Catalanisme a la Franja

CDF, partit associat a CDC, es presenta a Fraga i prepara candidatures a les cinc comarques de la Franja

ERC es presenta a Calaceit amb un grup local associat

Paco Tejero, candidat de CDF a Fraga i, a l’esquerra, la secretària d’organització, Marta Canales Foto: D.M.

Convergència Democràtica de la Franja (CDF), partit creat fa dos anys a Fraga a partir d’un nucli local amb representació a l’Ajuntament fragatí, Alternativa Cívica, es presenta a les eleccions a Fraga i preveu anunciar aquest mes altres candidatures a les cinc comarques de la Franja. A més de Fraga, CDF té un nucli emergent de militants a la Ribagorça, a través de l’historiador i activista cultural Carles Barrull i de les estretes relacions que manté amb gent de la comarca l’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, amb orígens a Areny
de Noguera (Ribagorça) i amb segona residència a la zona.

CDF és el primer intent d’articular un partit polític d’inspiració catalanista a la Franja de Ponent. Fins ara han existit iniciatives de caràcter local (l’Entesa per Calaceit, o la mateixa Alternativa Cívica de Fraga), polítics que dintre d’altres partits han defensat posicions favorables a la catalanitat de la Franja (Jaume Baron, d’IU i exalcalde de Mequinensa, va ser el primer alcalde que va defensar l’oficialitat del català) i l’activisme cultural a través d’entitats com ara la Institució Cultural de la Franja de Ponent (actualment en hores baixes i amb problemes econòmics que l’han deixat sense seu física), l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, l’Institut d’Estudis de la Ribagorça i l’Associació Cultural del Matarranya.

En conjunt, CDF té uns cinquanta militants. El secretari general de CDC, Felip Puig, va apadrinar el nou partit en la seva fundació, tot i que orgànicament CDF és un partit independent amb estatuts, logotip i sigla propis. Això sí: Marta Canales, la secretària general de CDF, va anar a les llistes europees de CiU.

A Fraga, CDF presenta com a cap de llista un veterà polític local, Paco Tejero. Va ser en el govern de la ciutat durant 16 anys, amb el PSOE, i va ser el primer president del Consell Comarcal del Baix Cinca, entre el 1999 i el 2003. És membre fundador de l’Institut d’Estudis del Baix Cinca. Aspira a entrar al consistori com ho va fer Alternativa Cívica fa quatre anys, i si és possible ser un partit clau en la formació de majories. La rehabilitació del nucli històric, la situació del barri de Miralsot, l’alliberament del peatge de l’AP-2, l’oposició a la tèrmica de Mequinensa i a la macrociutat de casinos Gran Scala són l’eix del programa de la formació. CDF també és un dels grups més actius en contra de la MAT de Ponent.

D’altra banda, a Calaceit ERC es presenta a través de l’Entesa per Calaceit. El seu cap de llista, Paulí Fontoba, milita a ERC i aquest mandat ja ha estat regidor al municipi, des d’on ha defensat actuacions a favor de la recepció de TV3 al Matarranya, l’oficialitat del català i un estatus polític especial per a les comarques de la Franja.

Avui+ – Notícia: Catalanisme a la Franja-382598.

admin

Recent Posts

Elena Sanz y Raúl Guimerá, reconocidos en Cretas como mejores deportistas turolenses durante la Gala Provincial

Source: Elena Sanz y Raúl Guimerá, reconocidos en Cretas como mejores deportistas turolenses durante la…

11 hores ago

Azcón anuncia la creación de un premio que llevará el nombre del torero cretense Nicanor Villalta

Source: Azcón anuncia la creación de un premio que llevará el nombre del torero cretense…

11 hores ago

Izquierdo (PAR) reclama al Gobierno de Aragón que «tome la iniciativa ya» para ejecutar las balsas laterales del Matarraña

Source: Izquierdo (PAR) reclama al Gobierno de Aragón que «tome la iniciativa ya» para ejecutar…

11 hores ago

Transportes adjudica las obras de las estaciones de tren de Nonaspe

Source: Transportes adjudica las obras de las estaciones de tren de Chiprana, Nonaspe y La…

1 dia ago

El Hotel Torre del Marqués recibe las Tres Llaves, máxima distinción mundial de la Guía Michelín

Source: El Hotel Torre del Marqués recibe las Tres Llaves, máxima distinción mundial de la…

1 dia ago

Cientos de personas adquieren plantero y flores para su jardín en la Feria de La Portellada

Source: Cientos de personas adquieren plantero y flores para su jardín en la Feria de…

2 dies ago