Onze associacions presenten un manifest contra la “imposició” del català

Món i política
Onze associacions presenten un manifest contra la “imposició” del català
L’objectiu és impedir que el català es consideri llengua pròpia a l’Aragó, el País Valencià i les Balears. Rebutgen el terme Països Catalans i denuncien que a Catalunya s’intenta excloure l’ús del castellà
Europa Press
Madrid
Ult. Act. 27/11/2009 00:02

Un total d’onze associacions d’Aragó, València, Balears i Catalunya s’han unit en un manifest comú en què denuncien l'”agressivitat” del nacionalisme catalanista i anuncien les “accions jurisdiccionals i les mobilitzacions populars necessàries” per impedir “la imposició” del català a les llengües pròpies dels territoris i al castellà.

El manifest, que presenten aquest migdia a Madrid, expressa el rebuig de les associacions a qualsevol proposta que, “des del front nacionalista”, pretengui impulsar “l’aproximació idiomàtica, geogràfica i lingüística” de les seves comunitats autònomes “sota la recurrent mentida de la unitat lingüística”.

L’objectiu d’aquestes associacions és impedir que el català “s’imposi” i es consideri la llengua pròpia d’Aragó, el País Valencià i les Balears, ja que considera que cadascuna d’elles té les seves llengües pròpies amb les seves modalitats particulars. “Si els nostres governs autonòmics segueixen imposant el català en aquestes comunitats, es consumarà un genocidi lingüístic del qual seran responsables”, adverteixen.

Però a més, també rebutgen que es pretengui “eliminar” el castellà de Catalunya i reclamen que els catalans puguin “viure plenament en castellà i que qualsevol nen pugui estudiar en la seva llengua materna”.

Aquestes onze associacions s’oposen així a la reivindicació dels terme Països Catalans i alerten que es pretén imposar el català “coactivament”, excloent a més l’ús del castellà i les llengües i modalitats pròpies de cada comunitat.

Per aquesta raó, fan una crida al govern espanyol i els executius autonòmics perquè “no permetin més utilitzar el subterfugi territorial per justificar la falsa unitat lingüística catalano-valenciano-balear-aragonesa”.

“Bogeria del nacionalisme disgregador”
Així, manifesten la seva ferma voluntat de combatre “des de la legalitat” qualsevol viabilitat del projecte “anticonstitucional” dels Països Catalans en tots els territoris afectats, amb totes les iniciatives legals o mobilitzacions necessàries, per impedir “la imposició de la bogeria del nacionalisme disgregador i la defensa de les llibertats i drets fonamentals recollits en la Constitució i els Estatuts d’autonomia”.

Les associacions que signen el manifest són, des de Catalunya, Convivència Cívica Catalana i l’Asociación Cultural Cervantina; per part d’Aragó, la Federación de Asociaciones Culturales del Aragón Oriental (FACAO) i la Plataforma Aragonesa No Hablamos Catalán. Des de València, firmen Nou Valencianisme, Grup d’Acció Valencianista i el col·lectiu Valencia Freedom. A més, subscriuen el manifest des de les Balears les entitats Academia, Plataforma de sa Llengo Baléà, Círculo Balear i Embajada Cultural de Baleares.

Onze associacions presenten un manifest contra la “imposició” del català.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja