Jornada CINGA 2014 sobre el jaciment romà de Vil·la Fortunatus

L’Institut d’Estudis del Baix Cinca valora molt positivament la jornada Cinga 2014 que va tindre lloc dissabte 27 de setembre en el Palau Montcada de Fraga amb Vil·la Fortunatus com a tema central.

La recepció de visitants va córrer a càrrec d’un seguit de figurants vestits a la romana que van saludar en llatí i llençant pètals de rosa. La decoració, un larari (temple domèstic) cedit per l’IES Ramón J. Sender i un mosaic elaborat pels alumnes de l’IES Bajo Cinca.

La matinal va tindre un caràcter tècnic, amb la intervenció de Francesc Tuset, arqueòleg que va dirigir les darreres excavacions portades a terme a la vil·la, d’Abigail Pereta, en representació de la Direcció General de Patrimoni del Govern d’Aragó, que va passar revista a les intervencions i la inversió feta des del Govern aragonès en el jaciment, i un seguit de mostres de gestió de jaciments ibèrics i romans a càrrec d’arqueòlegs, museòlegs i gestors turístics.

En el descans, els assistents van poder fer una gustatio (aperitiu) de productes elaborats a la manera romana antiga.

La cirereta de la matinal va ser el reconeixement que l’entitat organitzadora va dispensar a Francisco Casas, guarda i guia de la vil·la, i a la seua família, per la dedicació amb què durant anys han vetllat per Vil·la Fortunatus, que es troba enmig de les terres propietat de la família. El reconeixement es va fer material en l’entrega de la reproducció d’un cancell visigòtic trobat a la vil·la –ara al Museu Provincial de Saragossa– obra de l’escultora torrentina Pili Beltran.

A mitja tarde, una nodrida concurrència de gent de Fraga, comarca i més enllà dels límits comarcals va acudir al jaciment romà on l’arqueòleg Tuset va guiar una visita amenitzada per intervencions del grup de teatre Génesis 2.0 de la Penya Fragatina.

L’Institut d’Estudis del Baix Cinca, centre col·laborador de l’Instituto de Estudios Altoaragoneses, destaca el fet que diverses iniciatives d’entitats o de particulars hagen tingut com a centre d’atenció la vil·la romana i troben a faltar una coordinació política més decidida per la difusió d’aquest important jaciment romà.

Institut d’Estudis del Baix Cinca – IEA
Fotografies:

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja