Lo Duo Recapte porta l’Any “Desideri Lombarte” al Baix Cinca i Saragossa | Mas de Bringuè

Lo Duo Recapte porta l’Any “Desideri Lombarte” al Baix Cinca i Saragossa | Mas de Bringuè.

homenatge-a-labordeta-2
Lo duo Recapte, format per Antoni Bengochea (Calaceit) i Màrio Sasot (Saidí), duran el seu espectacle “Ataüllant el món des del Molinar”, dedicat íntegrament a la poesia d’en Desideri Lombarte, a diferents poblacions del Baix Cinca i a la capital aragonesa. Aquests concerts s’integren dins dels actes commemoratius del XXV é aniversari de la mort del poeta de Pena-roja de Tastavins (1937-1989) que impulsa i coordina l’Associació Cultural del Matarranya (ASCUMA).
De moment, el duo Recapte, que enguany compleix vint-i-un anys d’existència damunt els escenaris, té previstos tres concerts per a aquesta primavera, a l’espera de concretar altres actuacions a l’estiu i la tardor en altres pobles i comarques d’Aragó i Catalunya.

El primer concert de la gira tindrà lloc a l’antic Cinema Parcerisa de Saidí el dissabte 5 d’abril a les 18,30 hores, dins de les Jornades culturals que durant aquest mes organitzen la regidoria de Cultura de l’Ajuntament amb la col•laboració de les diferents associacions culturals i cíviques de la vila.
A la setmana següent, el divendres 11 d’abril a les 22,30 hores, el Duo Recapte actuarà a la biblioteca de Torrent de Cinca, en un concert organitzat per l’Ajuntament de la localitat amb el suport de la Comarca del Baix Cinca.
Finalment, el dimecres 7 de maig, portaran la poesia de Desideri Lombarte al Teatre del Mercat de Saragossa (Plaça de Santo Domingo) a les 20, 30 hores, gràcies a la bona disposició i afany de col•laboració de la Gerència de la Societat Saragossa Cultural de l’Ajuntament de Saragossa que ha cedit aquest bell escenari. L’entrada tindrà un preu “simbòlic” de 3 euros. En la resta dels concerts de Recapte, l’entrada serà lliure.
“El nostre objectiu, enguany – comenta Màrio Sasot – és col•laborar amb ASCUMA i, junt amb altres grups que porten los textos de l’escriptor pena-rogí en el seu repertori com a Temps al Temps, Turnez&Sesé, etc., contribuir a que la figura i l’obra d’en Desideri ixque definitivament dels límits del Matarranya i sigue finalment conegut a la resta de la Franja, a l’Aragó i a Catalunya”.
Totes les facetes i etapes del poeta
L’espectacle “Ataúllant…” del Dúo Recapte, que ja ha estat representat a altres llocs anys enrere com La Freixneda, Sabadell, etc., consta d’una breu introducció poètica i musical amb dos poemes: “Les belles paraules” i “La terra besaria”, que sintetitzen l’amor a la terra i a la seua llengua del poeta. Després, ve un primer bloc dedicat a La terra i la Natura amb la lectura dramatitzada de “La xica tornada serp”, “Tots los colors” i “Joc de paraules”. El segon bloc, titulat Existència i ironies de la vida conté poemes narratius com “L’home que no sabia trobar el castell”,” Xerraduries”, i altres més reflexius com “Sol•licitud”, “Llaurem rostolls daurats” i “Lluny de tu”.
Un tercer bloc, Retorn a la terra, on el poeta ja sent molt prop la seua mort, inclou els poemes “Timó de flor menuda”, “Me n’aniré” i “Deixa’m posar-me davall”.
Finalment, un breu epíleg obre una escletxa a l’esperança amb el poema “Quan no quedarà res”.
La música (bandúrria i mandolina elèctrica) que acompanya els poemes segueix la línia eclèctica i variada habitual en els concerts d’aquest grup.