Un tast de gastronomia al Matarranya « Lo finestró del Gràcia

Un tast de gastronomia al Matarranya « Lo finestró del Gràcia.

 

Ràfels és una petita vila situada a la vora del tossal de Sant Rafel, a uns 630 metres sobre el nivell del mar, però per sota de la Punta Molinera que frega els mil metres. El seu nom prové dels Rafals, unes quantes cases o masos que hi eren al lloc actual de la vila. Es força agradable fer una passejada  pels seus carrers, els Es-Coberts, carrer Major, l’Arraval, el Castell…, i visitar el Museu de l’oli del Molí de l’Hereu. A la plaça Major, molt prop de l’església hi trobareu un petit hotel-restaurant que el matrimoni de saragossans, Clara i José van muntar després de comprar una casa mig en ruïnes el 2002.  El restaurant és petit, molt petit hauríem de dir, però l’atenció i sol·licitud del José i els fogons de la Clara, el fan gran gastronòmicament. La bodega, de ben seleccionats vins de la terra i de tot l’Aragó, amb els coneixements de José quan exerceix de sommelier, es demostra prou recomanable i atractiva. Resumint, podríem dir que a la cuina de La Alqueria la tradició gastronòmica aragonesa es dona la mà amb els plats de la cuina més actual. Un dels millors restaurants de les terres matarranyenques i dels voltants.

La carta i els menús els tenen en castellà i en anglès, tot i que jo els recomanaria, per honorar la parla de la terra i de molts dels seus clientes, que s’esforcessin en escriure-la també en català. Uns propietaris saragossans amb una carta en català seria un put més de distinció. Com a exemple del que dic, m’atreveixo a traduir al català el menú d’estiu que ofereixen la Clara i el José.

Menú degustació:
Escuma de tomàquet amb cruixent de comí i pernil de Terol
 
Entrants per compartir
“Ajoblanco” de coco amb moixama i espàrrecs bladers
Blini de salmó, espàrrecs bladers i nata agra amb caviar de truita
Arròs melós amb bolets i tòfona
 
Com a plat principal a escollir
Magret o confit d’ànec amb reducció de cireres i préssec saltejat
Lluç en tempura amb emulsió d’escopinyes

I per a postre
Mousse de xocolata blanca amb tòfones i bescuit de taronja
Begudes no incloses   

http://www.lalqueria.net/

M’acomiado amb uns versets que un dia vaig escriure a Ràfels:

Un mocador de tres puntes
de seda, estès a les roques,
eres Ràfels poble obert
sense muralles ni portes.

I pel terme: lo pinar
i a les valls, los bancalets,
pintats per les estacions,
i més amunt els Estrets,
i la Punta Molinera
que quasi mil metros té.
Riu Tastavins, Tormassal,
Fasseres i Pilarets
i la Cova de la Vella
i el Tossal de Sant Rafel.