La Mare de Déu de la Font acull la declaració de l’Any Desideri Lombarte | Comarques Nord

La Mare de Déu de la Font acull la declaració de l’Any Desideri Lombarte | Comarques Nord.

La Mare de Déu de la Font acull la declaració de l’Any Desideri Lombarte

comarquesnord.cat . Pena-roja . dissabte, 15 de febrer de 2014 

La Mare de Déu de la Font de Pena-roja va acollir la tarde del dissabte la declaració de l’Any Desideri Lombarte. Enguany es commemoren 25 anys de la desaparició de l’emblemàtic i prolífic investigador i escriptor pena-rogí. I per a recordar la seua figura i la seua obra, Pena-roja té previst organitzar un munt d’activitats al llarg d’este 2014, un programa que s’allargarà fins al pròxim 3 d’octubre. Un Any Desideri Lombarte que es va obrir dissabte amb un petit acte que es va complementar amb l’apertura de l’exposició ‘Quan érem emigrants’ del fotògraf de Queretes Tomàs Riva amb poemes d’en Desideri. El grup de frontera Temps al Temps van ser els encarregats de tancar esta inauguració, interpretant alguns dels poemes que han musicalitzat en el seu treball ‘Ratets’. El punt de partida d’este Any Desideri Lombarte va ser seguit per una 80ena de persones. Va ser presidit per l’alcalde de Pena-roja i president de Comarca, Francisco Esteve, el membre de l’Associació de Jóvens de Pena-roja, Rubén Lombarte, i el president de l’Associació Cultural del Matarranya, Josep Maria Baró.

En el marc d’esta declaració, el president de l’Associació Cultural del Matarranya va considerar que “aquest homenatge l’hem de fer molt ben fet i al llarg del temps. En Desideri va suposar el començament de la normalització de la llengua escrita a la terra. Això fa que no es pugui dir mai més que el català del Matarranya no es pot escriure”. Des de l’Associació Cultural del Matarranya van recordar també que enguany portaran la 25ena Trobada Cultural del Matarranya, “una edició especial”, a la vila de Pena-roja. Des de l’Associació de Jóvens de Pena-roja, Rubén Lombarte va valorar de Desideri Lombarte “la restauració de les nostres paraules, d’aquelles que s’arreceren a la vora del foc i que, lamentablement, generació rere generació se’n van per la xumenera com el vapor del topí de l’aigua calenta”. Mentrestant, l’alcalde de Pena-roja va defensar que en Desideri va ser “un pena-rogí molt important. Un pena-rogí que va ser el primer que va estudiar i donar a conèixer la història d’este poble. Un pena-rogí que sempre va defensar la cultura, la llengua”, i “a qui no vam poder aprofitar suficient”.

L’acte de dissabte va ser un tastet del que anirem trobant enguany a Pena-roja. Des de l’Associació de Jóvens van explicar a la inauguració de l’Any Desideri Lombarte que hi haurà diverses propostes culturals, com ara rutes literàries, edició de samarretes, presentacions de llibres, exposicions fotogràfiques, recitals musicals i inclús algun congrés filològic. Des de l’Associació Cultural del Matarranya van concretar que la 25 Trobada Cultural es farà a Pena-roja, prevista per a finals de juny, i que entre altres està prevista també alguna actuació musical de renom. Tampoc faltaran propostes que arriben des de Comarca del Matarranya, que portarà el Quedaran les Paraules per Sant Jordi a Pena-roja. L’Associació Cultural Tastavins també col·laborarà en el 2014 tan especial que vol acollir Pena-roja, com la pròpia agrupació La Quiquereta, qui vol fer l’única obra teatral d’en Desideri Lombarte encara inèdita. L’Any Desideri Lombarte també eixirà del Matarranya. Sense anar més lluny, el pròxim dijous 6 de març, Túrnez & Sesé rendiran homenatge a en Desideri al BarnaSants.