“Jornada esportiva a Saragossa per un Aragó trilingüe” | Mas de Bringuè.

Cartell confeccionat per la organització.

Cartell confeccionat per la organització.

La organització cultural saragossana “Esfendemos as luengas” organitza per al proper 28 de setembre “A tot estrús”, la I Jornada esportiva per un Aragó trilingüe. Durant tot el dia es realitzaran diverses activitats que combinaran l’esport, l’activitat física i la salut amb la diversitat lingüística i cultural que tenim a Aragó, realitzant-se totes les activitats en aragonèscom a llengua vehicular.

L’acte central serà un cross de 3 km, amb eixida i arribada al Parc Bruil de Saragossa, en què cadascú dels participants portarà un dorsal amb una paraula en aragonès o català que podran triar, d’un catàleg que oferirà l’organització.Els actes del matí començaran amb un taller de jocs tradicionals aragonesos, arreplegats de totes les comarques aragoneses, amb més o menys ús, però tots, com diuen els organitzadors d’aquestes jornades, “igual que les nostres llengües, són un patrimoni cultural que cal conservar”. A les 12:00 prendrà el relleu una gimcana trilingüe en què es posaran a prova els coneixements i habilitats dels participants. Just abans del cross, a les 13:00 s’impartirà un taller d’estiraments musculars per aprendre a evitar lesions.
A la tarda, un esport en expansió com el Bike Polo, i del qual la ciutat de Saragossa és un referent, serà el protagonista. L’Associació Bikepolo Saragossa ens oferirà un taller, a partir de les 17:30 en el que explicaran la història i regles del bike polo, faran una exhibició i ensenyaran a jugar a tot el que vullga.
La jornada acabarà amb una taula rodona que, sota el títol “Aficionats, esport, llengua i identitat “, debatrà sobre la relació entre les aficions dels equips esportius i la presència de les llengües minoritàries en els mateixos. La xerrada tindrà lloc al CSA A Enrestida, al c. Sant Cristòfol de Saragossa.
Amb tota aquesta jornada, Esfendemos as luengas vol continuar amb la seua tasca de defensa de les llengües pròpies d’Aragó, l’aragonès i el català, especialment en un temps en què tant se’ls menysprea i ataca, sent realment greu que aquests atacs vinguen des de les institucions que ens haurien de representar a tots.
Per a molts de nosaltres, per a les persones que ens donarem cita el proper 28 de setembre, les nostres llengües, aragonès i català, són una part molt important de la nostra cultura i la nostra vida, i per això eixirem al carrer a córrer “A tot estrús “, per la seua normalització, la seua dignificació i la seua oficialitat.
Enhorabona per la iniciativa i allí hi serem.
Contacte: esfendemosasluengas@gmail.com

Pla per on discorrerà la cursa

Pla per on discorrerà la cursa