Arrufat: “Ens han enganyat dos vegades. La paraula és engany” | Comarques Nord

Arrufat: “Ens han enganyat dos vegades. La paraula és engany” | Comarques Nord.

Arrufat: “Ens han enganyat dos vegades. La paraula és engany”

comarquesnord.cat . Mont-roig . divendres, 24 de gener de 2014 . Deixa un comentari
Etiquetes: , , , ,

 

 

“Ens han enganyat dos vegades. La paraula és engany”. L’alcalde de Mont-roig, Óscar Arrufat, va ser contundent a l’hora de pronunciar-se sobre l’entrada del seu municipi en zona vulnerable i les conseqüències que això pot comportar. Arrufat va mostrar la seua preocupació, sobretot perquè des del departament d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient els van dir que si demostraven que el terme municipal estava net de nitrats, podrien eixir de la zona vulnerable. I una vegada dins se senten doblement enganyats. L’alcalde de Mont-roig va recordar que “el conseller va vindre a l’estiu i es va comprometre a no aprovar la ‘zona vulnerable’ fins que no estigués tot clar. I va passar l’estiu i ens vam trobar que l’ordre havia eixit sense cap visita” i notificació prèvia.

 

Este va ser el primer incompliment. El segon, segons entén Arrufat, ha arribat ara, quan els tres municipis de la conca alta del riu Tastavins s’han trobat dins la zona vulnerable sense solucions sobre la taula. En el cas de Mont-roig, el seu alcalde va recordar que “si es demostrava que unes noves analítiques eixien bé, podíem eixir” de zona vulnerable. De fet, està previst que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) vinguen a Mont-roig a inicis de febrer a fer noves analítiques, coneixent els resultats a finals d’aquell mes. “Però hem rebut unes cartes dient-mos que estem dins la zona, que s’ha de complir l’ordre i que si no complim tindrem sancions. Ens hem quedat al·lucinats”. Arrufat va concretar que “estem molt enfadats perquè és la segona vegada que ens enganyen”.

 

. ‘Això és carregar-se els tres pobles’

 

L’alcalde de Mont-roig es va mostrar enfadat i preocupat perquè esta situació “afecte a tot el sector ramader i a tot el sector agrícola dels tres pobles. I directament afecte als ajuntaments i a tots els veïns dels tres pobles. I això és carregar-se els tres pobles”. Óscar Arrufat no va amagar el desconcert actual. “Esperàvem la visita de la CHE per a fer les noves analítiques”. Si les noves analítiques hagueren sigut positives, “haguérem eixit de la zona vulnerable, que és el que ens van dir ells”. Davant el nou paradigma, l’alcalde de Mont-roig pregunte: “S’incomplirà la llei o directament hauran de tancar totes les granges? Llavors, qui serà el responsable? O ara sancionarem a tota la gent?” Molts de dubtes en moments molt delicats.

 

En relació a la planta de tractament de purins de Pena-roja, Óscar Arrufat va concretar que “la depuradora serà bona per a Pena-roja. Pena-roja no té prou hectàrees. Són molt conscients de la seua realitat. Tenen uns índexs elevats de nitrats”. Allí “s’han gastat molts diners, milions d’euros, perquè estiga la cosa tancada”. L’alcalde de Mont-roig va contrarestar que “natres tenim prou hectàrees per a tirar els purins que genere la nostra cabanya ramadera. Per això no ens ixen uns índexs elevats. Què es podrà gestionar millor? I tant. Però els grangers són conscients perquè viuen d’això. Ells saben què s’ha de tirar i quan s’ha de tirar”. L’alcalde de Mont-roig va mostrar en tot moment la seua solidaritat i suport amb els grangers del poble.