Sabadell: Recital poètico -musical. “Ataüllar el mon des del Matarranya”. Poesies de Desideri Lombarte

Jornades sobre Desideri Lombarte, organitzades per l’Omnium de Sabadell. Recordem les que realitzaren fa una parell d’anys sobre el Matarranya, amb la participació del Duo Recapte, la presentació de diversos llibres, etc.

ASSOCIACIÓ CULTURAL DEL MATARRANYA

Omnium Cultural de Sabadell organitza el dijous dia  9 de juliol una trobada a l’Espai Àgora del Centre Cívic Sant Oleguer en la que podrem gaudir de la lectura de poemes de l’escriptor Desideri Lombarte, nascut a Pena Roja de Tastavins, a la comarca del Matarranya, amanida amb ambient musical de la zona.
Segurament tots estarem molt enfeinats i amb poc de temps lliure, però de veritat us dic que val la pena fer un petit parèntesi i conéixer la poesia d’una persona nascuda a un poble i que va escriure perquè el poble l’entengués i visques més intensament.
Així que, si ens voleu acompanyar, us esperem a la trobada, i, al mateix temps, ens reveurem i xarrarem una estona.
Us envio el cartell anunciador i un escrit de presentació.

Ataüllar el món des del Matarranya

Lectura de poemes de Desideri Lombarte

Dijous, 8 de juliol a les 8 del vespre, a l’Espai Àgora Sabadell (Centre Cívic de Sant Oleguer, c. de Sol i Padrís, 93. Sabadell)

Òmnium Cultural de Sabadell continua amb la seva tasca de difusió de la llengua i cultura catalanes i, en aquest marc, organitza una trobada sobre l’obra poètica de Desideri Lombarte, natural de Pena Roja de Tastavins, en plena comarca del Matarranya, al sector de la Franja.

Desideri Lombarte fou un escriptor tardà, ja que va començar a escriure nou anys abans de la seva mort el 1989, als 52 anys. Tanmateix, està considerat un dels millors poetes de la Franja, i va escriure sempre en català.

A l’Aragó no s’acostuma a difondre la obra dels escriptors de la Franja que utilitzen la seva llengua materna, el català; fins ara, els governs de la comunitat aragonesa no han fet gran cosa per valorar el seu patrimoni cultural en català, ni tampoc impulsen les obres escrites en la seva altra llengua pròpia, l’aragonès. Una gran injustícia si, a més, tenim en compte la qualitat de la producció cultural en aquestes llengües, com podreu comprovar en el recital que us proposem.

A la trobada podreu veure un petit vídeo introductori, per tal que conegueu la terra on va néixer Desideri Lombarte i alguns detalls de la seva biografia. Però la part més important de l’acte anirà a càrrec dels lectors i lectores de les seves obres, que ens trametran la gran sensibilitat del poeta quan tracta els grans i eterns temes humans: l’amor a la terra, a la llengua, a les persones, a la persona…

Les il·lustracions i gravacions musicals que complementaran la trobada repassaran les cançons populars i d’autor que es canten en aquella terra tan propera i tan llunyana al mateix temps.

Volem que sigui un vespre ple de troballes emotives per a tots. Us esperem!!!.

Podeu trobar més informació sobre Desideri Lombarte a

www.lletrescatalanes.cat/ca/arxiu-de-celebracions-realitzades-c/item/235-any-desideri-lombarte

I acabem amb uns dels seus versos:

Us vull valents, insegurs, desficiosos,

i inquiets, assedegats, actius, rebels,

tocant de peus a terra i als estels els ulls i el pensament…

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja