Origen: Nota de premsa: MOCIÓ SOBRE LA DIVERSITAT… – Podemos Català d’Aragó

Podemos Català d’Aragó

Nota de premsa: moció sobre la diversitat lingüística aragonesa.

El dijous 28 de gener, el grup municipal ASP, a instàncies del cercle de llengües de Podem, va presentar per al seu debat i aprovació en el ple del M.I. Ajuntament de Fraga una moció relativa al foment, promoció i normalització de la diversitat lingüística aragonesa.

La moció instava al govern d’aragó a retirar l’anterior llei de llengües elaborada pel PP – llei 3/2013, de 9 de maig-, famosa pels seus acrònims de Lapao i Lapapyp com a denominació per a la llengua aragonesa i la llengua catalana. També s’ha instat a l’executiu aragonès a elaborar una nova llei de llengües més respectuosa amb el patrimoni lingüístic i cultural aragonès així com a modificar l’article 7 de l’Estatut d’Autonomia, amb l’objectiu de reconèixer la denominació d’aragonès i català com a llengües pròpies d’Aragó. A més, el ple del M.I. Ajuntament de Fraga es va comprometre a elaborar una ordenança o reglament de patrimoni cultural local, atorgant especial rellevància a la llengua catalana i a la nostra varietat local –lo fragatí- com a béns immaterials objecte d’especial protecció.

La moció ha seguit la línia de les recomanacions publicades dies enrere per part del consell d’europa -basades en el compliment de la carta europea de llengües minoritàries- i que insten a la DGA a crear un marc jurídic que protegeixi les seves dues llengües pròpies i que al seu torn, ho faci de forma diferenciada –en clara referència a l’anterior llei de llengües del PP en la qual es va eliminar el terme de català per les seves implicacions extralingüístiques.

Casualment, l’aprovació de la moció es va produir dies abans de l’aprovació dels pressupostos regionals que, via esmena, van retornar als aragonesos els termes d’aragonès i català com els noms de les seves llengües.
Afortunadament, la moció va ser aprovada amb els vots a favor de PSOE, Compromís per fraga i Aragó sí pot, mentre que Ciutadans va optar per l’abstenció en considerar que el tema lingüístic no és de la incumbència de les fragatines i fragatins.

PP i PAR, per la seva banda, van votar en contra argumentant que el veritable objectiu de la moció era desviar l’atenció de temes prioritaris o que la pretensió era la recerca d’un enfrontament dins de les famílies fragatines.