Skip to content

Archive

Category: Literatura

Source: “Espills Trencats”, presentat a Mequinensa amb gran èxit de públic | Mas de Bringuè

ESPILLS MEQUINENSA 2

Text: Felip Berenguer

Fotos: Sisco Castany

El passat dimecres es va presentar a la Biblioteca de Mequinensa l’obra de Màrio Sasot “Espills Trencats”, guanyadora del Premi Guillem Nicolau 2017 de Literatura Aragonesa en Llengua Catalana, amb una gran participació i acollida de públic, una seixantena de persones que ompliren la sala de la biblioteca de la Casa de la Cultura, recentment remodelada.

Desde la taula de presentació, l’alcaldesa de la vila amfitriona, Magda Gòdia, recordà els múltiples vincles culturals i personals que uneixen l’autor saidinenc amb Mequinensa, a través de les seues facetes com a corresponsal de La Vanguàrdia,  militant frangenc i coordinador del projecte d’animació cultural  a les escoles de la Franja “Jesús  Moncada”.

El director general de Política Lingüística, Ignacio López Susín, resaltà la importància de la recuperació del premi Guillem Nicolau pel Govern aragonès  i agraí a  Màrio i a tots els escriptors presentats, la seua participació. Chusé Aragüés, director de Gara Edizions i coeditor de l’obra, destacà la necessitat de que les institucions públiques i les empreses privades impulsen la difussió i la protecció de les dues llengües aragoneses minoritzades, com l’aragonès i el català.

L’autor va fer cinc cèntims dels seus retalls de vida que apareixen a la seua obra premiada i recordà les seues experiències personals viscudes a Mequinensa com activista cultural i els seus vincles amb gent del Poble com Jesús Moncada, Hèctor Moret, Marià López o el pintor  surrealista Josep Nicolau, present a la sala.

A continuació,  un nombrosa part del públic, en que destacaven les dones, es va llençar a fer preguntes a l’autor sobre diferents aspectes de l’obra, destacant les intervencions d’un grup d’alumnes de quart de la E.S.O. de l’Institut de Mequinensa, interessats per les condicions i el  futur de  la joventut dels pobles avui en relació amb les dècades  en què transcorreix la novel·la.

ESPILLS MEQUINENSA 5

// Carles Sancho

Com cada any el 20 de gener, festivitat de sant Fabià i sant Sebastià, els Sants Patrons de Pena-roja, van atorgar-se els XIV premis Vila de Pena-roja de Tastavins. El Concurs de Pintura Desideri Lombarte 2017, dotat en 700 euros, fou per al pintor madrileny, resident a Sevilla, Alejandro Galán Vázquez amb el quadre Marta i van tindre un destacat reconeixement dos obres més que es van presentar: Con el sol de invierno de José Pedro Izquierdo Pérez i Interior de cafeteria d’Ernest Descals Pujol. Respecte al XIV Concurs de Relats Curts Maties Pallarés 2017, la guanyadora va ser l’escriptora barcelonina Eva Maria Pelegrí Margelí que ja va guanyar el premi l’any passat amb ‘La llista dels desitjos’. Enguany l’obra presentada, escrita en català, va ser Matrioixques, on l’autora fa un balanç cru de l’existència i les vivències del seu personatge. El premi està dotat amb 250 euros. El segon guardó… Continuar llegint…XIV Premis Vila de Pena-roja 2017 » Temps de Franja

El escritor de Zaidín dará a conocer su última obra, galardonada por el Gobierno de Aragón con el Premi Guillem Nicolau 2017 de narrativa en catalán, en un acto que se celebrará las 18.00 horas del miércoles 7 de febrero en la Biblioteca Pública Municipal

Source: Mario Sasot presenta en Mequinensa su obra “Espills trencats” – AraInfo | Diario Libre d’Aragón

Source: Presentació de “Espills trencats” a Mequinensa | Mas de Bringuè

El proper dimecres 7 de febrer es presenta a la Biblioteca de Mequinensa la novela autobiogràfica de Màrio Sasot “Espills trencats”, premi Guillem Nicolau 2017. Animeu-vos a vindre!

invitación presentación espills trencats Mequinensa

El IAACC Pablo Serrano acogióy la presentación de los libros editados de los premios Miguel Labordeta 2016, Guillem Nicolau 2017 y Arnal Cavero 2017

Source: El Gobierno de Aragón reivindica con la edición de los premios literarios la cultura y las lenguas de Aragón – AraInfo | Diario Libre d’Aragón

Source: · PRESENTACIÓ DE ESPILLS TRENCATS A MEQUINENSA – Lenguas de Aragón

Source: LA DGA edita sus premios literarios para reivindicar lengua y cultura aragonesas

Source: · LOS LIBROS PREMIADOS DE LOS CONCURSOS LITERARIOS EN ARAGONÉS (“PEDRO ARNAL CAVERO”) Y CATALÁN (“GUILLEM NICOLAU”) – Lenguas de Aragón

Pena-roja de Tastavins, 25 de gener de 2018 Pena-roja de Tastavins, al Matarranya, va viure un cap de setmana molt intens, perquè a la celebració del Sant Antoni se li va sumar la festa patronal en honor a sant Sebastià. La jornada del dissabte va ser molt completa amb missa, processó i l’entrega dels premis […]

Source: Pena-roja entrega els XVI premis de relats i pintura durant la celebració dels Sants Patrons – Ràdio Matarranya

Source: Presentació de “Espills trencats a Saragossa” | Mas de Bringuè

ESPILLS PORTADA

 

El proper dijous 1 de febrer a les 19,30 hores tindrà lloc, a la planta cuarta de l’IAACC Pablo Serrano de Saragossa, (passeig de María Agustín 20) , la presentació per primera volta a la capital aragonesa del llibre “Espills trencats” de Màrio Sasot, guanyador del Premi “Guillem Nicolau” 2017. 

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esports del Govern d’Aragó presentarà, dins del mateix acte,les obres “Climogramas de estación emocional” , de Ramón Ayllón Guerrero, premi Miguel Labordeta de Poesía, y “El siñor de San Chuan”, premi Arnal Cavero, 2017, de José Solana Dueso.

Adjuntem la tarja d’invitació. Esteu tots convidats.

INVITACIÓ PRESENTACIÓ LLIBRE A SARAGOSSA

Source: “Cantant Desideri” del grup Ya babé | Viles i Gents

(Publicada a La Comarca el 12 de gener del 2018)

“Cantant Desideri” és el nou treball musical, aparegut el novembre passat, enregistrat pel grup Ya babé a l’estudi Los Largos Trinos de Queretes. Es tracta d’una gravació de petit format amb sis dels millors poemes del pena-rogí escrits en català i recreats musicalment pels matarranyencs. ‘Or i plata’, ‘Elles’, ‘I jo, què sóc?’, ‘Gust amarg’, ‘Setanta quilos’ i ‘Torneu-me-la’ són els poemes seleccionats per al seu nou treball.

Des de fa de temps estos sis temes formaven part del repertori poètic musical del grup i, ara, n’han fet una nova versió en un format acústic i els han volgut gravar i dona’ls a conèixer a un públic més ampli, en un merescut homenatge dels músics a l’escriptor més prolífic i reconegut del Matarranya traspassat fa quasi tres dècades. Quatre d’estes cançons ja van aparèixer en el treball col·lectiu “Una roella al cor. Homenatge a Desideri Lombarte” enregistrat el 2002: ‘Tankas d’estar per casa’, ‘Gust amarg’, ‘I jo, què sóc?, i ‘Setanta quilos per a mal’ interpretats per Jean-Pierre & Mallén. A part d’este duo van participar en aquell emotiu CD dedicat a Desideri: Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Túrnez &Sesé, Los Draps, Miquel Blanc, la Coral de Beseit i el Duo Recapte. Fernando Mallén, membre destacat de Ya babé i promotor del local cultural i musical La Barraca de Queretes, ha tingut l’encert d’incorporar quatre cançons del repertori del desaparegut duo Jean-Pierre & Mallén, actius al principi de la dècada del 2000, en les actuacions del grup Ya babé que ja té una trajectòria musical notable. Començaren el seu projecte com a banda ara fa poc més deu anys i, segons ells mateixos, el seu estil se situa en el camp del pop-rock. Eva López. Fernando Mallén, Lorenzo Latorre i Ivo Nicolov són els seus membres i per este treball també hi ha participat Oliver Glasser.

Carles Sancho Meix

Source: Mario Sasot, entrevistat al programa Canal Saturno d’Aragón Televisión | Mas de Bringuè

Entrevista Canal Satutno

Us recordo que el proper dimars, 2 de gener, a partir de les 11, 30 de la nit, s’emetrà, dins del programa cultural “Canal Saturno” d’ Aragón Televisión, presentat per Gabriel Sopeña,  l’entrevista a Màrio Sasot, amb motiu de la conceció del premi “Guillem Nicolau” per la seua novel·la “Espills trencats”.

El programa es podrà també veure em la reemisió que la cadena autonòmica fa d’quest programa el dissabte següent, 6 de gener, a les 10, 30 del matí-

Mario Sasot s’alça amb este guardó literari de llengua catalana amb la seua obra ‘Espills trencats’

La casa de la cultura de Vall-de-roures va acollir este passat 22 la presentació de l’obra ‘Espills trencats’, l’obra guanyadora del certamen literari ‘Guillem Nicolau’ convocat pel Govern d’Aragó. L’acte va comptar amb la presència del mateix guanyador de la XXIII edició del certamen, Mario Sasot; el director general de política lingüística del Govern d’Aragó, José Ignacio López; l’editor de Gara d’Edizions, Chusé Aragüés; la regidora de cultura de l’ajuntament de Vall-de-roures, Asunción Giner; i el president de la Comarca, Rafael Martí.

Este certamen convocat pel Govern d’Aragó dirigit a obres escrites en llengua catalana havia quedat desert des del 2011 per haver-se fusionat amb el premi ‘Arnal Cavero’ en llengua aragonesa i en la qual s’havia retirat la seua dotació econòmica. José Ignacio López, director general de política lingüística, va explicar a Ràdio Matarranya que “es tracta de la recuperació d’un premi molt important per a la literatura aragonesa perquè valora la literatura d’una part d’Aragó, de la part oriental del territori que parla català. Un certamen que al costat de dos convocats en castellà i aragonés fomenten la literatura de les tres llengües d’Aragó“.

Un acte que va reconéixer la prosa de Mario Sasot tant en el seu estil com en el seu contingut. Una narrativa que manté les particularitats i varietats lingüístiques del Baix Cinca d’on procedixen els personatges de l’obra i el mateix escriptor. L’autor i periodista va comentar per Ràdio Matarranya que “la història travessa la meua infància, els meus avantpassats, la meua joventut i tots ells es basen en els meus records que són en català” al que ha afegit “he buscat un llenguatge més proper al valencià i al català de Lleida, però mantenint els localismes i la toponímia de la meua zona”.

‘Espills trencats’ tanca memòries i vivències de l’autor, personatges reals i tocs de ficció que recorren la transició espanyola, la vida al món rural i la immigració a la ciutat. Un relat que reviu este certamen literari ‘Guillem Nicolau’ i el reconeixement de la diversitat de la literatura aragonesa.

Source: L’obra guanyadora del XXIII certamen ‘Guillem Nicolau’ es presenta a Vall-de-roures – Ràdio Matarranya

Source: Pebre, canella i nou moscada (1960) | Viles i Gents

(Publicada a La Comarca l’1 de desembre del 2017)

Com a primers de desembre calia anar a les olives, abans s’hi mataven los gorrinos. Pobres animalets, en l’any tant bo que havien tingut menjant de tot lo que més els agrade. Tan ben cuidats pels de casa, que els tractàvem com a un gos manset que es tomba al terra, deixant-se fer fregues en un suro de panolla o en les mans.

Matar el gorrino. És la llei inclement de la depredació entre els sers vius, on la espècie humana estem al graó més alt en refinament i cerimònies. Molt diferent als animalets del camp, que ajampen una presa i allí mateix la destrossen i se la mengen com autèntics carnussos que són. Fent un acte tant bèstia que ara, moltes persones que han vist a la TV com moren sofrint tots els animals siguen salvatges o domèstics, ja no volen menjar peix, ni carn dels bitxos que corren per la terra; i compren serps, conills, gats, gossos, tortugues… i els comboien com si foren de la família, donant molta vida als manescals i tendes de menjar per les mascotes. Mentres, els que mengem de tot, seguim repetint les rutines de l’ancestral supervivència; i avui recordant el tràfec de matar el gorrino i fer lo “mondongo”, abans tota una festa a les cases del poble.

Aquell gorrino que havie passat diau mesos vivint com un rei, el veiem ara anant enganyat cap a la taula plantada al mig del carrer on l’esperava l’oncle Quico en lo ganxo a les mans. Tot anava de pressa: entre quatre homes el posaven a la taula. Xillits i sang! Molta sang al llibrell que la mare regirave. Foguera cremant a una vora. Argilagues enceses per socarrar-lo. Cassoletes per rascar el socarrat. Aigua bullint. La pedra tosca per netejar-lo. Rasurat en ganivets afilats. Fora potes, l’animal agenollat i obert d’esquena com un llibre. Trossejat seguint la tradició, pujant-lo en canastes a un canyís a la cambra més fresca de casa. Després la família esmorzave a la cuina en la primera sartenada de carn del tocino, que calia agafar forces per un dia de tanta feina.

Tomàs Bosque

continue reading…

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: