“Desideri Lombarte és més vigent que mai” | Comarques Nord.

“Desideri Lombarte és més vigent que mai”

comarquesnord.cat . Torredarques . dimecres, 20 d’agost de 2014 . Deixa un comentari
Etiquetes:
20120319_publi_cnenshocontestu_125x400

Torredarques s’ha sumat als actes de l’emotiu Any Desideri Lombarte. El Saló Social va aplegar ahir un recital poètic a càrrec del Duo Recapte, que va fer un tast de l’obra poètica de l’escriptor matarranyenc més rellevant del segle XX. Una actuació on es van escoltar alguns dels versets més sonats d’en Desideri, com ara Les Belles Paraules, Joc de Paraules, Lluny de tu o la llegenda de La xica tornada serp. Una actuació que va omplir el local de Torredarques i que va reunir també els familiars del poeta pena-rogí, desaparegut ara fa 25 anys. Una emotiva actuació emmarcada en les Festes Patronals de Torredarques i en un Any Desideri Lombarte que ha recorregut diversos municipis del Matarranya, entre ells Mont-roig i Pena-roja, així com municipis de la Llitera, el Baix Cinca, la Terra Alta i les ciutats de Saragossa i Barcelona.

En una entrevista concedida a Ràdio Matarranya, Duo Recapte va parlar sobre l’obra poètica i la figura d’en Desideri. En este context, Màrio Sasot, bandúrria i mandolina elèctrica, va detallar que “hem volgut fer unes pinzellades de la seua trajectòria, molt densa i variada. En el nostre espectacle intentem reflectir això, eixa varietat de temes, d’estils, de mètriques, i aprofitar este 25è aniversari perquè es conega la seua obra amb més profunditat”. Per la seua part, Antoni Bengochea, que recita a Desideri Lombarte, va reconèixer que “tocava vindre”, tot i que “enguany la gira s’ha desenvolupat més cap a dalt”. Un homenatge a Desideri Lombarte que allà on ha anat ha tingut “una acollida estupenda”. Perquè tot i que “el coneix més la gent del moviment de reivindicació de la llengua i la cultura, és un tipus de poesia que arriba a tothom”.

Parlar de l’Any Desideri Lombarte suposa també parlar de la llengua catalana. I en este sentit, Sasot va subratllar que “com la situació no ha avançat gaire des del punt de vista de les institucions, Desideri és més vigent que mai”. De fet, els poemes que parlen de llengua contenen un missatge tant recent com fa trenta anys. I els que el descobreixen ara “se senten víctimes de les mateixes situacions i partícips de la mateixa cultura”. Un Duo Recapte que en el seu recital va fer un tast molt ampli de l’obra d’en Desideri. En este aspecte, Bengochea va recordar que “passem dels primers poemes, més narratius, més lligats a la terra, per després desviar-nos a una temàtica més genèrica”, fins arribar a l’època més abstracta, de sonets. Un recital que va omplir el Saló Cultural de la vila i que va reunir també amics i familiars d’en Desideri.