Categories: Franja

El Partit Aragonés vol suprimir el català de la Llei de Patrimoni Cultural Aragonés

El president i portaveu del PAR, Arturo Aliaga, alerta de la “urgència i necessitat de frenar la manipulació que des de Catalunya es fa a costa de la realitat d’Aragó, cada vegada amb més freqüència i sense que passe res”.

 

Foto: PAR.



Etiquetes
Aragó


RedactaVeu / Saragossa

El Grup parlamentari Aragonés (PAR) ha presentat una proposició de llei amb la qual pretén substituir el primer punt de l’article 4 de la Llei 3/1999, de 10 de març del Patrimoni Cultural Aragonés, que parla de  “l’aragonés i el català d’Aragó com llengües i modalitats pròpies”, per altre que diu que “Aragó té com pròpies, originals i històriques la llengua aragonesa pròpia de la zona oriental i la llengua aragonesa pròpia de la zona pirinenca i prepirinenca amb les seues diverses modalitats lingüístiques”.

Segons explica aquesta formació al seu comunicat, aquest primer apartat de l’article 4 que volen modificar, va ser canviat quan la Llei de Mesures Fiscals i Tributàries, aprovada en gener de 2016, va incloure una disposició fruit d’una esmena presentada en la seua tramitació parlamentària mitjançant la qual es va fer aquesta modificació de la Llei 3/1999, ‘interpretant’ segons explica el PAR, el mateix Estatut d’Autonomia.

Aquest partit polític mostra en el comunicat aquest punt que volen modificar:  “L’aragonés i el català d’Aragó, en els quals estan incloses les seues varietat dialectals, són les llengües i modalitats lingüístiques pròpies a les quals es refereixen l’article 7 de l’Estatut d’Autonomia d’Aragó de 2007 i la Llei 3/2013, de 9 de maig, d’ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó”.

Per tant segons el PAR, ells volen advocar “per un ampli consens i pel respecte escrupolós a l’Estatut d’Autonomia d’Aragó”, per això proposen suprimir el català substituint el punt anterior pel següent: “Aragó té com pròpies, originals i històriques la llengua aragonesa pròpia de la zona oriental i la llengua aragonesa pròpia de la zona pirinenca i prepirinenca amb les seues diverses modalitats lingüístiques”.


Arturo Aliaga president del Partido Aragonés. Foto: PAR.
La suposada manipulació catalana

Aquest partit, a més, va manifestar la setmana passada, el seu parer respecte a la urgència de posar fre a la manipulació catalana de la història d’Aragó. Concretament, el president i portaveu d’aquesta formació en les Corts Aragoneses, Arturo Aliaga, en el preàmbul del 23 d’abril, avisà el govern del PSOE-CHA de la “urgència i necessitat de frenar la manipulació que des de Catalunya es fa a costa de la realitat d’Aragó, cada vegada amb més freqüència i sense que passe res”.

Aliaga aportava arguments mitjançant una suposada apropiació de la figura històrica de Jaume I, en un llibre per a públic infantil editat a Catalunya. Segons continua explicant el portaveu en el comunicat del PAR no poden continuar obviant els suposats errors i falsificacions, entre els que recorda “la invenció de termes com la mal anomenada ‘Corona Catalanoaragonesa’, ‘la Casa Real Catalana’, ‘Pere II rei de Catalunya, Aragó i València’ o l’apropiació, entre altres del pic Anet divulgat per la Generalitat de Catalunya com ‘el més alt dels països catalans’.

admin

Recent Posts

Quan Desideri ja no fa anar la falç pel groc dels blats | Viles i gents – N. Sorolla

Fa 35 anys se va complir el que Desideri Lombarte havie escrit: «No faré anar…

7 hores ago

Ràdio: La Veu del Baix Matarranya 27/4/2024

Programa del MAGAZIN del dissabte 27 d’abril de 2024 LA VEU DEL BAIX MATARRANYA. 107.6…

4 dies ago

La Comarca del Matarraña anticipa dos meses el dispositivo contra incendios y asume los costes

Source: La Comarca del Matarraña anticipa dos meses el dispositivo contra incendios y asume los…

4 dies ago

Valjunquera acoge el XII ‘Quedaran les paraules’ más premiado para ensalzar el talento local

Source: Valjunquera acoge el XII ‘Quedaran les paraules’ más premiado para ensalzar el talento local

4 dies ago

Sobre els orígens del Monestir de Benifassà » Temps de Franja

Source: Sobre els orígens del Monestir de Benifassà » Temps de Franja

4 dies ago

Terrorisme a la carta | Lo Cresol – J. M. Gràcia

En aquestes línies aplicaré tan sols el sentit comú, perquè estic convençut que no calen…

5 dies ago