El Sant Antoni del Matarranya, d’Interés Turístic | Comarques Nord

El Sant Antoni del Matarranya, d’Interés Turístic


____________________________
comarquesnord.cat, Matarranya
dimecres 2 de desembre de 2009

La festa de Sant Antoni dels pobles del Matarranya ha estat recentment declarada Festa d’Interés Turístic a Aragó. La declaració de Bé d’Interés turistic al conjunt de les celebracions de Sant Antoni en el Matarranya, ha tingut en compte les tradicions comunes i les particulars, l’arrelament en els pobles, el seguiment i el manteniment d’una sèrie de costums, algunes de les quals tenen una llarga historia darrere.

Antonio Abad, patró dels animals
Las festes en honor a San Antoni del Matarranya s’assemblen prou a les d’altres comarques veïnes com la dels Ports, encara que en algunes variants. En totes les localitats del Matarranya s’encén una gran foguera, es beneeixen als 20091202_stantonimatarranya_02animals i es reparteixen pastes entre els assistents. La tradició marca també que se preparen xoriços, llonganisses i embotits de caça i que es cuinen a las brases de la foguera per a tot el món.

En Vall-de-roures en la festivitat de San Antoni Abat, després de la missa i la processó, se reciten “los dichos” en honor al sant. Aquest “dichos” se reciten en to humorístic relatant los fets més destacats durant l’any en la localitat.

En moltes localitats de la comarca del Matarranya, entre las que es troba La Portellada, Vall-de-roures, La Fresneda, Torre del Compte o Ráfales, la nit de Sant Antoni és la nit dels “diablets” o dimonis. “Los diablets”, disfressats con vestits elaborats con sacs, persegueixen als xiquets i juguen amb els majors per tots els carrers de la localitat. Els “diablets”, a més, recorren els carrers replegant els regals que els ofereixen els veïns, que més tard es subhastaran en “la oferta” per a finançar la celebració.

En algunes localitats del Matarranya, com a La Portellada, a més dels “diablets” també eixen varis correfocs o bous de foc que corren pels carrers perseguint a grans i menuts. A Torre d’Arques actualment s’ha tornat a celebrar la festa de “la esquellada” en la que els xiquets de la localitat van per cases i carrers fent sonars les esqulles i cridant “que Sant Antoni guarde els animals” mentre la gent els va donant caramels i llepolies.

Aquests aspectes de la declaració de Festa d’Interés Turístic d’Aragó de la festa de Sant Antoni al Matarranya es tractaven en una conferència el passat cap de setmana tancant les Jornades Culturals d’aquesta comarca de Terol.

El Sant Antoni del Matarranya, d’Interés Turístic | Comarques Nord.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja