Alberto Moragrega: “El Parc Natural no afecta en cap restricció més que les que tenim” | Comarques Nord

Alberto Moragrega: “El Parc Natural no afecta en cap restricció més que les que tenim” | Comarques Nord.

“A nivell econòmic i de creació d’oportunitats per a futures generacions, el Parc Natural és positiu”. Així de contundent va ser l’alcalde de Beseit, Alberto Moragrega, en relació a l’interès que ha mostrat el Govern d’Aragó en crear la figura del Parc Natural als Ports de Beseit i que ha suscitat molt de debat entre aquells que n’estan a favor i els que estan en contra. Moragrega ho té clar. “Sempre hem anat amb la veritat per davant. Tot el que ens han dit des del Govern d’Aragó ho hem traslladat a la gent. Hi ha propietaris que no estan d’acord i altres que sí”. L’alcalde de Beseit va dir que “com a ajuntament, natres sabem que som els màxims beneficiats d’esta figura de protecció”, però cal recordar que la declaració de Parc Natural “no afecte en cap restricció més que les que tenim”.

El Parc Natural dels Ports abaste terme municipal de Beseit, Vall-de-roures i Pena-roja. En el cas de Beseit, hi ha unes 2.000 hectàrees -naixement del riu Matarranya i Penya Galera, sobretot- de propietat municipal i unes 2.000 hectàrees més que són particulars. Hi ha propietaris a favor i en contra. Moragrega va considerar que “els propietaris que n’estan en contra sabem que, a Beseit, és una qüestió històrica. Pensen de per sí que els trauran drets i tenen temor de que es faci el Parc Natural”. L’alcalde de Beseit també va recordar que si es fa el Parc els propietaris “no rebran un duro. Però tampoc els trauran res. I qui digui el contrari està mentint”. Els propietaris “no rebran ni una perra, però es beneficiaran de si fan una pista, de subvencions per a rehabilitar els masos…

. ‘Una oportunitat perduda’

Alberto Moragrega va defensar que deixar escapar el Parc Natural “és una oportunitat perduda. Ens podem equivocar. Però s’ha d’arriscar”. I va plantejar als propietaris més reticents que diguen quina “línia de futur” volen seguir al territori. “Els del no, tenen clar la línia de futur que vol seguir el territori? On volen portar el territori? Esta és la pregunta que els podríem fer”. Els que estan a favor “també ens podem equivocar. Però hi ha moltes experiències per a saber si això és o no és una oportunitat. La gent s’ho ha de reflexionar bé i no s’ha de menjar el cap per aquells que sí poden tindre un interès especial” contra el Parc Natural. Tot i que DGA vol consens en el territori, al final qui decidirà si els Ports són Parc Natural serà la pròpia DGA.

L’alcalde de Beseit va posar sobre la taula algunes qüestions que han generat reticència o desinformació. “La gent té la consciència que un Parc Natural és aproximat a un Parc Nacional, que és casi una expropiació. Però no és així. Un Parc Natural és una marca”, i com als propietaris “no els trauen cap dret, no et compensen per cap dret. Si no haguérem tingut un límit ZEPA, segurament parlaríem d’una altra cosa. Però ja tenim estes limitacions”. Moragrega va recordar que “quan es va fer la Reserva Nacional es treia el dret cinegètic de la caça. Per això es compense”. L’alcalde de Beseit va apuntar que “no s’ha de mentir en res. Qui està pel sí o pel no és per més o menys coneixement sobre la matèria”.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja