CiU demana iniciar les negociacions amb el museu “The Cloisters” de Nova York pe aconseguir el retorn dels sepulcres dels Comtes d’Urgell

Notícies

CiU demana iniciar les negociacions amb el museu “The Cloisters” de Nova York pe aconseguir el retorn dels sepulcres dels Comtes d’Urgell
28.09.2009
recomanar recomanar | imprimir imprimir

Agustí López assenyala que “la recuperació d’aquests importants exemples de l’escultura gòtica catalana podria tenir un paper cabdal per a la promoció del turisme cultural a la comarca de la Noguera”

Agustí López, diputat de CiU i alcalde de Sort, ha presentat al Parlament de Catalunya una proposta de resolució en la qual s’insta el Govern de la Generalitat ainiciar contactes amb The Cloisters Museum and Gardens de Nova York, als Estats Units, amb l’objectiu de conèixer la seva disposició a què els quatre sepulcres gòtics dels comtes d’Urgell que posseeixen siguin adquirits per la Generalitat de Catalunya i reposats al seu lloc d’origen”.

Al segle XII Ermengol VII, comte d’Urgell, va fundar el Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, per tal que fos habitat per la comunitat de monjos Premostratencs, i va deixar disposat al seu testament que la seva esposa Dolça de Foix i ell hi fossin enterrats. Anys després, el comte Ermengol X va fer importants reformes al monestir i decidí d’erigir-hi el panteó dinàstic dels Comtes de la seva nissaga, fent construir uns sepulcres d’un destacat i meravellós estil gòtic. Allí va ser enterrat el seu germà, el Comte d’Àger, i ell mateix va deixar constància de voler ser-hi enterrat.

El 1906 el Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes va ser adquirit pel banquer lleidatà Agustí Santesmasses i Pujol. Poc després de comprar el monestir va vendre els quatre sepulcres dels Comtes d’Urgell pel preu de 15.000 pessetes a un antiquari de Vitoria-Gasteiz, en contra de la voluntat del Bisbe d’Urgell que se’n considerava el legítim propietari. No tan sols es va queixar el Bisbat d’Urgell, també se sentiren veus contràries entre diversos mitjans de comunicació i també de Francesc Macià, llavors Diputat al Parlament de Catalunya per les Borges Blanques i que arribaria a presidir el Govern de la Generalitat. Tots ells varen sol·licitar la devolució dels sepulcres sense èxit.

Finalment, The Cloisters, branca del Metropolitan Museum of Art de Nova York dedicada a l’art i l’arquitectura de l’Europa medieval, va comprar els magnífics sepulcres gòtics a l’antiquari basc, i avui és on es poden visitar.

Una recuperació que fomentaria el turisme a la Noguera

Cal tenir en compte que des del 1994 el monestir deixà de funcionar com a seminari, i actualment dóna servei d’allotjament rural i s’ha convertit en un “important centre d’atracció turística d’aquesta part de la Noguera”. Aquest conjunt de sepulcres han esdevingut una de les obres emblemàtiques de la història de l’art de Catalunya i “la recuperació d’aquests importants exemples de l’escultura gòtica catalana podria tenir un paper cabdal per a la promoció del turisme cultural a la comarca de la Noguera”.

A més, López ha destacat que “darrerament alguns museus americans han facilitat la venda d’alguna obra d’orígens catalans, com és el cas d’una escultura del segle XIV de l’Escola de Lleida que ha estat adquirida pel Museu diocesà i comarcal de Lleida precisament al Metropolitan Museum of Art de Nova York”.

CDC.
Vist pel Casal Jaume I de Fraga