El Matarranya demanarà que es mantinguen els cinc alumnes per tindre l’escola oberta | Comarques Nord

El Matarranya demanarà que es mantinguen els cinc alumnes per tindre l’escola oberta | Comarques Nord.

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns, 05 d’agost de 2013 . Deixa un comentari
Etiquetes:

El passat dimarts 30 de juliol, la seu de la Comarca del Matarranya a Vall-de-roures va acollir nou ple comarcal. Va ser un ple que va començar a les nou de la nit, i que va tindre alguns moments calents i bastanta falta de consens en alguns punts de l’ordre del dia. Entre altres aspectes es va tractar la gestió de les guarderies, que a partir del pròxim mes de setembre assumirà Comarca. El sistema de gestió que va presentar Comarca, i que va arribar amb l’aprovació dels municipis que tenen escola infantil, no va prosperar. Dos consellers del PP van votar a favor i sis en contra, i PAR i PSOE es van abstindre davant la falta de consens que va mostrar l’hemicicle.

On sí va haver acord comarcal va ser en la defensa de l’escola rural. El Matarranya ha aprovat una iniciativa on es demanarà al Govern d’Aragó que es mantinguen els ràtios de cinc alumnes perquè una escola estiga oberta i no el pugen a sis, com s’ha especulat. El fet d’incrementar en un alumne estos ràtios obligaria a tancar 13 escoles rurals de tot Aragó. Això, per ara, no afectaria les escoles del Matarranya. Però el territori s’ha mostrat molt sensible en esta causa, ja que alguns municipis han hagut de fer esforços molt importants perquè les escoles estiguen obertes. Per a molts d’ells, el present i futur del mateix poble depèn de l’escola.

Juan Enrique Celma, portaveu del PP a Comarca, va ser contundent, i va defensar que “considerem que s’han de mantindre els ràtios perquè veiem la problemàtica que tenen molts pobles. Cal que es mantinguen les ràtios, els alumnes i les escoles”. Per la seua part, Alberto Moragrega, del PSOE, va apuntar que això “és un problema que tenim a esta comarca i a tota la província”, perquè “pujar de cinc a sis alumnes pot fer tancar algunes escoles”. Moragrega va afegir que “als pares ens costa molt d’esforç mantindre i criar els fills, i és un afegit que et toque transportar i no hi hage diners per a transportar, o que et toque donar-los de menjar i no hi haja menjador escolar”.

Des del PAR, el portaveu comarcal i president de la Comarca, Francisco Esteve, va dir que “ens hem de felicitar tots de defensar les ràtios i defensar les escoles rurals. Avui no ens toca. El Matarranya no és el cas. Però algun dia ens pot tocar. La gent demana això, acords que siguen bons per al territori. Ens diuen que ens deixem de partits i adoptem criteris en benefici de tots”. Aragó té 13 escoles amb menys de sis estudiants, però la consellera d’Educació ha assegurat que no es tancaran totes i es tindran en compte les distàncies als centres de referència. Segons la llei actual, no existeix l’obligació de que es mantinguen aules obertes amb menys de 10 escolars, i que són 114 a Aragó.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja