L. Rajadell: La rendibilitat del riu. Viles i gents

Origen: La rendibilitat del riu

El riu Matarranya i els camps de regadiu que l’envolten constitueixen un dels ecosistemes fluvials millor conservats de la conca mediterrània. Ho diu un recent informe elaborat per la Fundación Ecología y Desarrollo (Ecodes) per encàrrec de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

L’estudi forma part dels treballs del Contracte del Riu, una iniciativa de la conca del Matarranya per a garantir la conservació d’este espai amb la participació i el consens de tots els agents implicats. El treball d’Ecodes conclou que “en l’actualitat resulta impossible trobar un altre riu mediterrani a la Península Ibèrica amb tal grau de biodiversitat. La seua riquesa no és només faunística, sinó que els valors de densitat i biomassa dels organismes aquàtics son molt elevats i poc comuns al nostre país”. El document aclareix que una bona part de l’excepcionalitat d’este riu es deguda a la seua funció de “corredor” natural que uneix la capçalera, als Ports de Beseit, amb la vall semidesèrtica de l’Ebre. L’activitat agrícola desenvolupada a les vores del riu des de fa segles ha reforçat els valors naturals i culturals. De tal manera que l’abandonament de les hortes a alguns pobles no millora el valor natural i paisatgístic, sinó al contrari. Però, atenció, la mateixa Ecodes alerta en un estudi simultani de l’anterior d’una amenaça que no para de créixer a l’entorn del riu: l’elevada concentració de nitrits derivats de l’excessiu us de pixum de gorrino com adob. De moment, només hi ha una solució per a frenar este greu inconvenient, l’aprofitament dels excrements del porcí per a la producció energètica. Però la planta de processament de Pena-roja, l’única de la conca, està tancada per manca de rendibilitat econòmica. Preservar el riu millor conservat de la conca mediterrània no és.