Skip to content

Archive

Category: Matarranya

Source: Pena-roja tornarà a cremar la barraca de Sant Antoni | Matarranya Media

València plora els seus morts

Pels carrers de València ressonaran durant molt temps els crits de ràbia de la gran manifestació del 9 de novembre, d’un poble que se sent humiliat per una casta de governants que només ocupen els càrrecs polítics pensant, sobretot, en…

Gent meravellosa

La recent Dana, que ja ha segut més mortífera que els atemptats del 11 de Març de 2003, està sent un espill de la nostra societat actual: l’aparença és més important que la realitat

Luismi Agud

Esgambi

El principal portal immobiliari del país, idealista.com, publicava fa pocs mesos un estudi al voltant de l’oferta residencial de les tres províncies més despoblades d’Espanya: Terol, Sòria i Conca

Lluís Rajadell
Continuar llegint: Ciutats arrasades Gent meravellosa: Esgambi

Intel·ligència

Emocional, artificial, natural… hem segmentat tant el concepte que al final se’ns difumina el sentit de la paraula

Carles Terès
Continuar llegint: Intel·ligència

Source: Los grupos musicales de Valderrobres se unen en dos conciertos benéficos para Catarroja

Source: Los grupos musicales de Valderrobres se unen en dos conciertos benéficos para Catarroja

Programa del MAGAZIN del dissabte 14 de desembre de 2024
LA VEU DEL BAIX MATARRANYA. 107.6 FM.FAVARA (Saragossa)
Pots escoltar-nos en directe per internet anant a (google/la veu del baix matarranya). Tel. 976 635 263—616 094 447. El programa es repeteix el diumenge a les 9 hores. Els podcasts dels últims programes estan penjats a la nostra pàgina d’internet.
11- 11:37.- Santoral/ Aemet (agència estatal de meteorologia)/El cabals dels rius Matarranya i Algars/ Aigua als embassaments/ Efemèrides/ Frases interessants/ Notícies locals i nacionals.
11:37-11:55.- Entrevista a Jorge Landa Balaguer, cuiner nascut a Casp , fill de la favarola Mª Carmen Balaguer Busón i el caspolí Jesús Landa; actualmente treballa al restaurant “LA ERA DE LOS NOGALES”, nova estrella Michelin, situat a la vila de SARGAS (Huesca).
11:55-12:25.- ÀGORA.- “CARA I CREU. PARLEM DE NADAL”. Eduardo Satué, Ramón Arbona, Joaquín Meseguer, Luis Valén, Arancha Bielsa i Elías Satué.
12:25- 12:45.- Pàgina Escolar dels alumnes del CRA “Dos Aguas” de Favara i Nonasp.
12:45- 13.- “Els regals”. Neus Valls, psicòloga.
13-13:10.- Esports. Futbol sala a Favara. José Manuel Pelegrín i Ramón Oliver.
Parlarem amb Pablo Martín , favarol finalista al Campionat d’Espanya de caça menor amb gos, a Villadiego (Burgos)
13:10-13:25.- El cine. Lifo Ros.
13:25-13:40.- Refranys del Quixot. Bienvenido Giménez.
13:40- 14.- Entrevista al favarol i valencià José Luis González Meseguer. Ens donarà la seva visió sobre la DANA, que ha portat a molts valencians a la desesperança , la ruina i la mort…, tanmateix de la solidaritat mostrada per moltes i moltes persones.
Participants: Jorge Landa Balaguer, Eduardo Satué, Arancha Bielsa, Luis Valén, Ramón Arbona, Joaquín Meseguer, Escolars del CRA “Dos Aguas” de Favara- Nonasp, Neus Valls, José Manuel Pelegrín, Ramón Oliver, Pablo Martín, Lifo Ros, Bienvenido Giménez, José Luis González Meseguer, Marcos Calleja i Elías Satué.

Source: ‘Tres estudis sobre el favarol’ | Estela Rius | Opinió | El Punt Avui

En el llibre s’hi troba el treball de tres persones que estimen el seu patrimoni immaterial; l’herència dels avantpassats: el parlar de Favara

Faltava poc per les cinc de la tarda del 26 d’octubre quan vam posar el peu a la vila, i només fer-ho vam intuir que havíem invertit bé les darreres hores de llum solar abans del canvi d’hora que anuncia l’hivern. El motiu del nostre desplaçament a Favara de Matarranya era que estàvem citats al teatre municipal per assistir a la presentació del llibre Tres estudis sobre el favarol (el habla catalana de Favara), dels autors Roberto Albiac Balaguer, Mireia Sànchez Monsech i Lucía Oliver Rojo.

L’edició havia anat a càrrec del Centro de Estudios Comarcales del Bajo Aragón-Caspe (CECBAC), una de les filials d’àmbit comarcal de la Institución Fernando el Católico (òrgan de cultura que depèn de la Diputación Provincial de Zaragoza, adscrit al CSIC) i que, en una aposta valenta del seu actual president, Amadeo Barceló, s’ha publicat per primera vegada en aquesta institució un llibre escrit en català i sobre la parla catalana d’una de les viles de la comarca.

Els assistents a la presentació, que omplíem bona part de les butaques (cosa que no acostuma a passar en aquests actes), vam escoltar ben atents les explicacions dels ponents, que van exposar els seus interessants treballs de fi de grau universitari que conformen el llibre. El de Mireia Sànchez, fet a la Universitat de Barcelona, tracta els parlars del Baix Matarranya (Maella, Favara, Nonasp i Faió), situant-los entre el català nord-occidental i el tortosí. Per la seva part, el de Lucía Oliver, de la Universidad de Zaragoza, aporta els principals trets de castellanismes lèxics al català de Favara que es parla actualment.

En el cas del treball de Roberto Albiac, fet a la Universitat de València, ens aporta informació sobre el paral·lelisme lèxic entre l’aragonès i la parla catalana pròpia de Favara. Roberto és col·laborador de la revista Temps de Franja, amb la columna Esparpillant paraules (una de les millors que s’escriuen a la Franja!), en què en cada entrega ens acosta als lectors el ric vocabulari de la vila. A més, des del 2018 és estudiant de doctorat de la Universidad de Zaragoza amb una tesi, Els parlars del Matarranya, un treball que, juntament amb altres que aborden els parlars d’aquest territori, ens atorgarà un gran atles i estudi geolingüístic de gran part del Matarranya històric.

La presentació va cloure quan ja era fosc, però això no ens va impedir saciar la nostra necessitat de començar la lectura durant el trajecte en cotxe, mentre descobríem en les primeres pàgines una presentació i una introducció de primer nivell, fetes respectivament per Javier Giralt, filòleg de la Universidad de Zaragoza i membre de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua, i per Pere Navarro, filòleg de la Universitat Rovira i Virgili.

En el llibre vam trobar els treballs de tres persones que estimen el seu patrimoni immaterial; l’herència dels seus avantpassats: el parlar de Favara, entès com a dialecte consecutiu del català, que habita els nostres pobles des de les successives repoblacions que es van produir després de l’època de la Reconquesta. Una parla rica, diversa, que és viva, i ara també estudiada i valorada.

Programa del MAGAZIN del dissabte 30 de novembre de 2024
LA VEU DEL BAIX MATARRANYA. 107.6 FM.FAVARA (Saragossa)
Pots escoltar-nos en directe per internet anant a (google/la veu del baix matarranya). Tel. 976 635 263—616 094 447. El programa es repeteix el diumenge a les 9 hores. Els podcasts dels últims programes estan penjats a la nostra pàgina d’internet.
11- 11:45.- Santoral/ Aemet (agència estatal de meteorologia)/El cabals dels rius Matarranya i Algars/ Aigua als embassaments/ Efemèrides/ Frases interessants/ Notícies locals i nacionals.
11:45-11:55.- Corresponsal a Maella. Yolanda Abad.
11:55-12:30.- ÀGORA.- “Rehabilitació o càstig; ¿què pretén la societat española amb el nostre sistema penitenciari?”. Xabier Leoz Arriaga, Eduardo Satué, Ramón Arbona, Joaquín Meseguer, Luis Valén, Arancha Bielsa i Elías Satué.
12:30- 12:40.- Pablo Martín, caçador favarol, classificat per a la final del Campionat d’Espanya de caça menor amb gos, a celebrar el dissabte dia 7 de desembre a Villaluengo (Burgos).
12:40- 12:55.- Organitzat per l’Associació “Les Dones Favaroles”,avui a les 18:30 hores, a la casa de les Associacions de Favara, es farà la presentació del Poemari de Merche Llop “Incinerar el mite”, a càrrec de Raquel Llop; posteriormente hi haurà un recital de l’escriptora.
12:55-13:10.- Esports. José Manuel Pelegrín i Ramón Oliver.
13:10-13:25.- Coneguem millor la nostra lengua. Roberto Albiac
13:25-13:40.- Fauna local. Lauren Pons Andrés
13:40- 14.- Entrevista conjunta a: José Ángel Guimerá i Jesús Godina. Han realitzat el documental “MIRANDO AL COSMOS”. 13:40- 13:50.- José Ángel Guimerá, president del “Centro de Estudios del Bajo Martín”, productor audiovisual i director de cine. 13:50-14.- Jesús Godina , president del “Grupo cultural maellano”i entusiasta d’instruments científics antics.
Participants: Yolanda Abad, Xabier Leoz, Eduardo Satué, Arancha Bielsa, Luis Valén, Ramón Arbona, Joaquín Meseguer, Pablo Martín, Raquel Llop, José Manuel Pelegrín, Ramón Oliver, Roberto Albiac, Lauren Pons, Jesús Godina, José Ángel Guimerá, Marcos Calleja i Elías Satué.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.