Front comú contra la LAPAO – VilaWeb

Front comú contra la LAPAO – VilaWeb.

 

Els batlles de la Franja es reuneixen avui per consensuar una posició · Òmnium, ACPV i l’OCB coincideixen a Calaceit en un acte sobre llengua · La Paeria aprova una moció en defensa de la unitat de la llengua

 

 

 

Els batlles de la Franja de Ponent tornen a fer front comú en defensa del català. Avui es reuneixen a l’Ajuntament de Mequinensa per consensuar una posició contra la reforma de la Llei de llengües aprovada pel govern del PP aragonès, amb el suport del PAR, i que menysprea el català i li canvia el nom pel de ‘LAPAO’.

 

La batllessa de Mequinensa, Magda Godia (PSOE) explicava fa uns dies que amb aquesta reunió volen recuperar l’esperit que trenta anys enrere va servir per impulsar la Declaració de Mequinensa, on es reivindicava la llengua catalana a la Franja. Aleshores es va demanar el reconeixement de la realitat lingüística del territori i l’ensenyament del català a l’escola, i també es va exigir la la doble rotulació en català i castellà dels cartells de trànsit i dels municipis de la Franja. 

 

Per Godia, ‘aquell esperit ha desaparegut’ amb l’aprovació de la Llei de llengües, i avui el volen recuperar. Es tracta d’una cimera amb un caràcter més aviat tècnic i científic, i per aquest motiu també s’hi han convidat tècnics de l’administració i de la universitat. En total, hi ha previst que hi assisteixin representants de 53 municipis de les sis comarques de la Franja: la Ribagorça, la Llitera, el Baix Cinca, el Matarranya, Casp i el Baix Aragó. 

 

La Diputació i la Paeria, en defensa de la unitat de la llengua

 

Aquestes últimes setmanes ja hi ha hagut pronunciaments oficials contra la llei del govern aragonès. La Diputació de Lleida va ser la primera institució a manifestar el seu refús a la llei de llengües, dijous passat, i ahir mateix l’Ajuntament de Lleida va aprovar una moció, amb els vots del PSC i CiU, contra el nom de LAPAO i en defensa de la unitat de la llengua.

 

 

 

Informació relacionada: 

 

‘A les corts generals de la corona s’hi parlava català!’

 

El poble de Duran i Lleida, el primer de condemnar el LAPAO

 

El català i l’aragonès, ‘esborrats’ del mapa

 

La Federació Llull demana la retirada de la llei de llengües aprovada a Aragó

 

Vicent Partal: L’assalt contra el català i el control de la perifèria

 

Jorge Romance: No deixemos que sigan chenocidas culturals, por o suyo bien y lo nuestro

 

Marta Rojals: Watxiflei

 

Francesc Ricart: Els noms i les coses: el del català a la Franja

 

 

 

 

 

Òmnium, ACPV i OCV, a Calaceit

Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural; Joan Francesc Mira, president d’Acció Cultural del País Valencià; Jaume Mateu, president de l’Obra Cultural Balear; i José Miguel Gràcia, membre de l’Associació Cultural del Matarranya protagonitzen avui la conversa sobre llengua i territori, emmarcada en els actes de ‘Passeig per la vida i l’obra de Josep Vallverdú’, amb motiu dels seus noranta anys. 

Arran dels atacs a la llengua a la Franja, i coincidint amb la reunió d’avui dels batlles, l’acte s’ha convocat per a avui a les set del vespre al teatre de la Germandat de Calaceit (Matarranya). 

 

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja