquesta població i la investigadora Rosa Ma Canela.
L’èxit va superar totes les previsions, més de 190 inscrits de 26 comarques diferents, i ra volem agafar el testimoni d’aquella trobada amb l’organització de la 2a edició al Matarranya i al Parc Natural dels Ports.