Matarranya: 29 de març de 1938 (Foto cedida per la família Ferràs. Es tracta d’un polvorí al “quartel de la guardia civil” en construcció on se recollia tot tipus de material de guerra.)

Juan Luis Camps Juan

29 de març de 1938 (Foto cedida per la família Ferràs. Es tracta d’un polvorí al “quartel de la guardia civil” en construcció on se recollia tot tipus de material de guerra.)

Situació del front al Matarranya.
Bombardejos dels nacionals: A diferents pobles de la comarca i especialment als cruces de La Codonyera i Bellmunt a la carretera de Morella.
Ocupació de pobles: Al sud, La Ginebrosa i definitivament La Canyada i Bellmunt. Tanquetes italianes entren a Torrevelilla.

Enfrontaments i moviments de tropes: “A las 2 de la madrugada, ante la fuerte presión enemiga, Modesto decidió replegar sus fuerzas a retaguardia de una línea que iría por el río Algas, delante de Calaceite, hasta el Matarraña en su confluencia con el Tastavins, por detrás del río continuaría hacia el noroeste de Monroyo y el vértice de la Sierra para unirse con el resto de la línea.”Miguel Sanz Parera “De Alcañiz a Morella”

Los italians entren als termes de Ràfels, La Portellada, Fòrnols, La Fresneda, Torre del Compte, Valljunquera, La Vall del Tormo i Calaceite sense entrar als pobles.
Per la zona nord les tropes nacionals de Valiño entren als termes de Maella i Fabara.
Tots estos moviments obliguen a Lister i Tagüeña a replegar les tropes a la línia que havia marcat Modesto.

Tagüeña: “El día antes (este 29) nos había localizado y ametrallado un prototipo alemás Henschell de bombardeo en picado, pero las circunstancias no nos habían permitido trasladarnos.” (se refereix al puesto de mando republicà).

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja