Crònica de la gala de l’Institut d’Estudis del BaixCinca

Us pengem la crònica de la gala que vam celebrar… – Institut d’Estudis del BaixCinca.

Us pengem la crònica de la gala que vam celebrar dissabte passat. Moltes gràcies a tots per vindre!

L’Institut d’Estudis del Baix Cinca va celebrar, dissabte passat, 29 de novembre, la seua gala anual, que enguany va tenir lloc a Vilella de Cinca, en el local social de la localitat.

L’acte, amb força concurrència a pesar de la pluja, va començar a les 19:00 amb unes paraules del president de l’entitat, Pep Labat. Labat va fer un resum de les activitats portades a terme durant l’any en favor de la normalització lingüística i cultural a la comarca –en especial l’edició del cançoner infantil Toca manetes– i va anunciar la plantada –en col·laboració a l’Associació d’Amics i veïns del casc antic de Fraga– d’un tronc de Nadal durant el mercat d’artesania que tindrà lloc properament en aquesta població i l’edició d’un calendari dedicat a la gastronomia local i comarcal. L’alcaldessa de la població, Belén Ibarz, va fer un parlament de benvinguda en què va subratllar la importància de mantenir un patrimoni d’arrel comuna que ens aglutina en la seua diversitat.

El lliurament dels XVIII Premis Josep Galan a la normalització lingüística va comptar, com és habitual, amb la presència de familiars de Galan en l’entrega dels guardons, que enguany van recaure en el Club de Atletismo Fraga-Bajo Cinca i en la secció de teatre de l’Associació cultural “Branquil” de Saidí. En representació del Club d’atletisme, premiat per fer bilingües tots els comunicats del seu Facebook i donar l’opció de consulta en diferents llengües en el seu blog, va acudir el seu president, Toni Guiral, que va manifestar que aprofiten totes les facilitats de les noves tecnologies per a fer difusió de l’esport que els apassiona, i Guillem-Arnau Sanmartín, mantenidor del Facebook, que va agrair que els fos premiada una iniciativa que hauria de ser natural. Per la seua banda, els membres del grup de teatre, premiats per l’exitosa representació del sainet ‘Per les ganes d’heredar’, en una divertida performance van agrair la confiança i el suport de totes les persones que han fet possible l’obra –entre les quals la directora, Pili Agustín– i van explicar les circumstàncies d’adaptació de l’obra Per la fam d’heretar, de l’autor valencià Josep Peris Celda, a la parla i el context saidinencs.

Tot seguit, Julio Moreno, secretari de l’IEBC-IEA, va llegir l’acta del jurat de la XXV convocatòria de les Beques Amanda Llebot, que en aquesta edició han recaigut en dos projectes: La substitució lingüística emergent del Baix Cinca. ‘Estudi sociolingüístic des de la perspectiva de l’anàlisi de xarxes socials’, del sociolingüista Natxo Sorolla, en la convocatòria general, becat amb 1.000 €; i ‘Vil·la Fortunatus i l’estructuració territorial del Baix Cinca en època romana i alt-medieval. Estudi de convergència de centuriacions”, de l’historiador Jacinto Bonales, becat amb 600 € en haver quedat deserta la convocatòria escolar.

Sorolla, originari de Pena-roja de Tastavins, al Matarranya, va explicar que va començar a estudiar els usos lingüístics del jovent del Baix Cinca i la Llitera en sospitar que la transmissió generacional de la llengua, inqüestionable fins ara, començava a experimentar esquerdes, a diferència del que observa, si més no fins ara, en la seua comarca d’origen, i que pretén donar dades objectives, quantificables, per alertar de la situació i entendre-la. Per la seua banda, Bonales va explicar que pretén fer un mapa de la comarca del Baix Cinca a l’època romana a partir de les possibilitats que ofereix la fotografia aèria contrastada amb les dades arqueològiques i documentals.

Va cloure l’acte una actuació del duet musical integrat per Marta Larroya –flauta travessera– i Andrés Sánchez –guitarra elèctrica–.

Us pengem la crònica de la gala que vam celebrar dissabte passat. Moltes gràcies a tots per vindre!

L’Institut d’Estudis del Baix Cinca va celebrar, dissabte passat, 29 de novembre, la seua gala anual, que enguany va tenir lloc a Vilella de Cinca, en el local social de la localitat.

L’acte, amb força concurrència a pesar de la pluja, va començar a les 19:00 amb unes paraules del president de l’entitat, Pep Labat. Labat va fer un resum de les activitats portades a terme durant l’any en favor de la normalització lingüística i cultural a la comarca –en especial l’edició del cançoner infantil Toca manetes– i va anunciar la plantada –en col·laboració a l’Associació d’Amics i veïns del casc antic de Fraga– d’un tronc de Nadal durant el mercat d’artesania que tindrà lloc properament en aquesta població i l’edició d’un calendari dedicat a la gastronomia local i comarcal. L’alcaldessa de la població, Belén Ibarz, va fer un parlament de benvinguda en què va subratllar la importància de mantenir un patrimoni d’arrel comuna que ens aglutina en la seua diversitat.

El lliurament dels XVIII Premis Josep Galan a la normalització lingüística va comptar, com és habitual, amb la presència de familiars de Galan en l’entrega dels guardons, que enguany van recaure en el Club de Atletismo Fraga-Bajo Cinca i en la secció de teatre de l’Associació cultural “Branquil” de Saidí. En representació del Club d’atletisme, premiat per fer bilingües tots els comunicats del seu Facebook i donar l’opció de consulta en diferents llengües en el seu blog, va acudir el seu president, Toni Guiral, que va manifestar que aprofiten totes les facilitats de les noves tecnologies per a fer difusió de l’esport que els apassiona, i Guillem-Arnau Sanmartín, mantenidor del Facebook, que va agrair que els fos premiada una iniciativa que hauria de ser natural. Per la seua banda, els membres del grup de teatre, premiats per l’exitosa representació del sainet 'Per les ganes d’heredar', en una divertida performance van agrair la confiança i el suport de totes les persones que han fet possible l’obra –entre les quals la directora, Pili Agustín– i van explicar les circumstàncies d’adaptació de l’obra Per la fam d’heretar, de l’autor valencià Josep Peris Celda, a la parla i el context saidinencs.

Tot seguit, Julio Moreno, secretari de l’IEBC-IEA, va llegir l’acta del jurat de la XXV convocatòria de les Beques Amanda Llebot, que en aquesta edició han recaigut en dos projectes: La substitució lingüística emergent del Baix Cinca. 'Estudi sociolingüístic des de la perspectiva de l’anàlisi de xarxes socials', del sociolingüista Natxo Sorolla, en la convocatòria general, becat amb 1.000 €; i 'Vil·la Fortunatus i l’estructuració territorial del Baix Cinca en època romana i alt-medieval. Estudi de convergència de centuriacions”, de l’historiador Jacinto Bonales, becat amb 600 € en haver quedat deserta la convocatòria escolar.

Sorolla, originari de Pena-roja de Tastavins, al Matarranya, va explicar que va començar a estudiar els usos lingüístics del jovent del Baix Cinca i la Llitera en sospitar que la transmissió generacional de la llengua, inqüestionable fins ara, començava a experimentar esquerdes, a diferència del que observa, si més no fins ara, en la seua comarca d’origen, i que pretén donar dades objectives, quantificables, per alertar de la situació i entendre-la. Per la seua banda, Bonales va explicar que pretén fer un mapa de la comarca del Baix Cinca a l’època romana a partir de les possibilitats que ofereix la fotografia aèria contrastada amb les dades arqueològiques i documentals.

Va cloure l’acte una actuació del duet musical integrat per Marta Larroya –flauta travessera– i Andrés Sánchez –guitarra elèctrica–.