Espurnegall. Notícies de la Franja. Juny 2009 | Temps de Franja

Espurnegall. Notícies de la Franja. Juny 2009

dimecres, juny 24, 2009

By admin

Durant el mes de juny només l’ABC feia referència a la Llei de llengües, informant que el PAR aposta per canviar el nom del català per «català-aragonès» o la denominació utilitzada pels radicals d’«aragonès oriental». El diari afirmava que segons el PSOE «si volen posar-li un cognom, no serà problema». Mentre, a Fraga es desenvolupava una campanya per assegurar el manteniment de les emissions de TV3 a tota la Franja amb la transició a la televisió digital.

Un gelater d’Alcampell (Llitera) denunciava davant la premsa la impossibilitat que tenia per etiquetar en català amb la legislació aragonesa. I un artesà del formatge de la Freixneda, que manté web en català , guanyava el premi de “Millor formatge d’Aragó 2009”.

El Govern d’Aragó convocava el premi literari en català, i es criticava a la Universitat de Saragossa que en presentava uns sense tenir en compte el català.

En la llei de Gran Scala, els assessors legals de les Corts manifesten que podria ser anticonstitucional. José Ángel Biel (PAR) treu pit i manifesta que “no tots la poden recórrer” davant el Constitucional, assegurant-se amb suficient poder parlamentari per a evitar-ho.

En els bens de la Franja, Lleida presentava l’obra de Benavarri adquirida sense l’oposició d’Aragó, i feia alegacions contra la compra per part de la DGA d’unes taules gòtiques de Benavarri. El PAR aprofitava les polèmiques per a fer una concentració a Lleida amb pancartes de to masclista: “venimos a buscar los bienes con un PAR”.

En l’àmbit de les comarques, tiraven endavant dos infraestructures per al tractament de purins a la Franja (Pena-roja i Saidí) i una a tocar (Capella). A Benavarri renaixia el Club Ciclista i se celebrava la festa de la “Baixada de Carricotxes”. La Llitera vivia una pedregada que arrasava més de 8000 hectàrees. Al Matarranya, les Corts d’Aragó acordaven privilegiar l’eixida de la nova Autovia 68 per Vinaròs i no per Tarragona.

En el moviment cultural, l’Associació Cultural del Matarranya celebrava l’èxit de participació a la Fira Cerç de Massalió i un sopar literari amb els alumnes dels cursos de català . Los Draps anunciaven concerts a Pont de Montanyana (4/07/09) en el marc de les jornades “Les altres fronteres del Pirineu”del Cerib, i també a Artieda (19/7/09)

Finalment, la FACAO i la seua plataforma matemàtica obrien un servei de docència a Ràdio Argentina per a ensenyar “chapurreau”. Lo surrealisme no té límits. Com escrivia T. Bosque a un Viles i gents “chapudràtic: aixina com catedràtic o dotó de basseta, diputat de carrascleta, sabut del canut i tants atres”

Natxo Sorolla

mitjançantEspurnegall. Notícies de la Franja. Juny 2009 | Temps de Franja.