
Source: Presentació de l’OPC desideriana a Terol » Temps de Franja
El proper dijous 3 de març, a les 19:00 hores, l’Instituto de Estudios Turolenses presenta al saló d’actes del Museo Provincial de Teruel quatre de les seues darreres publicacions, entre les quals hi ha l’Obra Poètica Completa de Desideri Lombarte, primer número de la col·lecció Biblioteca Turolense. La presentació d’aquest llibre anirà a càrrec del president de l’IET, Ignacio Escuín, i dels directors i coordinadors de les publicacions.
Els altres llibres presentats seran els tres primers de la col·lecció ‘Antologías Poéticas’:
• Teruel en la mirada y en el alma, de José Antonio Labordeta, col·lecció Antologías Poéticas, n. 1
• Teruel, campanas que doblan a lo lejos, d’Ildefonso Manuel-Gil, col·lecció Antologías Poéticas, n. 2
• Arpegios y mudanzas, de Enrique Villagrasa, col·lecció Antologías Poéticas, n. 3
Avui fa 85 anys que va nàixer Desideri Lombarte. Una forma de celebrar-ho és la seua obra poètica completa. @DLombarte @acmatarranya @franja https://t.co/EhwGZ0srZN
— Natxo Sorolla (@natxosorolla) February 7, 2022
Source: Presentacions desiderianes a dojo i a raig fet » Temps de Franja
// Júlia Llambert
En Desideri Lombarte, que en vida no ho va tenir gaire fàcil per a publicar, frueix pòstumament d’una força considerable difusió de la seua obra. A finals del segle passat van aparèixer cinc poemaris inèdits, tres antologies poètiques, i dues més recentment. Se n’ha recollit el teatre i se n’ha editat la novel·lística, l’epistolari, i diversos treballs d’història i etnologia. Resten encara inèdits una traducció fragmentària del Cantar de Mío Cid, un extens estudi dels masos de Pena-roja i una cinquantena d’articles i algun pròleg en llibres, revistes i diaris, si més no. El 28 d’abril d’enguany, diada de Sant Afrodisi de Besiers, l’Instituto de Estudios Turolenses, que ja abans havia col·laborat en l’edició de bastants textos lombartians, ha inaugurat la Biblioteca Turolense, dedicada a obres completes o altres de celebrats autors terolencs en qualsevol llengua, amb l’edició de l’Obra Poètica Completa d’en Desideri Lombarte. És un volum de 715 pàgines —o de 728 si hi incloeu l’índex i el colofó— esplèndidament editat, amb un pròleg de n’Hèctor Moret i de n’Artur Quintana, qui, junts amb en Carles Terès i els serveis editorials de l’IET, n’han tingut cura.
Per a difondre el llibre l’IET ha programat una nodrida tanda de presentacions: sis fins ara. La primera ha estat el 6 d’octubre a la Llibreria Laie de Barcelona a càrrec de n’Héctor Moret —en podeu llegir més detall ací. Ha seguit el 23 d’octubre a la Biblioteca Municipal de Pena-roja amb parlaments d’en Manuel Rando, President de la Diputació de Terol, en Carles Terès i n’Artur Quintana. El quatre de novembre, dia de sant Carles Borromeo, a la Llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa, la presentació per part d’en Carles Terès i n’Artur Quintana, curadors de l’edició, i d’en Joaquín Guillén en nom de l’IET, ha comptat també amb un recital de poesia lombartiana per part de n’Emigdi Subirats i en Manel Oller.
L’endemà en Juan Villalba, vicepresident de l’IET, ha fet conèixer l’OPC lombartiana a la Llibreria Primado de València. El dissabte 6 ha tocat el torn de la presentació al Centre Cultural La Bohèmia de Castelló de la Plana amb en Joaquín Guillén i n’Artur Quintana, de qui em consta que en acabar l’acte es va dirigir, en companyia de l’escriptora vall-de-rourera Mar Puchol, al carrer de Cavallers per a admirar la rajoleta o taulellet que recorda les Normes Fabrianes del 1934.
La saguera presentació, ha sigut a Tarragona a la Llibreria la Capona —Quan sona la Capona, no sona per Tarragona diuen de la campana gran de la Catedral. Hi han parlat en Joaquín Guillén i n’Artur Quintana, i ens han recordat que en un “Lo primer camí”, un gènere memorialístic dels escriptors franjatins on expliquen a Temps de Franja com van descobrir que el nostre xapurriau de l’Aragó és bona llengua, es català del bo, com canta en Tomàs Bosque, doncs sí que en un “Lo primer camí” publicat per en José Antonio Carrégalo, escriptor i investigador mont-rogí traspassat enguany, s’hi llegeix: La meua descoberta del català com a llengua de cultura va ser gràcies a què un advocat amic de Valls […]em va passar un número de la revista Desperta,ferro! amb una poesia de Desideri Lombarte, “A la conquesta de la Roca.” Em va impressionar fortament. Escriure una cosa tan meravellosa en aquell xapurriau! Va ser decisiu. I ací s’acaben els puials i muntons de presentacions lombartianes. Com haureu pogut observar l’Obra Poètica Completa ha estat prou ben presentada a Catalunya i al País Valencià, però gairebé gens a l’Aragó, o gens del tot si considereu que la presentació a Pena-roja ha estat feta sobretot per ser la vila nadiua d’en Desideri, i no tant per ser aragonesa ni franjatina. Confiem que d’altres en seguiran pel nostre país.
L’Obra poètica Completa d’en Desideri Lombarte va ser programada l’any 2015 com d’immediata publicació a la col·lecció lo Trinquet que l’IET edita des del 2009. Tanmateix l’edició de l’OPC es va anar endarrerint fins ara al 2021 en publicar-se com a número 1 de la Biblioteca Turolense, i és així com ara pot reiniciar-se la sis anys interrompuda col·lecció Lo Trinquet, on ja es troba en procés d’edició el poemari Aplec d’en juli Micolau, i un munt més d’obres fent cua per a ser publicats
Presentada la obra poética completa de Desideri Lombarte, editada por la Diputación provincial.
La nueva biblioteca pública de Peñarroya de Tastavins ha sido escenario este viernes de la presentación del libro “Obra poètica completa de Desideri Lombarte”, una monumental antología editada por el Instituto de Estudios Turolenses (IET) sobre la obra del escritor natural de esta localidad del Matarraña fallecido en 1989 en Barcelona. Lombarte es el máximo exponente de la literatura en catalán escrita por autores turolenses. El presidente de la Diputación de Teruel (DPT), Manuel Rando, ha celebrado con este acto, que ha incluido la inauguración de la nueva biblioteca de Peñarroya, el Día de las Bibliotecas, que tiene lugar cada año el 24 de octubre,
Continuar llegint… Peñarroya de Tastavins presume de poeta
El BOA publica hoy la Orden que regula la convocatoria
Se trata de un reconocimiento de carácter honorífico
El Boletín Oficial de Aragón publica hoy la Orden que regula la convocatoria del Premio Desideri Lombarte, en su edición del año 2021. Este premio está destinado al reconocimiento a una labor continuada o de especial notoriedad e importancia, en cualquiera de los ámbitos sociales, culturales, deportivos, artísticos, económicos, etc. que supongan un destacado beneficio para el catalán de Aragón, teniendo especial consideración las actividades destinadas a la dignificación, difusión, investigación, enseñanza, expresión literaria, etc. del catalán de Aragón y constituya un modelo y testimonio ejemplar para la sociedad aragonesa. Esta iniciativa tiene periodicidad bienal y se convocara de forma alterna con el Premio Chuana Coscujuela.
Source: II Jornada de literatura catalana d’Aragó: els clàssics » Temps de Franja
// Redacció
Sant Jordi 2021. “Mils d’amorets”, Desideri Lombarte i Rosalia Gil: Poesia i vida
III Jornada de literatura catalana d’Aragó: els clàssics
Amb la participació de Rosalia Gil, dona de Desideri Lombarte, i d’altres especialistes sobre l’escriptor.
Diumenge, 25 d’abril 2021 a les 19 h on line
Inscripcions i informació: cliqueu aquí.
Organitza: Associació Cultural del Matarranya i Clarió- Associació de famílies del Matarranya per la llengua.
La idea de la Jornada és parlar una mica a través de la Rosalia Gil de les arrels d’en Desideri (lo mas, la seua mare, la seua iaia…) i també de la relació amb la Rosalia, de com van arribar a ser conscients de la llengua i dels primers anys de reivindicació.
Una excusa per passar una bona estona els que ja som afins i els que encara no i celebrar Sant Jordi d’alguna manera.
// Jordi Duran i Suàrez
El dia 21 de setembre de 2019 va tindre lloc a Pena-roja (Matarranya) un acte en record a l’escriptor Desideri Lombarte amb motiu del 30è aniversari de la seua mort. L’activitat, organitzada per Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre, va aplegar una quarantena de persones i va consistir en una ruta literària, conduïda per la professora de català de l’institut de Vall-de-roures, Pepa Nogués, pel nucli urbà de Pena-roja. El recorregut va passar per diferents indrets de la vila natal de l’escriptor pena-rogí, mort el 3 d’octubre de 1989, i en el decurs del qual els participants van llegir diversos poemes i fragments en prosa de l’obra literària de Lombarte. Continuar llegint… Recorden l’escriptor matarranyenc Desideri Lombarte en el trentè aniversari de la seua mort » Temps de Franja
Source: Recital i glosa amb els poemes de Desideri Lombarte » Temps de Franja
// Redacció
Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre ha organitzat per a este dissabte 21 de setembre un “Recital i glosa amb els poemes de Desideri Lombarte”. La convocatòria amb els interessants s’ha fet per a les dotze del migdia a la Plaça de l’Ajuntament de Pena-roja i, en acabat, hi haurà un dinar al Santuari de la Mare de Déu de la Font. La trobada es fa com a homenatge a Desideri Lombarte per a commemorar els trenta anys del seu traspàs, a la vila on va nàixer l’activista i escriptor franjolí, que recordem que va morir el 3 d’octubre del 1989. Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre sempre ha recolzat les iniciatives franjolines i matarranyenques a favor de la nostra llengua que també és la seua. Recordem que esta mateixa entitat va atorgar el seu premi ‘Lo Grifonet’ el 2015, a la veïna vila d’Arnes, a l’amic Artur Quintana per la seua trajectòria cultural i la seua tasca intel·lectual a favor de la vida cultural, social i científica de les Terres de l’Ebre.
Desideri Lombarte –Pena-roja 1937-Barcelona 1989- és l’escriptor contemporani més important de la literatura catalana al Matarranya. Poeta, amb una obra molt destacada, autor dramàtic, novel·lista, historiador, antropòleg, articulista, dibuixant… Dinamitzador cultural a través de l’Associació Cultural del Matarranya i del Segon Congrés de Llengua Catalana -1986-. Se li han publicat una quinzena de volums i molts articles i col·laboracions en la premsa escrita. Molts cantants i grups han recreat musicalment els seus poemes més populars.
Les inscripcions per a participar en el dinar-homenatge s’ha de comunicar a l’entitat a través del correu electrònic terresdesebre@omnium.cat o al telèfon 618 00 69 85
?Dissabte 21 de setembre mos trobem a #Penaroja per recordar i recitar l'imprescindible #DesideriLombarte?
? Després de la ruta amb recital poètic us animem a venir a dinar a l’Ermita Verge de la Font. El preu del dinar són 25€ i és imprescindible inscripció prèvia. pic.twitter.com/Ifx2w6NrRb
— Òmnium Terres de l'Ebre (@OmniumEbre) September 14, 2019
Poema del pena-rogí Desideri Lombarte (Pena-roja, Matarranya, 7 de febrer de 1937 – Barcelona, 3 d’octubre de 1989) musicat i interpretat pel calaceità Miquel Blanc, inclòs en el CD “Una roella al cor. Homenatge a Desideri Lombarte”, enregistrat a l’estudi ALEATORIA de Queretes (Matarranya) per Jean-Pierre Guitard el 1998, i editat per l’Associació Cultural del Matarraya ASCUMA. El disseny i les fotos de la caràtula són de la Montse i la Nuria Lombarte, filles del poeta.
Source: Convocatòria del Govern d’Aragó del Premi Desideri Lombarte » Temps de Franja
// Redacció
El passat 16 de febrer, al Boletín Oficial de Aragón, va aparèixer la convocatòria per part del Govern d’Aragó del Premi Desideri Lombarte que “està destinat al reconeixement d’una tasca continuada o d’especial notorietat i importància, en qualsevol dels àmbits socials, culturals, esportius, econòmics, artístics, etc. que suposin una millora important per al català a l’Aragó, en especial consideració les activitats dirigides a la dignificació, difusió, investigació, docència, l’expressió literària, etc. del català a l’Aragó i que constitueixi un model i testimoni exemplar per a la societat aragonesa.” Els premis Desideri Lombarte, en català, i els Chuana Coscujuela, en aragonès, van ser creats pel Govern d’Aragó el 19 d’abril 2016 amb una periodicitat bianual. El que inaugurava la convocatòria, el 2017, va ser concedit ex aequo a José-Ramón Bada Panillo, ex conseller del primer Govern d’Aragó, i a Artur Quintana i Font, investigador, lingüista i professor. El lliurament del guardó va tindre lloc al Santuari de la Mare de Déu de la Font a Pena-roja, el 11 de setembre del 2017, vila on havia nascut l’escriptor i poeta matarranyenc Desideri Lombarte Arrufat, en una convocatòria solemne i molt emotiva amb gran presència de públic i d’autoritats autonòmiques, comarcals i locals.
Desideri Lombarte Arrufat (Pena-roja 1937-Barcelona 1989) va ser un activista cultural, poeta, novel·lista, assagista, autor dramàtic i dibuixant. Obra que produí en els seus últims deu anys de vida i quasi tota publicada després de la seua mort. És un dels millors i més prolífics escriptors que treballà per dignificar i promocionar la llengua catalana de l’Aragó. Com a poeta compta amb magnífica l’antologia ‘Ataüllar el món des del Molinar’. Va participar molt activament en el Segon Congrés Internacional de la Llengua Catalana el 1986, dins de la Comissió Territorial d’Aragó, soci fundador de l’Associació Cultural del Matarranya el 1989 i vicepresident de l’entitat. Les seues poesies han estat recreades musicalment per diferents grups i cantants.
Imatge dels dos primes premis, atorgats el 2016. / Carles Terès
Source: La lírica de la Franja, protagonista en el Març Poètic de Fraga | Mas de Bringuè
Los poetes catalanòfons de l’Aragó tindran un pes a específic i principal a les jornades del Març Poètic a Fraga, en commemoració del Dia Mundial de la Poesia. Concretament , el diumenge 24 de març, des de les 11 del matí, un bon grapat de poetes i cantautors de les diverses comarques franjolines, com Merxe Llop, Marià López, Hèctor Moret, Àngel Soro, Tomàs Bosque, Anton Abad, Àngel Villalba, etc. passaran per la tarima de la sala d’actes del Palau Montcada de Fraga per a llegir algun dels seus textos. El Duo Recapte (Antoni Bengochea i Màrio Sasot) donaran veu a algun dels nostres poetes desapareguts com Teresa Jassà, Josep Galan o Desideri Lombarte, i a alguns que no hi podran ser a la cita per qüestions personals.
Un dia abans, el dissabte 23, a les 7 hores de la tarda, rebrà homenatge a la mateixa sala d’actes del Palau Montcada l’editora i poeta saragossana Trinidad Rúiz Marcellán. A continuació s’instal·larà una placa amb el seu nom al Passeig dels Poetes de la localitat. L’acte conclourà amb un pica- pica al Castell, preparat pel grup d’alumnes inscrits en el Programa de Qualificació Professional d’Hostaleria de l’Ajuntament de Fraga.
Source: Sorolla’t
El passat 23 de febrer, en la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna a Pena-roja, el grup Ya babé va estrenar una nova cançó, recreant musicalment un dels millors poemes de l’escriptor pena-rogí Desideri Lombarte, Sorolla’t. I és que els queretans ja van enregistrar el 2017 un CD de petit format, sis temes, dedicat al poeta de Pena-roja que titulava ‘Cantant a Desideri’. El polifacètic activista cultural, traspassat ara fa trenta anys, va dedicar el text a la revista del mateix nom que va aparèixer el setembre del 1986, en què hi col·laborava sovint. Impresa a Gràfiques del Matarranya a Calaceit i editada en aquell moment pel col·lectiu Sorolla’t i activa fins el 2000. Va ser un dels primers poemes que va veure publicat perquè, encara que va començar a escriure poesia el 1981, fins el 1987 no va veure la llum el seu primer poemari ‘Romanços de racó de foc i poemes de vida i mort’, publicat a la col·lecció Pa de Casa i promoguda pel Govern d’Aragó. Era la primera editada en català a l’Aragó, iniciativa del Conseller de Cultura i Educació del Govern d’Aragó, el favarol José-Ramon Bada. El poema Sorolla’t també apareix en l’excel·lent antologia lítica de l’escriptor matarranyenc ‘Ataüllar el món des del Molinar’ (2000) interpretada en un dels dos CD incorporats al llibre pel rapsode calaceità Antoni Bengochea. Un poema que convida a l’acció i a l’activisme rural compromès amb el territori com ho era el contingut de la primera revista publicada, en aquells inicis dirigida a la gent progressista del Matarranya i de la comarca de la Terra Alta, segons hi llegim en l’editorial. SOROLLA’T i poca son, / ja s’ha acabat lo dormir, / espavila’t, que si dorms, / de net no en farem un dit… SOROLLA’T i fes camí / camí de la llibertat, / llibertat de dit o no dir. / I, dient la veritat, / a la nafra posa el dit… Un referent i tota una declaració d’intencions de l’enyorat amic i poeta matarranyenc.
Social Widgets powered by AB-WebLog.com.