Els Comanadors de Calatrava apleguen els drets i les preocupacions dels veïns de Pena-roja | Comarques Nord

Els Comanadors de Calatrava apleguen els drets i les preocupacions dels veïns de Pena-roja | Comarques Nord.

comarquesnord.cat . Pena-roja . diumenge, 14 de juliol de 2013 . Deixa un comentari
Etiquetes: , ,

Bonica, entretinguda, emotiva. Pena-roja es va vestir dissabte de medieval per a viure la Visita dels Calatravos. La vila va entrar en el túnel del temps i va saltar al segle XVI en un programa carregat d’activitats per a tots els públics. Els carrers empedrats i els espais més emblemàtics de Pena-roja van reunir un munt d’actes, transformant-se en un basar medieval on hi havia de tot. Fusteria, joieria, artesania, dolços, abadejos, cistelles, olis, arracades… Els veïns i visitants van arribar a descobrir fins a 50 oficis tradicionals, sent l’alimentació i els animals dos dels grans atractius. En moments puntuals del dia es van esquilar ovelles, es van arrossegar pins i es van munyir cabres, treballs molt seguits pels més menuts de la casa, que no ho havien vist mai.

Els Comanadors de l’Ordre de Calatrava no van faltar a la seua cita triennal, i enguany van entrar a Pena-roja pel Pont Xafat. Ho van fer a la vora de les set de la tarde, seguits del seguici de nou monjos amb les antorxes. Desenes de persones es van concentrar a este punt estratègic d’entrada a la vila, i van acompanyar els Comanadors fins l’Ermita de Sant Miquel amb les cançons dels músics de Pena-roja, el pregoner i el Justícia. Al llarg de l’itinerari, que es va tancar a la plaça major amb l’acte central de l’obra de teatre, es van veure balls medievals. La representació es va seguir amb molt d’interès, i els Senyors de Calatrava van conèixer l’estat actual de la vila. D’entre el públic van escoltar les queixes dels veïns de Pena-roja, que van tirar d’ironia i sarcasme per a parlar de les últimes novetats associades al poble.

Si l’obra de teatre de Desideri Lombarte ‘Representació commemorativa d’una de les visites dels Comanadors de Calatrava a la vila de Pena-roja, segle XVI’ va ser l’acte central de la tarde, pel matí els oficis tradicionals van tindre tot el protagonisme. Van estar repartits pel carrer Pla, el Rosari, la Llonja, la Placeta, Sant Miquel i Ajuntament. Per a l’ocasió, Pena-roja va obrir la presó i el Museu ‘Masmut’, amb jornada de portes obertes, mentre que a la Casa de la Vila hi havia una exposició d’espases i una altra dels Oficis del Port. A la placeta hi havia photo-call, una taverna medieval molt freqüentada al Rosari, i l’alimentació, la bijuteria i les fofuchas amb els personatges de l’obra teatral que van fer les dones van tindre molt d’èxit.

. Els personatges

El mercat medieval va començar a tancar a les sis i mitja de la tarde, quan el pregoner de Pena-roja (Raúl Juan), acompanyat del Justícia (Diana Bel) i els músics, va anunciar l’arribada dels Comanadors de Calatrava. Van eixir de la plaça major i van pujar pel carrer Pla, el Rosari i l’Ajuntament, per després anar al Pont Xafat pel Carme. Desenes de veïns de Pena-roja i de pobles de la vora van esperar els Comanadors de Calatrava (Jara Parrilla i Gustavo Ramos) al Pont Xafat, que van arribar precedits dels guàrdies i el seguici de monjos. D’allí al Punt Gòtic, on va començar l’obra amb la intervenció del Notari (Rogelio Serrat), el Jurat Major (Ángel Albesa) i el Jurat Segon (Palmira Gasulla). Al llarg de l’acte central de l’obra van fer acte de presència la cuinera (Anabel Roda) i els presos (Pablo Juan i Mario Blanch) dos dels personatges més estimats.

La Festa dels Calatravos es va tancar amb un sopar medieval on van assistir més de 300 persones i posterior ball al pavelló. Rubén Lombarte, membre de l’organització, va recalcar que “al final ha eixit tot bé. Han segut dies de nervis, de molt de treball i molta col·laboració. I això s’ha plasmat en una festa on la gent creiem que s’ho ha passat molt bé. Han xalat, han rigut i alguns inclús s’han emocionat”. De gent, se’n va veure molta per Pena-roja, sobretot de matí. “Els oficis són una cosa que atrauen. I les paradetes ens han reconegut que han venut. Alguns molt. Altres, no tant. Els de l’alimentació estaven bastant contents”. Per davant de tot, Lombarte va agrair “la col·laboració de tota la gent i les associacions del poble, perquè sense tots ells esta festa seria impossible”.

Ara, caldrà esperar tres anys més per a la pròxima visita de l’Ordre de Calatrava. La vila de Pena-roja els espera amb els braços. “Calatravos, avant! I torneu quan vulgueu, que aquí ens trobareu per anys i per molts anys”.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja