La Franja

[Efecte Lupa – 3] La Llitera, terra de frontera

Efecte Lupa | Un programa radiofònic d’anàlisi i reflexió sobre la Llitera, la Franja i la resta del sistema solar [audible només a Canallitera.es].

08feb / 2014

[Efecte Lupa – 3] La Llitera, terra de frontera

Programa emès a Canallitera.com el 7 de febrer de 2014.

Podeu escoltar o descarregar-vos el programa ací:

Se sol dir que la Llitera és una comarca de frontera. Però… som conscients de què significa això realment? A n’esto programa mos volem fixar en les implicacions del fet fronterer. Volem reflexionar una mica sobre les circumstàncies de la vida a la frontera, en general i en concret a la nostra comarca, i sobre com això ha pogut condicionar unes determinades formes de vida i unes actituds entre la població.

La ‘frontera’ és un concepte de naturalesa híbrida: és al mateix temps un límit i una zona. Un límit que podem representar amb una ratlla (unidimensional); i una zona o espai euclidià bidimensional (o inclús tridimensional si comptem els elements que conté).

Les zones frontereres són sempre uns territoris apassionants, on la complexitat de la  nostra societat assoleix les formes més innovadores i desenvolupades.

Amb les fronteres és fàcil d’ensopegar-hi, acostumen a ser ben senyalitzades i moltes tenen guardians que les vigilen i en seleccionen els transeünts.

En l’imaginari literari més estàndard les fronteres sempre estan situades lluny, als confins del món civilitzat, allà on la societat es troba amb les forces salvatges de la naturalesa. D’ací que s’haja estès una visió romàntica de la frontera, un lloc d’aventura i excitació. Això està molt bé. Però… què passa quan resulta que un viu a la frontera? No pas a milers de milles, com poèticament es diu, sinó al damunt mateix! Per força la percepció és una altra. I els habitants de les fronteres en paguen les conseqüències. Per bé i per mal.

De tot això i més parlem en aquest programa, que ha comptat amb una selecció musical íntimament relacionada amb el tema:

  1. La frontera – La Frontera (1985)
  2. La vida en la frontera – Radio Futura (1985)
  3. Dame una frontera – Ferrobós (1989)
  4. Clandestino – Manu Chao (1998)
  5. Fronteras – Jorge Drexler (1999)
  6. Terra de frontera – Los Draps (2006)
  7. New Frontiers – Franco Battiato (1982)
Exit mobile version