Una capa de 7 centímetres de neu enfarina el sud del Matarranya | Comarques Nord

Una capa de 7 centímetres de neu enfarina el sud del Matarranya | Comarques Nord.

comarquesnord.cat . Pena-roja . dilluns, 29 d’abril de 2013 . Deixa un comentari
Etiquetes:

2013 passarà a la història per ser un any ‘nevador’. A les quatre nevades registrades els mesos d’hivern cal sumar la que es va produir la matinada de diumenge, que va arribar a acumular 7 centímetres d’espessor als municipis del sud del Matarranya. Tot i que les previsions auguraven un cap de setmana fred i passat per aigua i neu, la nevada que va començar a caure al Matarranya a partir de les cinc de la matinada va sorprendre a més d’un. I és que veure nevar el 28 d’abril és una cosa poc usual. La nevada va ser conversa de taverna durant el diumenge, i la gent del territori recordava aquella que es va produir un 8 de maig. Però d’això ja fa uns quants anys.

La neu va ser present a pràcticament tots els pobles del Matarranya, essent a Mont-roig, Torredarques, Pena-roja, Fontdespatla i Ràfels els nuclis de població que van veure nevar durant més hores. De fet, en alguns d’ells ha nevat fins esta matinada. Estampes blanques als carrers, places i montes del Matarranya, que encara tenen molt present la gran nevada registrada el 28 de febrer i l’1 de març. La nevada no va donar problemes a les carreteres, sobretot perquè va estar precedida d’aigua i no es van registrar unes temperatures extremes. Tot i això, es demanava precaució a l’hora d’eixir a les carreteres i inclús es va posar en marxa l’operatiu llevaneus.

Francisco Esteve, president de la Comarca del Matarranya, va reconèixer que “el temps és capriciós i hem tingut neu a cotes baixes. El dissabte ja ens va ploure. A migdia va obrir i a la matinada de diumenge va nevar amb traça i es van posar uns centímetres de neu. En alguns pobles va nevar inclús durant tot el dia”. Una precipitació en forma de neu excel·lent per a la terra. “És una aigua molt bona per al territori”, va afegir Esteve, que va concretar que “no ha hagut problemes a cap lloc de la comarca. La neu va caure per tot el sud del Matarranya i tota l’àrea dels Ports de Beseit, arribant també a nuclis de població com Queretes, Lledó o Arenys.

Nevada anecdòtica i curiosa, que solapa la temporada de neu amb la de prevenció dels incendis forestals. De fet, les autobombes van posar la cunya per si de cas. A cotes més altes, com per exemple al Maestrat i a la comarca dels Ports, sí que van haver d’actuar les màquines llevaneus a les comarques dels Ports, on inclús es van produir algunes eixides de carretera en alguns punts quilòmetres. De fet, al Port de Torremiró inclús va nevar el matí de dissabte, deixant enfarinat el camp a 1.200 metres d’altitud. De cara als pròxims dies es manté este temporal d’inestabilitat, amb precipitacions que no remetran fins el dimecres. A partir de llavors, pujaran les temperatures.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja