Fa pocs dies explicava com s’entremesclave els projectes de base ben fets en l’internet 2.0 per a fer reeixir la normalització de les llengües: un vídeo a Youtube d’un assaig de bateria damunt d’unes lletres de Desideri Lombarte, gran figura de la Franja, gràcies a un projecte de Sons del Matarranya amb la participació de Mallacán, gran grup aragonès.

I avui trobo un altre bon exemple: Azero, grup amic de les poblacions més occidentals de llengua catalana (La Codonyera), a on, com en la resta de tram fronterer de la Franja, en els propers anys podria canviar de dinàmica d’atracció de parlants. Una de les qüestions a tractar és la gran densitat de relacions amb les poblacions castellanoparlants (comercials, socials, parelles mixtes&) que, en conseqüència, es convertixen en una intensitat de relació molt fluixa  amb les poblacions catalanoparlants. Any rere any, generació rere generació, es debilita l’únic que manté la llengua a la Franja: la solidesa demolingüística del català, que és traduix en “al cafè tots parlen català”. Si això falla, la resta (transmissió intergeneracional, atracció de nous parlants&) va caent. Per això accentuem sempre la importància d’introduir el català a les escoles de la Franja. Perquè la situació no és sostenible per molts anys, com es veu en altres part del territori.

Un bon exemple són les composicions sociolingüístiques dels grups de rock. Als dos principals grups del Matarranya-Mesquí hi ha membres matarranyencs que han tingut lo castellà com a llengua familiar i que actualment són catalanoparlants plens perquè la dinàmica històrica es continua reproduint. O almenys tot apunta que ho feia amb les generacions dels anys 80.

I retornant al motiu de l’apunt, tot i que Azero produix la seua música en castellà, amb un notable èxit musical a tot Aragó, van gravar Marihuana en català amb motiu del disc Sons del Matarranya que dirigia Marc Martí amb el suport de l’Associació Cultural del Matarranya. I aquí en teniu una rèplica indirecta:

Vídeo clip de Marihuana, tema extraído del disco Guillotina y mezclado con imagenes del concierto realizado en el centro cívico delicias de 2006.

Grapats de saragossans que no tenen perquè ser ni conscients que a la Franja es parla català, ni que els Azero parlen català entre ells, assistixen a un concert amb música en català amb naturalitat. Gaudiu-lo!Matarranya: lo poder dels projectes menuts per al reconeixement i manteniment del català