Jornada Acadèmica Jesús Moncada a la tardor | Departament de Filologia Catalana UB

Jornada Acadèmica Jesús Moncada a la tardor | Departament de Filologia Catalana

Jornada Acadèmica Jesús Moncada a la tardor

Jesús Moncada, amb el conjunt de la seva obra, va fer reviure la vila on va néixer, Mequinensa, i la història de la seva gent. A la seva novel·la més cèlebre, Camí de sirga, narra, a través de les vivències dels seus habitants, la desaparició de l’antiga Mequinensa, submergida sota les aigües d’un pantà. Per commemorar el 10è aniversari de la seva mort, el Departament de Filologia Catalana de la UB està preparant una jornada acadèmica d’homenatge a l’escriptor que tindrà lloc a la tardor.

El recordem amb aquestes ratlles de Camí de sirga (1988): “El transbordador, que havia deixat d’existir feia quinze anys, va separar-se de la vora dreta i començà a travessar el riu. Mentrestant les aigües es descolorien, l’aire anava perdent la dolçor tardoral d’aquell octubre del 1971. Quan la borda de la nau topà suaument contra l’embarcador de la banda de la vila, des d’on l’Alfons Garrigues servava el timó amb la seva memòria, el paisatge ja havia quedat cobert per la boira gelada de l’hivern del 1939. Ocres i verds de l’Ebre acabaven de convertir-se en un gris brut sobre el qual s’esllissaven lentament les dargues com escates despreses d’un peix gegantí”.