Pere III o Pere II, el Gran

(Publicat a la columna de Lo Cresol d’avui, al Diario de Teruel)

El passat 12 de setembre i dins del programa “Sense ficció”, TV3 va emetre un esplèndid reportatge sobre l’obertura del sepulcre de Pere el Gran i l’anàlisi i investigació de les seues despulles. No tinc cap interès d’entrar en la discussió sobre el numeral d’aquest monarca de la Corona d’Aragó, que ha estat descansant 700 anys a la tomba, mai profanada, de l’església del Monestir de Santes Creus.  Si es parla com a rei de la Corona d’Aragó se l’anomena Pere III, el Gran, tot i que si es fa referència a la seua qualitat de Comte de Barcelona, tothom a Catalunya li diu Pere II. Amb bona voluntat ambdues designacions haurien de ser complementàries. Com la bona voluntat i l’afany d’enteniment són ben absents, polititzada la qüestió —campa el que pugui i embolica que fa fort— un allau d’historiadors populars sorgeix de sota les pedres. Sé que perdré el temps si dic que l’acord podria arribar anomenant-lo: Pere el Gran, III de tot el regne d’Aragó, I de València, I de Sicília i II de Catalunya com a Comte de Barcelona. Perdo el temps, oi?

Tornem-hi a l’anàlisi de les despulles del rei, fill de Jaume el Conqueridor i Violant d’Hongria. Primer de tot per un petit forat de la tomba i amb una petita càmera es va fer una detalladíssima endoscòpia. Després, fora de la tomba, s’hi inspeccionà molt curosament tot el contingut. El primer viatge va ser a l’Hospital de Tarragona per a fer-li una tomografia. Després a les instal·lacions del Museu d’Història de Catalunya es van portar a terme tota mena d’anàlisis externs, interns i dels materials tèxtils que l’envoltaven. I tot portat a terme per una equip d’especialistes: historiadors, metges, arqueòlegs i analistes i altres especialistes.

Pere el Gran era un home alt i fort que va morí als 45 anys, no de ferides de guerra o algun altre accident, com hom pensava, si no de alguna malaltia pulmonar, tant freqüents a l’època. Mitjançant el crani, conservat en molt bon estat, s’ha recreat un possible rostre. Segueixen els anàlisis de les petites mostres que s’hi l’extragueren.

Novament, envoltades amb teixits blancs i fins, les despulles del Rei Gran ja descansen a la seua tomba-banyera de marbre amb uns parell de tubs d’acer inoxidable amb còpies dels escàners i fotografies.

José Miguel Gràcia

Pere III o Pere II, el Gran « Lo finestró del Gràcia.

admin

Recent Posts

Elena Sanz y Raúl Guimerá, reconocidos en Cretas como mejores deportistas turolenses durante la Gala Provincial

Source: Elena Sanz y Raúl Guimerá, reconocidos en Cretas como mejores deportistas turolenses durante la…

2 dies ago

Azcón anuncia la creación de un premio que llevará el nombre del torero cretense Nicanor Villalta

Source: Azcón anuncia la creación de un premio que llevará el nombre del torero cretense…

2 dies ago

Izquierdo (PAR) reclama al Gobierno de Aragón que «tome la iniciativa ya» para ejecutar las balsas laterales del Matarraña

Source: Izquierdo (PAR) reclama al Gobierno de Aragón que «tome la iniciativa ya» para ejecutar…

2 dies ago

Transportes adjudica las obras de las estaciones de tren de Nonaspe

Source: Transportes adjudica las obras de las estaciones de tren de Chiprana, Nonaspe y La…

3 dies ago

El Hotel Torre del Marqués recibe las Tres Llaves, máxima distinción mundial de la Guía Michelín

Source: El Hotel Torre del Marqués recibe las Tres Llaves, máxima distinción mundial de la…

3 dies ago

Cientos de personas adquieren plantero y flores para su jardín en la Feria de La Portellada

Source: Cientos de personas adquieren plantero y flores para su jardín en la Feria de…

4 dies ago