Una roella al cor, flor roja com la sang | Celebrem l’Any Desideri Lombarte

Una roella al cor, flor roja com la sang | Celebrem l’Any Desideri Lombarte.

Rastre no dixaré,
rastre no vull dixar:
los ossos per al foc,
la cendra pels bancals.
Ni rastre del meu pas,
ni rastre ni senyal.
I tot quedarà igual
per a sempre més mai.

N’has deixat. I ben llarg…

Hi ha poques paraules per a descriure l’experiència viscuda dissabte. La més correcta seria emoció. L’ermita de dalt de la Mare de Déu de la Font de Pena-roja, un enclavament declarat Patrimoni Mundial, va acollir la tarde del 15 de febrer la inauguració de l’Any Desideri Lombarte. Va ser un acte carregat d’emocions, i en el qual van participar veïns del Matarranya en general i de Pena-roja en particular, així com familiars i amics íntims de l’homenatjat. Un acte que obre aquest 2014 tan especial, un any que omplirà d’actes i esdeveniments culturals la comarca del Matarranya. El punt de partida es va viure dissabte a la tarde mitjançant la declaració de l’Any Desideri Lombarte, que va estar presidit per l’alcalde de Pena-roja, Francisco Esteve, el president de l’Associació Cultural del Matarranya, Josep Maria Baró, i el membre de l’Associació dels Jóvens de Pena-roja, Rubén Lombarte. L’acte es va obrir a les sis i mitja de la tarde en un entorn envejable, com és la Mare de Déu de la Font.

En el marc d’esta declaració, Baró va considerar que “aquest homenatge l’hem de fer molt ben fet i al llarg del temps. En Desideri va suposar el començament de la normalització de la llengua escrita al territori”, cosa que fa que “ja no es pugui dir mai més que el català del Matarranya no es pugui escriure”. Per això, des de l’Associació Cultural del Matarranya “no podíem fer altra cosa que fer aquest homenatge”, recordar “una persona que va dignificar la nostra llengua”. Mentrestant, Esteve va defensar que Desideri “va ser un pena-rogí molt important. Un pena-rogí que va ser, un poc, el primer que va estudiar i donar a conèixer la història d’este poble. Un pena-rogí que sempre havia defensat la cultura, la llengua, la manera de ser d’este poble”. Des dels joves, Lombarte va valorar d’en Desideri “la restauració de les nostres paraules, aquelles que s’arreceren a la vora del foc i que, lamentablement, generació rere generació se’n van per la xumenera com el vapor del topí de l’aigua calenta”.

La declaració de l’Any Desideri Lombarte es va complementar amb l’apertura de l’exposició ‘Quan érem emigrants’, del fotògraf de Queretes Tomàs Riva, amb poemes del Desideri Lombarte. Els Temps al Temps d’Arenys de Lledó i Horta de Sant Joan van tancar l’acte amb una actuació d’uns 25 minuts on van musicalitzar poemes d’en Desideri Lombarte. Una 80ena de persones van assistir a la inauguració de l’Any Desideri Lombarte, que es complementarà al llarg d’este 2014 amb un munt d’activitats culturals. Des de l’Associació de Jóvens de Pena-roja van concretar que al llarg d’este 2014 es faran rutes literàries, presentacions de llibres, edició de samarretes, exposicions, així com colònies d’estiu per als xiquets associades a la figura d’en Desideri. Comarca del Matarranya també ha anunciat que farà el Quedaran les Paraules a Pena-roja coincidint amb esta declaració, mentre que l’Associació Cultural del Matarranya portarà la seua 25ena Trobada a Pena-roja.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja