Proposta de Jornades de la Franja

Fotos de la cronologia – Moviment Franjolí per la Llengua.

 

PROPOSTA DE “JORNADES DE LA FRANJA”

Recentment s’han celebrat al Born Centre Cultural, de Barcelona, unes jornades, força reeixides, dedicades a l’ Alguer, cosa que ens ha fet plantejar si no seria possible celebrar una jornades similars -també en cap de setmana- dedicades a la Franja. Nosaltres creiem que sí, i que també tindrien gran èxit.

Ens atrevim a proposar un esbós de programa i de persones que hi podrien intervenitr. Evidentment és una proposta provisional i absolutament oberta, però que, si de cas, pot servir de base de partida.

Dissabte al matí projecció de la pel.lícula “Aguaviva”,rodada a Aiguaviva de Bergantes, i posterior col.l.oqui amb la seua directora, Ariadna Pujol, juntament amb altres persones significatives del Matarranya, com Natxo Sorolla, sociolingüista, Artur Quintana, excatedràtic i estudiós de la llengua, i Joaquim Montclús, historiador.

Dissabte a la tarda xerrada col.loqui dedicat a un tema tan primordial com l’ ensenyament; amb Francesc Ricart, del Departamenty d’ Ensenyament de la Generalitat i Fragatí, Paco Bertran, profesor de l’ institut de Fraga, Pepa Nogués, promotora de l’ associació Clarió, i Manel Riu, professor d’ institut i natural de Benavarri. Posteriorment, una altra xerrada-col.loqui dedicada a la literatura frangenca, amb Hèctor Moret, Mercè Ibarz, Juli Micolau i Carles Terés. Cal dir que durant les jornades hi podria haver una exposició de les fotografies fetes a Mequinensa per Jesús Moncada i una atra sobre Desideri Lombarte.

Diumenge al matí: actuació dels intèrprets franjatins Duo Recapte i Àngel Soro, cantautor. Xerrada-col.loqui dedicada a les actuacions polítiques possibles i futures a la Franja, amb la intervenció de l’ alcaldessa de Mequinensa, Margarita Gòdia, de l’alcalde del Campell, Josep A. Chauvell, de l’ alcalde de Pont de Montanyana, i de Paulí Fontova, regidor de Calaceit.

I a la tarda, com a cloenda, una taula rodona dedicada a una visió general de la realitat cultural socioeconòmica de la Franja a càrrec de Joaquim Montclús, historiador, Ramon Sistac, lingüista i catedràtic a la Universitat de Lleida, J. L. Espluga, sociòleg i catedràtic de la UAB, i Natxo Sorolla, sociolingüista.

Es podran realitzar algun dia unes jornades amb un programa com aquest o paregut?….Tant de bo!

Moviment Franjolí per la Llengua

1 Comment

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Comments are closed