Abocador i foc, una tragèdia » Temps de Franja

Source: Abocador i foc, una tragèdia » Temps de Franja

// Marina d’Algars

Era 14 de setembre de 1994, un incendi originat a l’abocador de Nonasp cremava amb força i les flames van afectar 5.175 hectàrees distribuïdes entre els termes municipals de Nonasp, la Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs, la Fatarella i Riba-Roja d’Ebre. El bomber miravetà Eusebi Miró, del parc de bombers de Móra d’Ebre, es va desplaçar fins al parc de Flix, d’on va sortir amb els companys auxiliars Pedro Vicente Mendoza —de Montsó—, Jaume Munté —veí de Mont-roig del Camp— i Josep Maria Ruiz, de Tarragona. Prop de les quatre de la tarda, el Pegaso amb el qual combatien el foc quedava atrapat entre les flames i els quatre perdien la vida en la lluita contra el foc. Un altre vehicle, del parc d’Horta de Sant Joan, va aconseguir fugir de les flames a l’últim moment i els seus integrants van haver de ser atesos a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. El dia 20 de setembre de 1994, de nit, després d’una setmana interminable va començar a ploure. Aquell mes de setembre de 1994, acabaria plovent 118 litres/m², una pluja que va ajudar a apagar el foc i a començar a regenerar l’extensa zona cremada.

A la revista titulada FOC!, editada el gener de 1995 per les revistes locals La Cabana de la Fatarella i Lo Portal de Nonasp amb la col·laboració dels ajuntaments de Nonasp, la Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs i la Fatarella hi ha una extensa informació sobre l’incendi, amb fotos incloses, entrevistes amb els alcaldes de les localitats afectades, amb caçadors de la Fatarella, que van tenir un paper molt important en les tasques d’extinció, i amb els voluntaris i l’ADF de Gandesa, a més d’altres informacions molt interessants. La revista va merèixer un premi del diari Avui, a la millor revista de premsa local.

L’Ajuntament de Nonasp va recordar aquella tragèdia amb la presència, paraules i entrega de rams de flors al lloc on es va instal·lar un monument en record de les víctimes. També hi fa menció al seu Facebook. Tanmateix, Carmina Borrell, vídua de Miró, familiars, amics i d’altres persones, van organitzar el dissabte 14 de setembre d’enguany un homenatge a les víctimes d’aquell foc a Miravet, a Móra d’Ebre i a Flix amb col·laboració de bombers, banda de música de Benissanet, Ajuntament de Flix, actuació de l’Escola de Música de Flix, gralla per part de Ferran Roca.

A Nonasp i a molts pobles encara hi ha abocadors no controlats!

 



Monument als bobers morts. / Altafara Digital

Podeu descarregar-vos la revista FOC! clicant aquí o sobre la imatge de la coberta (gentilesa d’Altafara Digital)

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja