“Jornada esportiva a Saragossa per un Aragó trilingüe” | Mas de Bringuè

“Jornada esportiva a Saragossa per un Aragó trilingüe” | Mas de Bringuè.

Cartell confeccionat per la organització.

La organització cultural saragossana “Esfendemos as luengas” organitza per al proper 28 de setembre “A tot estrús”, la I Jornada esportiva per un Aragó trilingüe. Durant tot el dia es realitzaran diverses activitats que combinaran l’esport, l’activitat física i la salut amb la diversitat lingüística i cultural que tenim a Aragó, realitzant-se totes les activitats en aragonèscom a llengua vehicular.

L’acte central serà un cross de 3 km, amb eixida i arribada al Parc Bruil de Saragossa, en què cadascú dels participants portarà un dorsal amb una paraula en aragonès o català que podran triar, d’un catàleg que oferirà l’organització.Els actes del matí començaran amb un taller de jocs tradicionals aragonesos, arreplegats de totes les comarques aragoneses, amb més o menys ús, però tots, com diuen els organitzadors d’aquestes jornades, “igual que les nostres llengües, són un patrimoni cultural que cal conservar”. A les 12:00 prendrà el relleu una gimcana trilingüe en què es posaran a prova els coneixements i habilitats dels participants. Just abans del cross, a les 13:00 s’impartirà un taller d’estiraments musculars per aprendre a evitar lesions.
A la tarda, un esport en expansió com el Bike Polo, i del qual la ciutat de Saragossa és un referent, serà el protagonista. L’Associació Bikepolo Saragossa ens oferirà un taller, a partir de les 17:30 en el que explicaran la història i regles del bike polo, faran una exhibició i ensenyaran a jugar a tot el que vullga.
La jornada acabarà amb una taula rodona que, sota el títol “Aficionats, esport, llengua i identitat “, debatrà sobre la relació entre les aficions dels equips esportius i la presència de les llengües minoritàries en els mateixos. La xerrada tindrà lloc al CSA A Enrestida, al c. Sant Cristòfol de Saragossa.
Amb tota aquesta jornada, Esfendemos as luengas vol continuar amb la seua tasca de defensa de les llengües pròpies d’Aragó, l’aragonès i el català, especialment en un temps en què tant se’ls menysprea i ataca, sent realment greu que aquests atacs vinguen des de les institucions que ens haurien de representar a tots.
Per a molts de nosaltres, per a les persones que ens donarem cita el proper 28 de setembre, les nostres llengües, aragonès i català, són una part molt important de la nostra cultura i la nostra vida, i per això eixirem al carrer a córrer “A tot estrús “, per la seua normalització, la seua dignificació i la seua oficialitat.
Enhorabona per la iniciativa i allí hi serem.
Contacte: esfendemosasluengas@gmail.com

Pla per on discorrerà la cursa

admin

Recent Posts

Club de lectura trilingüe a Nonasp

Ja tenim les dates per a la segona sessió del nostre club de lectura. 🫂Esperem…

2 dies ago

El Matarraña quiere ser referente nacional del cicloturismo con un Proyecto Integral que desplegará por toda la comarca

Source: El Matarraña quiere ser referente nacional del cicloturismo con un Proyecto Integral que desplegará…

2 dies ago

Estabilizado el incendio de Lledó que ha obligado a desalojar 15 masías habitadas, afectando a 60 hectáreas

Source: Estabilizado el incendio de Lledó que ha obligado a desalojar 15 masías habitadas, afectando…

2 dies ago

Ràdio: La Veu del Baix Matarranya 11/5/2024

Programa del MAGAZIN del dissabte 11 de maig de 2024 LA VEU DEL BAIX MATARRANYA.…

3 dies ago

La Alquería de Ráfales, único restaurante bajoaragonés ‘Bib Gourmand’ de la Guía Michelín 2024

Source: La Alquería de Ráfales, único restaurante bajoaragonés ‘Bib Gourmand’ de la Guía Michelín 2024

3 dies ago

Máxima preocupación ante la falta de lluvia que ya provoca restricciones

Source: Máxima preocupación ante la falta de lluvia que ya provoca restricciones

3 dies ago