Naix al Matarranya l’Associació de Pares ‘Clarió’ en defensa del català a l’escola | Comarques Nord

Naix al Matarranya l’Associació de Pares ‘Clarió’ en defensa del català a l’escola | Comarques Nord.

Davant la preocupant realitat en matèria lingüística que s’està vivint en l’interior de les aules del Matarranya, pares i mares del territori han decidit engegar l’associació ‘Clarió’ en defensa d’una escola en català. El passat diumenge 4 d’agost, Mont-roig va ser el municipi encarregat de presentar en societat esta entitat, una associació que naix de la necessitat de defensar una educació en la llengua materna i de fer front a la substitució lingüística que estan patint els xiquets en aspectes tan bàsics com la comunicació entre ells. ‘Clarió’ es va donar a conèixer amb una ‘Alifara Infantil’ que va aplegar nombrosos tallers per a xiquets, una assemblea per als pares i un dinar de convivència.

José Manuel Aragonés, membre de ‘Clarió’, va concretar que l’associació “s’ha creat a través d’una sèrie de pares molt conscienciats amb la llengua. Estem veient que els nostres fills es relacionen entre ells en castellà, i considerem que és molt necessària una associació de pares que defense la llengua com cal”. Esta ‘Alifara Infantil’ va reunir a pares i xiquets de diversos pobles de la comarca, i va ser una primera concentració que va aplegar tallers de cant, pintura, massatge i música, entre altres, com també assemblea i decoració d’una pancarta. ‘Clarió’ ha estat impulsada per diverses famílies del territori i ara ha entrat en ple funcionament.

El propi Aragonés va recordar que existeixen moltes necessitats en matèria lingüística a l’escola. “Al setembre volem posar-nos dins l’escola i treballar per una segona hora de català a l’escola”, va concretar. Des del seu punt de vista, “una hora de català és ridícul per a aprendre la llengua materna”, i l’objectiu de l’associació seria “arribar a tots els pobles de la comarca”. José Manuel Aragonés va dir que “ens estem jugant la llengua. La llengua és la riquesa cultural que ha vingut dels nostres pares, i si no la cuidem bé, esta desapareixerà. Ens fa falta conscienciació. El patrimoni físic es protegeix. Però el patrimoni immaterial, la llengua i la cultura que ens han transmès, no la valorem”.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja