Franja: Català, però de fora (El Punt Avui)

El Punt Avui – Notícia: Català, però de fora.

 

A la Franja de Ponent la població catalanoparlant arriba gairebé al 90% i s’hi consumeixen mitjans en català, però pràcticament tots provenen del Principat

TV3 arriba a la Franja gràcies
a un acord de reciprocitat
amb Aragó

A les comarques de la Franja de Ponent la presència del català als mitjans de comunicació té dues cares. D’una banda, el lector de premsa en català pot trobar a qualsevol llibreria de Fraga, Calaceit o Benavarri els mateixos diaris en català que a Catalunya. La cara negativa, però, és que no hi ha pràcticament mitjans en català elaborats des del mateix territori. El mateix passa amb la televisió i la ràdio: els habitants de la Franja tenen accés als canals de TVC, però pràcticament no hi ha emissores locals en català. Cap dels mitjans públics del govern d’Aragó dedica ni un minut de la programació al català ni
a l’aragonès, en atenció
als ciutadans parlants d’aquestes llengües.

Premsa

A la comarca del Matarranya, al sud de la Franja, s’hi distribueix el diari Comarques Nord, que cobreix el sud de la Franja, el nord del País Valencià i la comarca dels Ports. Amb la seu central a Morella, el diari elabora continguts específics del Matarranya. El grup editor també publica el mensual gratuït Notícies del Matarranya. Aquesta és l’única experiència de premsa generalista en català elaborada des de la Franja. A la resta de comarques, els lectors catalanoparlants poden trobar la mateixa oferta de diaris en català que hi ha al Principat, però cap d’elaboració pròpia. Els dos diaris de Lleida, Segre, amb edició en català i castellà, i La Mañana, en castellà però amb alguns articles en català, elaboren continguts específics sobre la Franja i, en ciutats com ara Fraga, són els diaris més consumits per damunt dels aragonesos Heraldo, El Periódico de Aragón i Diario del Alto Aragó, tots tres en castellà. Al sud, Diario de Teruel i La Crònica inclouen un article setmanal en català.

Ràdio

El panorama pel que fa a la ràdio no és millor. Ràdio Matarranya emet del tot en català, però és l’única. Ràdio Fraga, de titularitat municipal, fa programació musical i butlletins en castellà, tot i que té en català un programa setmanal dedicat al folklore local. A Fraga hi ha corresponsalies de cadenes estatals que fan desconnexions amb informació local, en castellà, però respectant declaracions en català de polítics locals i altres protagonistes.

Televisió

Fruit d’un acord entre el govern d’Aragó i el català s’han posat repetidors perquè els canals de TVC arribin a les comarques de la Franja. El grup lleidatà Segre, que emet Lleida TV en català, té dues llicències de TDT local concedides a la Franja, encara per desenvolupar.

Internet, un mitjà encara desaprofitat

Les noves tecnologies fan més senzill el llançament de nous diaris, ràdios digitals i televisió per internet, però a les quatre comarques de la Franja de Ponent encara no s’ha tret prou suc de les seves possibilitats. Existeixen agregadors de notícies, com ara franja.net, que recopila totes les informacions que circulen per la xarxa que facin referència a les comarques catalanoparlants ad-ministrades per Aragó.

També hi ha iniciatives més locals que fan la mateixa funció, i inclouen també opinió personal dels responsables del web, com Notícies de la Terreta (www.sapeira.com), que fa referències a una zona de la Ribagorça compartida també amb la comarca del Pallars Jussà, ja en territori d’ad-ministració catalana.

No hi ha televisió per internet en català, tot i que existeix l’experiència de Digital Fraga TV. Aquesta jove emissora de televisió en línia emet teòricament en castellà, malgrat que en molts dels vídeos, que no inclouen veu en off, són en català perquè els veïns i veïnes de Fraga que hi apareixen fan servir aquesta llengua.

Aquesta televisió fa
reportatges sobre activitats socials i culturals i
de la vida quotidiana de la capital del Baix Cinca.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja